Само в SL! Георги Василев - Гочето: Най-голямата глупост ще е да сменят Илиан Илиев! БФС има проблеми, но някои хора сложиха масло в огъня


Само в SL! Георги Василев - Гочето: Най-голямата глупост ще е да сменят Илиан Илиев!  БФС има проблеми,  но някои хора сложиха масло в огъня
Снимка: facebook / BulgarianNationalTeam

4268 0

Националният отбор на България се преобрази под ръководството на новия селекционер Илиан Илиев. „Лъвовете“ направиха последователни престижни равенства по 2:2 срещу класиралите се за Евро 2024 Унгария и Сърбия.

Всичко това се случи и на фона на „окървавен“ протест срещу ръководството на БФС, съпътствал евроквалификацията срещу „маджарите“. В близките дни предстои да се разбере дали президентът на централата Борислав Михайлов ще подаде оставка, като ще бъде определена дата и за Конгрес.

Един от най-успешните български треньори – Георги Василев – Гочето, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно преобразяването на „трикольорите“ след идването на Илиев. Специалистът, който направи уникалното постижение да стане шампион и с Левски, и с ЦСКА, изрази мнението си и за протеста срещу ръководството на БФС, както и цялата драма около футболната ни централа.

Ето какво анализира Генерала пред медията ни:

- Г-н Василев, изненада ли Ви представянето на националния отбор на България в последните 2 мача от евроквалификационния цикъл срещу Унгария и Сърбия?

- Истински и от сърце се радвам за това, което Илиан Илиев направи с отбора – това прераждане и превъплъщение. Отбор, който играе по друг начин, с друго самочувствие, с нова тактическа идея и постановка – ориентирано и реалистично спрямо възможностите на нашите футболисти. Няма излишни и празни приказки. Правейки сравнение с модерния футбол, има неща, които са чисто реални и чисто конкретни.

Човекът се съобрази точно с възможностите на футболистите и максимално ги използва. За разлика от преди, отборът играе съвсем стабилно, добре организирано. Акцентът е и в защита, и в контраатака, както и в неща, които дават приоритет на възможностите на нашия отбор.

- Вие лично очаквахте ли, че след назначението на Илиан Илиев ще станем свидетели на подобна промяна?

- Аз живеех с надеждата. Илиан го познавам много добре и се радвам за неговото развитие като треньор. Той не за първи път показва, че има възможности. Така че съм му стискал палци и съм се радвал на успехите му, които на този етап са очертани от факта, че постигаме нещо, което не сме го направили от няколко години подред. А ние като класа и традиции,  и като име има още какво много да гоним нагоре.

- Може ли да се каже, че изпуснахме победите срещу двата отбора, които се класираха за Евро 2024?

- Така е. Всъщност тези двата мача изиграха такава роля. Двубоят със сърбите и тук го проиграхме, защото можехме да спечелим. Това говори, че има класа и реални възможности нашият отбор да има друго ниво и представяне от това невзрачно последно място в групата.

- Смятате ли, че имахме възможности при по-добро стечение на обстоятелствата и недопускането на „грешката“ с назначението на Младен Кръстаич дори и по време на вече приключилия квалификационен цикъл да се представим доста по-добре, а защо не и до последно да се борим за виза за Германия?

- Щом не успяхме да се преборим с някой от конкурентите и да спечелим задължителните мачове, ще кажа, че значи не сме успели. Изиграхме добри мачове, въпреки невзрачния край. Наистина изиграхме добри двубои срещу Унгария и Сърбия, но в останалите липсваше подплатеност с точки.

Когато човек постави някаква голяма задача, той трябва да го направи точно според възможностите на отборите, а не в едните мачове да се играе добре, а в другите да се проваля. Има една прословута българска приказка: „От мач за мач“, но ефектът не е никакъв, защото са загубени много важни стратегически точки.

- Отчитате ли като грешка все пак периода на Кръстаич начело на националите или имаше ползи и от неговата работа?

- Аз в началото бях доста оптимистично настроен. Вкара млади и свежи хора. В един момент обаче неговите постоянни промени на хората в отбора – известни, неизвестни, популярни и непопулярни, можещи и неможещи. Така изведнъж се създадоха много неясни представи за отбора ни.

Това е от една страна. Второ, в тактически план той постави доста неправилно нещата, но може би е имал надежди, че ще има търпение с години и ще му простят всичко. Надявал се е, че ще се случи неговото след дълго обработване. Аз обаче мисля, че няма кой да чака тази работа. Защото ние не играхме правилно в тези мачове, в които той водеше тима.

- Какво беше най-положителното, което Вашето набито око забеляза при Илиан Илиев в двубоите с Унгария и Сърбия?

- Организацията на играта. Тя беше стабилна в защита – когато сме загубили топката, искаме не искаме сме в защита. Ще подчертая и подхода на хората, независимо от позицията, на която играеха. Те създаваха този блок от хора, които подсигуряваха добре нашата врата.

Не знам, не съм водил статистика, но мисля, че не е имало кой знае какви сериозни положения пред вратата ни. Разбира се, ако изключа някои такива след статични положения. Това е едното.

Второ, изборът на атаката. Става въпрос за хора, които не разчитат да навлязат в една система от защитници на противника, а отбор, който търси пространствата, за да може да се използва остротата и бързината на играчите, с които разполагаме. Разбира се, ние имахме и централни нападатели, които някак останаха в сянка, но те също играеха важна роля. За Десподов и Делев пространството е предимство, а те разполагат с хитрост и футболни умения, което даде резултат.

- Да гледаме ли по-оптимистично за бъдещето на националния отбор и на какво трябва да се акцентира според Вас, за да не продължаваме само да мечтаем за класиране на голям форум, но и да го постигнем?

- Сега идва истината. Илиан Илиев направи добър ход, при това в мачове, за които съм сигурен, че ги бяхме отписали на базата на предишните ни срещи. Той обаче успя да спечели точки именно от тях.

На дневен ред е ново предизвикателство. Дано да не останем с това впечатление, което беше при Кръстаич, а и не само при него, визирайки един отдавнашен девиз: „Сега ще подготвяме отбор за еди кое си първенство или година“.

Според мен с оглед на последните два мача и тази стабилност на треньорския пост, както и неговите виждания, трябва на следващ етап да се поставят много по-конкретни задачи.

- Налице е сериозна драма около ръководството на БФС. Според Вас възможно ли е да се пипне мястото на Илиан Илиев, ако се стигне до промяна на управата на централата?

- Това ще бъде най-голямата глупост, ако в крайна сметка се промени ръководството на БФС и от тяхна гледна точка решат да сменят селекционера. Не знам какви са му договорните начала с футболния съюз. Ако той обаче има договор, независимо кой ще е начело на футбола ни, все пак ще бъде и негов приоритет да решава как ще се сработи с тези хора.

- Какво е мнението Ви за протеста срещу шефовете на БФС, който съпътстваше евроквалификацията с Унгария?

- Протестите ги видях, но сега следя последиците от тях, както и реакциите от най-високо ниво. Според мен това е сигнал, защото засягат и МВР, и други хора, но аз мисля, че засяга най-вече бъдещето на футбола ни.

Ние не оставяме тази история, която е крайно неприятна и крайно негативна за нас не само като футбол, но и като нация. На много места вече се появяват и информации какви стадиони и какви бази се строят, какви условия се създават, за да има основание и държавата да каже: „Слушай, бе, ние сме Ви дали всичко! Какво правите сега?“

Аз мисля, че някои използваха този неприятен случай.

- Предстои да се проведе Изпълком на БФС, на който ще се определи дата за нов Конгрес. Какви са Вашите очаквания?

- Сам го казахте, че ще се определя дата за нов Конгрес. Вече няма какво да го прикриват. Той трябва да се проведе и да се вземе решение.

- Очаквате ли да има подадени оставки?

- Нямам представа. Стига само да не се стига отново до ексцесии и простотии. От едната страна футболния съюз по всяка вероятност не отговаря на това, което е, сигурно си има проблеми.

От друга страна, имам чувството, че някои хора просто сложиха масло в огъня.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Участник на Мондиал'74 посочи най-голямата грешка на протеста и отсече: Боби е разумен човек, ще си подаде оставката и няма да се кандидатира

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички