Само в SportLive! Иван Чворович: И Чеферин да стане президент на БФС няма да се промени нищо, ако държавата не помогне на футбола


Само в SportLive! Иван Чворович: И Чеферин да стане президент на БФС няма да се промени нищо, ако държавата не помогне на футбола
Снимка: Официален сайт на Левски

3596 0

Националният отбор на България завърши 2:2 със Сърбия в последния си мач от квалификационния цикъл за Евро 2024. „Трикольорите“ завършиха на последното място в Група „„G“  с  актив от 4 точки, но в последните 2 срещи се забеляза коренна промяна в представянето на представителния отбор на страната ни, дължаща се на новия селекционер Илиан Илиев, който замени на поста сърбина Младен Кръстаич.

Сърбите се класираха за шампионата в Германия след хикса на новия стадион в Лесковац. За България остана надеждата за по-добро бъдеще с варненския специалист на кормилото.

SportLive.bg потърси за интервю бившия вратар и настоящ футболен агент Иван Чворович. 38-годишният сърбин, който има и български паспорт, е играл за представителния тим на страната ни. Той изрази мнението си за случилото се в Лесковац. Чворович коментира и „окървавения“ протест срещу ръководството на БФС, съпътствал предишната евроквалификация срещу Унгария в София. Сърбинът с български паспорт посочи и какво трябва да се случи, за да изплува родният футбол от блатото.

Ето какво сподели пред медията ни Чворович: 

- Г-н Чворович, изненада ли Ви резултатът между Сърбия и България в Лесковац?

- Ще Ви кажа честно, че очаквах Сърбия да вземе този мач. Знаех обаче, че срещата няма да е лесна. Това беше ясно на всички, защото Сърбия не се беше класирала на Европейско първенство от 23-24 години. На всяка цена трябваше да вземат поне точка от мача.

Поради тази причина не беше лесен мач от психологическа гледна точка. България в момента с новия селекционер Илиан Илиев, когото аз много уважавам, играят много добър футбол в последните 2 мача. Не съм изненадан от добрата игра на националния отбор на България. Очаквах подобна промяна под негово ръководство.

-Това означава ли, че освобождаването на твоя сънародник Младен Кръстаич беше правилно, а и може ли да се оприличи като грешна назначението му като цяло според Вас?

- Моето мнение е, че Младен Кръстаич искаше и вкара някои хора в състава, които са по-млади и ще бъдат бъдещето на националния отбор. Илиан Илиев обаче още по-добре познава тези футболисти. Мисля, че им намери по-добро място на точните хора.

- България изигра два мача под ръководството на Илиан Илиев, но пък постигна равенства срещу двата отбора, които се класират за Европейското първенство, като дори изпуснаха да победят и в двете срещи. Как си обясняваш и факта, че тимът отбеляза и четири гола в тези две срещи, а в предишните 6 реализира общо 3 попадения?

- Когато има нов треньор, се забелязва и някакъв импулс в играта. Пак ще Ви кажа, че това не е изненада, защото Илиан Илиев го показва и с клубния си отбор Черно море, където работи от много години, а тимът му изнася доста добра продукция. Нищо не е случайно. Илиев промени нещата много бързо. Отново ще подчертая, че изобщо не ме учудва.

- Вие за кой измежду Сърбия и България стискахте палци в неделя?

- Ако трябва да съм честен, искат мачът да завърши хикс. Доволен съм.

- И двата мача между двете Ви родини, ако мога да се изразя така, завършиха наравно.

- Конкретно сега исках срещата да завърши наравно, защото точката класираше Сърбия на Европейското. Докато за България е добър резултат като гости на отбор като Сърбия.

- Смятате ли, че сърбите могат да направят по-сериозен пробив на Евро 2024 в Германия?

- Сърбия разполага с много добри и качествени футболисти, но когато отиде на големи първенства, все нещо не достига.

Надявам се да постигнат хубав резултат, по-хубав от този на Световното в Катар под ръководството на Драган Стойкович – Пикси.

- Какво бъдеще виждате за българския национален отбор?

- Надявам се новият селекционер да го оставят да работи спокойно и аз съм сигурен, че отборът ще тръгне нагоре. Виждате, че има и много млади футболисти. Тези играчи ще стават все по-добри и по-добри. Много е важно да играят в отборите си. На Илиев ще му е по-лесно по този начин, ако играчите са в добра форма.

Много е важно всички, включително и медиите да останат доволни. Нужно е спокойствие. В България забелязвам, че винаги хората са на двете крайности. Когато биеш 2 мача: „Страшни сте“! Когато загубиш 1-2 мача, започва едно оплюване, което не е хубаво за никой.

Националният отбор трябва да се подкрепя винаги!

- Забелязахме в Лесковац, който е малко градче, какъв нов стадион откриха. Дори и президентът на УЕФА Александър Чеферин пристигна за събитието. Защо в Сърбия има такива хубави стадиони, докато в България липсват?

- Аз съм очарован от това. Всичко идва от държавата. Надявам се най-накрая това да се случи и в България. Държавата да влезе с финанси и в спорта. Най-вече във футбола, защото той  е най-известният спорт. Нека държавата да помогне да се изградят хубави стадион, както е например в Унгария.

Никога няма да забравя, когато бях футболист мои приятели, които съм играл в детско-юношеския футбол в Сърбия, играеха в Унгария, където тогава нямаше нищо. Това е било през 2004-2005 година.

Сега обаче виждате как Виктор Орбан направи нещо сериозно за футбола в Унгария. За мен причината да се случат такива хубави неща там е държавата. Това трябва да стане и тук.

- Ще Ви върна именно към мача с Унгария, който беше съпътстван от протести срещу БФС и невиждана драма около арената, на която се проведе евроквалификацията. Какво е мнението Ви за всичко, което се случи и двубоят трябваше ли изобщо да се проведе?

- След като приключи мача, видяхме, че имаше големи ексцесии. Може би е по-добре, че не се игра с публика тази среща. Не се знаеше какво може да стане на стадиона, ако бяха влезли хората. Сигурно щяха да влезнат. Хората са недоволни от тази ситуация, която се случва в българския футбол. Ясно е на всички.

Пак обаче ще повторя, че държавата трябва да застане зад спорта и да помогне за неговото развитие. Дали ще е г-н Михайлов, г-н  Бербатов, дали ще е  трети, четвърти и т.н, за мен най-важното е държавата  да се захване със спорта. Тогава наистина ще има резултати.

- Какво е мнението Ви като цяло за протеста, който беше окървавен и станахме свидетели на сцени, които не трябваше да се случват изобщо и можеше да бъдат избегнати по някакъв начин?

- Аз в Сърбия през целия си живот съм гледал протести. Дори за пръв път и в България виждам такъв. Досега не съм гледал подобен протест с побоища тук.

Не са хубави тези неща. Ако може по друг начин да се намери решение, да е по-спокойно. За жалост обаче се случиха.

- Предстои заседание на Изпълкома, като се прокрадват  очаквания за оставки на президента на БФС и ръководството на централата. Вие лично какво мислите, че ще се случи и нужна ли е промяна според Вас?

- Не, не искам да коментирам този въпрос. Не съм навътре в нещата. За пореден път обаче ще подчертая, че държавата трябва да обърне повече внимание на спорта. Да се направят нови стадиони, да се помогне на детско-юношеския футбол. Също така да бъдат осигурени хубави условия на самите треньори.

Да работят наистина треньори, които са играли футбол и разбират играта и тази професия. А не да има треньори в детско-юношеския футбол, които не са се събличали по физическо.

За да се случи обаче са нужни и финанси. За мен истината е, че държавата трябва да помогне. Може и Александър Чеферин да е президент на БФС, но няма да се получат нещата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Христо Крушарски: Ще стана президент на БФС, само да не ме прибере дядо Господ по-рано

ОЧАКВАЙТЕ И ОЩЕ ЕДНА ЛЮБОПИТНА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ИВАН ЧВОРОВИЧ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички