Само в SportLive! Емил Велев – Кокала даде приятелски съвет на Михайлов и отсече: Венци Стефанов назначава треньорите в националните гарнитури, а сега иска оставката на Боби


Само в SportLive! Емил Велев – Кокала даде приятелски съвет на Михайлов и отсече: Венци Стефанов назначава треньорите в националните гарнитури, а сега иска оставката на Боби
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

32598 0

Квалификационният цикъл за Евро 2024 приключи. Националният отбор на България финишира на последното място за своята Група „G“.

В последните две срещи срещу Унгария и Сърбия начело на „лъвовете“ е новият селекционер Илиан Илиев. Варненският специалист сякаш преобрази отбора и избраниците му направиха 2:2 и срещу двата отбора, които се класираха за Европейското първенство в Германия.

SportLive.bg потърси за интервю Емил Велев. Кокала бе един от хората, които доста усилено лобираха поне по медиите за назначението именно на Илиан Илиев за заместник на освободения Младен Кръстаич. Последният треньор, извел  Левски до шампионската титла, коментира представянето на „лъвовете“ под ръководството на наставника на Черно море. Той изрази мнението си и за протеста срещу БФС, състоял се миналия четвъртък по време на мача с Унгария, както и за ситуацията около очакваните оставки на ръководството на футболната ни централа, начело с Борислав Михайлов.

Ето какво обяви Кокала пред медията ни:

- Г-н Велев, Вие бяхте един от хората, които най-усилено лобираха за назначението именно на Илиан Илиев, защото е най-подходящ за поста национален селекционер на България. Оправда ли очакванията Ви той в първите си две срещи начело на представителния тим на страната ни?

- Естествено, че оправда очаквания ми. Казахме, че е треньор с доста сериозен опит. От дълго време води отбора на Черно море, при това стабилно, с успех. Така че тази линия трябва да се продължи.

Илиев не подходи дилетантски както при предишния треньор, а и при предходните. Знаеше точно кои играчи да повика – тези в най-добро състояние към момента, както и се прави. Поради тази причина дойдоха и тези резултати.

Аз не бях изненадан. Плюс – минус един–двама играчи. Може би нямаше да сложа този вратар, заради когото ни изравниха в Сърбия. За останалите играчи си мислех, че трябва да играят. Така че веднага се видя положителното в тази промяна.

- Ако направите ретроспекция на целия квалификационен цикъл, можем ли да съжаляваме, че селекционер до скоро беше Младен Кръстаич, защото според немалко специалисти националите ни са разполагали с възможности, ако не да се класират, поне до последно да са в битката за квотите за Евро 2024?

- Спомням си, че преди да дойде Кръстаич отново имаше вариант Илиан Илиев да стане национален селекционер. В крайна сметка обаче докараха сърбина. Може би още тогава щяхме да имаме някакъв шанс за класиране. Видяхме, че отборите и на Сърбия, и на Унгария не са от чак толкова голяма класа, че да не може да ги побеждаваме.

- Доколкото Ви разбирам, мнението Ви е, че с Илиев или някой друг българин, можеше да се борим до последно за Европейското в Германия?

- Сигурно щеше да се получи. Силите са доста изравнени в света и в Европа, че това можеше и да се случи. Най-малкото поне ще е да по-оспорвано и да не сме последни, което е пълен абсурд.

- Какъв е коментарът Ви за протеста срещу ръководството на БФС, който съпътстваше евроквалификацията с Унгария, както и за цялата драма около мястото на провеждане на двубоя?

- Според мен всички фенове се бяха обединили и вече реакцията на полицията видяхте до какво доведе. Може би трябваше да бъде пусната публиката на стадиона да гледа мача. Не мисля, че вътре щяха да станат такива батални сцени. Плюс това, ако се вкараше и полицията вътре, нямаше да прехвръкне и пиле, защото вътре всичко се вижда.

- На този протест обаче станахме свидетели на нещо безпрецедентно – фенове на Левски, ЦСКА, Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив може да се каже, че се обединиха срещу ръководството на БФС.

- Явно е наслагвано във времето това недоволство. Стана така че направиха този протест. Да, досега такова нещо не е имало – всичките фенове да се обединят и да са против управляващите БФС.

- Предстои Изпълком, на който ще бъде определена дата за нов Конгрес. Вие лично смятате ли, че Борислав Михайлов и поне част от хората от изпълнителния комитет ще подадат оставки?

- Тук вече нямам представа кога и как ще се стигне до това нещо. Това си е отделен орган. Те си преценяват кога да направят такова събиране и дали да коментират такива оставки, както и кога да се проведе следващия Конгрес.

Аз знам, че следващия Конгрес е 2026 година. Нямам представа какво ще бъде решението. Предполагам, че и на тях не им е приятно това, което се случи.

- Как ще коментирате представянето най-вече на юношеските ни национални гарнитури, както и провалът на селекцията до 19 години, която загуби от Андора в България и отпадна от квалификациите за Евро 2024?

- Като почнем дори и от младежкия национален отбор, надолу по веригата Венци Стефанов има голяма роля в назначаването на тези треньори. И със Стойков, Данчо Петков на U19, но видяхме за какъв резил става въпрос. А по-надолу на U15 мисля, че е сложен нов селекционер, който няма нищо общо с футбола – Вутов, който беше в Царско село.

- Защо се случва това според Вас?

- Там са сложени тези хора. По някакъв начин някой е повлиял и виждаме до какви резултати се стига – абсурдни. При младежите поне имахме надежда за класиране и се радваме на победа над Естония. Мисля обаче, че шансовете ни се поизпариха след двата хикса с Косово.

Мога да кажа, че треньорите в различните национални гарнитури се назначават с ходатайстване от страна на  Венци Стефанов. Сега той каза, че Боби Михайлов работил неправилно. Едва ли не намеква да си подаде оставката. Има доста вмешателства в националните отбори.

- Визирате като цяло или конкретно  Венци Стефанов?

- Аз мога да кажа за него. И за тези, които бяха – треньорът, който в момента е начело на Черноморец Бургас, пак е протеже на Венци Стефанов и Данчо Петков, и там още други, които се въртяха.

- Направи впечатление, че членове и от настоящия Изпълком на БФС едва ли не подканиха Борислав Михайлов да подаде оставка като президент на централата.

- И аз ги чух. Не казаха точно да си подаде оставката, но, че трябва да има някаква промяна. Щом те са усетили, че нещата не вървят и то не отсега, може би тази промяна е наложителна.

- Смятате ли, че с промяната на хората на върха на българския футбол нещата ще тръгнат в правилната посока в максимално кратки срокове?

- Много отдавна се говореше, че не трябва да има председатели на клубове в Изпълкома, но виждаме, че там си има доста сериозно влияние от такива хора. Да не повтарям имената, защото те се знаят.

Това за чужденците, че бройката трябва да бъде намалена няма решение. Във всеки даден мач трябва да играят поне 5-6 българи. Това трябва да се въведе. Да се погледне към школите. Налице са доста неща, които могат да се поправят.

Стадионите също. Видяхме, че онзи ден играхме на един стадион в град, където населението е от 40 000 души. Вижте какво съоръжение са направили сърбите. А те не са в Европейския съюз. Нали си представяте, че бизнесмен не е дал тези пари. Там футболната федерация се е заангажирала с помощта може би на държавата.

Тук беше нужно да се подходи по-внимателно, да се проведат разговори с държавата, за да може и тя да помогне, както и футболният съюз.

- Ако трябва да дадете приятелски съвет на Борислав Михайлов, какво бихте го посъветвал в създалата се ситуация?

- Какво бих го посъветвал? Да си преосмисли какво се случи в последните седмици и да вземе някакво решение. Наистина ситуацията и обстановката са ненормални според мен.

Аз не знам как в бъдеще ще се работи – футболен съюз, държава, фенове. Доста е сложно.

Темата наистина е деликатна, но аз като човек, който се занимава цял живот с футбол, не ми е приятно това нещо, защото футбола отива на зле, както каза и Илиан Илиев. Предполагам, че и на него не му е било много удобно отборът да играе пред празен стадион. Също така в последния мач от тези квалификации да се чудиш дали да се радваш или да си мислиш други неща.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Знаменит треньор отсече: Най-голямата глупост ще е да сменят Илиан Илиев!  БФС има кусури, но се сложи масло в огъня

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ – КОКАЛА ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички