Само в SportLive! Войнов посочи огромна грешка на протеста и отсече: Абсолютно всичко в държавата ни е ненормално! Боби Михайлов е разумен човек и ще си подаде оставката


Само в SportLive! Войнов посочи огромна грешка на протеста и отсече: Абсолютно всичко в държавата ни е ненормално! Боби Михайлов е разумен човек и ще си подаде оставката
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2779 0

Националният отбор на България се преобрази в последните две евроквалификации срещу класиралите се за финалния турнир в Германия Унгария и Сърбия. „Лъвовете“ ни записаха две равенства от по 2:2 срещу тях, като основната заслуга за коренната промяна в представянето на отбора ни безспорно се дължи на новия селекционер Илиан Илиев.

Но фона на положителния импулс при „трикольорите“ станахме свидетели на „окървавен“ протест срещу ръководството на БФС. Цяла футболна България е в очакване на депозиране на оставката на настоящия президент на централата Борислав Михайлов.

Участникът на Мондиал'74 Войн Войнов се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно преобразяването на „лъвовете“ след идването на Илиев. Легендата на Левски изрази мнението и за протеста на феновете, на който станахме свидетели. Той изрази и категоричните си очаквания относно бъдещите действия на президента на БФС Борислав Михайлов.

Ето какво обяви Войнов пред медията ни:

- Г-н Войнов, националният отбор на България изглеждаше като преобразен в последните две срещи срещу Унгария и Сърбия. Изцяло на новия селекционер Илиан Илиев ли се дължи тази положителна промяна?

- Мисля, че е отговорът е „Да“. Трябва да се признае, че в двата мача играхме много по-различно от предишните. Визирам най-вече по отношение на мотивация и много, много по-правилен избор на футболистите за съответния мач. Мисля, че и в двата двубоя Илиан не сбърка с избора на титулярите, както и на тези, които влязоха допълнително.  Смените му бяха много точни и навременни.

За мен това е основното – да подбереш най-правилното, което имаш в момента. Илиан Илиев има много богат опит. Най-важното е, че познава отлично футболистите, които започнаха в тези срещи. Нямаше експерименти. Заложи на най-сигурното и тези, които са в най-добра спортна форма.

- На фона на приключилия квалификационен цикъл и представянето на „лъвовете“ срещу двата отбора, които се класираха за Евро 2024, можем ли да съжаляваме, че не успяхме да се преборим за участие на форума или поне до последно да сме в битката за първите две места, а не да финишираме на дъното?

- Не бива да съжаляваме за нищо, защото ние абсолютно нямахме никакъв шанс да се класираме. Визирам особено предишните ни мачове, които изиграхме.

Не искам да критикувам никой, но се избираха играчи и състави, които не заслужаваха да облекат националната фланелка.

- Имах предвид дали можехме да бъдем по-конкурентоспособни за визите за Германия, ако селекционер не беше Младен Кръстаич?

- Не желая да го критикувам. Аз не обичам такива неща, но все пак за националния отбор трябва да играят тези, които в момента са в най-добра спортна форма, а не да гледаме кой на колко години е, в кой отбор играе и т.н.

За мен имаше много грешни негови решения. Слагаха се футболисти, които никога не са се подвизавали на такива постове, а това е национален отбор. Не е хубаво да се експериментира в него.Националния отбор се събира за една седмица и ти, ако мислиш, че ще ги подготвиш най-вече физически, е абсолютна грешка.

За мен представителният тим на страната ни се събира за една седмица и точно и ясно трябва да се знае стратегията, да се знае тактиката. Просто на играчите да им е ясно какво трябва да правят, давайки всичко от себе си на терена.

- Ще Ви върна към цялата драма около арената за двубоя с Унгария и протестите срещу ръководството на БФС, които съпътстваха тази евроквалификация. Какво е Вашето мнение за случилото се?

- Всичко беше ненормално. Като се започне от случилото се преди мача, по време на мача, а и след него.

За мен протести трябва да има, не само за футбол  и спорт. Говоря за протести в една демократична държава, защото хората трябва да протестират срещу това, от което не са доволни.

Според мен най-голямата грешка беше, че това нещо се направи в самия мач. На двубоя трябваше да се излезе и да се подкрепи отборът ни, за да играе и да победи. Протестът трябваше да бъде една седмица или няколко дни по-рано, а можеше и няколко дни след това, но не и по време на самата среща.

То беше ясно, че щом това ще се случи в мача, нямаше да завърши мирно, а ще има изстъпления, на които всички станахме свидетели. Ще подчертая обаче, че всички бяхме абсолютно сигурни, че ще се случат. Ние всички българи знаехме, че няма да има мирен протест.

Какво обаче направихме ние? Нищо! Мълчим си и накрая  е виновни са  министърът на вътрешните работи и министърът на спорта. Това е такава глупост, че не ми се говори. За това нещо сме виновни всички ние!

- Предстои да бъде определена дата за нов Конгрес. Какво очаквате да се случи по време да Изпълкома – ще има ли оставки според Вас?

- Да. Ще има оставки. Според мен няма шанс да няма оставки, няма шанс да няма избиране на нов президент. Сега вече трябва да му мислят тези, които ще се кандидатират, защото на хората им омръзна да слушат празни приказки, да слушат неподготвени хора  и т.н.

Не искам да назовавам никакви имена, но който и да е решил да се кандидатира, трябва да се подготви много добре, за да бъде подкрепен от по-голям брой от футболните клубове, тъй като няма да има шанс да направи нещо положително.

-Това означава ли, че Борислав Михайлов ще се оттегли и повече няма да се кандидатира за нов мандат като президент на БФС?

- Абсолютно съм сигурен.  За мен Боби е разумен човек. Абсолютно съм убеден, че той ще си подаде оставката  и няма да се кандидатира.

Аз обаче мисля, че трябва вече да спрем да атакуваме Боби, защото все пак той е дал изключително много за футбола ни. Не само той, а цялото му семейство, което познавам отлично. Така че нека вече да спрем с него, а да гледаме напред! Да изберем най-правилното, което ще предложат кандидатите, за да може да бъде подкрепено от по-голямата част от хората, които обичат футбола.

Въпреки че аз се съмнявам много, тъй като виждате, че футбола изобщо не е нещо частно или изолирано. Наблюдаваме какво става в държавата ни. Абсолютно всичко е ненормално! Дай Боже, да изберем най-правилния човек.

- Проблемът на футбола ни може би не се корени само в това кой ще е президент на БФС? При бъдеща промяна хората ще си мисля, че всичко ще се промени едва ли не веднага.

- Ние чакаме все някой да ни оправи. При този случай обаче няма шанс някой отвън да ни оправи. Пак ще повторя, че е необходимо да изберем най-точния човек сред бъдещите кандидати за поста.

Аз ще бъде много доволен, ако наистина изберем най-правилния човек. 

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ВОЙН ВОЙНОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички