Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала се самопредложи и избухна: Националният отбор са банда разбойници! Кръстаич не е треньор на България, той иска Сърбия да ни бие


Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала се самопредложи и избухна: Националният отбор са банда разбойници! Кръстаич не е треньор на България, той иска Сърбия да ни бие
Снимка: Lap.bg

4979 0

България приема Сърбия в съдбоносна квалификация за Евро 2024. Двубоят е от 21:45 часа на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград. Евентуално поражение в него ще убие мечтата на „лъвовете“ за класиране на финалите в Германия. В момента селекцията на Младен Кръстаич е на дъното на класирането в Група „G“ със само 1 точка.

SportLive.bg потърси за интервю Емил Велев – Кокала преди сблъсъка тази вечер. Той засегна всички актуални теми около националите, като не спести критиките си.

Ето какво заяви Кокала пред медията:

-Г-н Велев, предстои съдбоносна квалификация на националния отбор срещу Сърбия. Какви са очакванията Ви?

-Според мен националите играят все по-зле под ръководството на треньора им чужденец. Селекционерът трябва да е българин. Не очаквам нещо положително за мача със Сърбия. В последния двубой видях такава банда, каквато отдавна не бях гледал.

-Какво по-точно имате предвид под „банда“?

- Банда разбойници!

- Толкова ли е зле нивото на тима?

- Добре, сами го виждаме. Какво означава представянето им? Сигурно са били на друг мач, защото казват, че са играли добре. Имали 20 корнера! Хубаво, но оползотвори няколко от тях!

Аз не видях заучено положение, не видях нищо. Някакъв тотален натиск също не видях. Вместо да се играе по крилата с бързи подавания. Там да се излъже човек, да се върне топката. Нищо подобно нямаше.

- Ключовите отсъствия на звезди на Сърбия ще увеличат ли шансовете на националния ни отбор да избегне поне разгром?

- Това няма никакво значение за тях. Те искат да победят. С който и да дойдат да играят, ще ни победят с лекота!

-Все пак ще направите ли някаква точна прогноза?

- Е, не правя прогнози, но съм разочарован от състоянието на националния отбор. Защото безхаберието там е пълно. Виждаме отгоре до долу.

- Визирате и Футболния съюз или само представителния отбор на страната ни?

- Вътре от Футболния съюз хората не играят. Значи, артистите са футболистите на терена. Това е. И треньорът изведнъж пуска някакви играчи, които не са титуляри в отборите си. Примерно, Краев не играе титуляр, а някои които много рядко влизат, ги гледаме титуляри. Всеки мач се пуска различен състав с едно-две изключения. Пак нов вратар и т.н.

- Грешка ли се оказа подмладяването на състава или подборът на футболистите е грешен според Вас?

- За мен подборът е грешен. Иначе подмладяване трябва да се прави. Има и опитни, и такива по-млади, които да влизат да играят. Не можеш да кажеш изцяло подмладяване, въпреки че стратегията на този треньор е такава.

Той може да е по-добър в друга насока. В музиката примерно. Изпълнява хубави сръбски песни. Но виждаме, че нивото му е доста ниско. Ако се взима чужденец, за мен той трябва да е някой капацитет, минал през отбори, национални тимове, но да е постигнал нещо.

- Мачът срещу родината на Кръстаич, която е водил и на Световно първенство, може ли да се окаже негов последен начело на България?

- Е, той ще иска да ни бият на 100%.

-Той ще иска Сърбия да ни победи, правилно ли Ви разбрах?

- Като знаем сърбите какви шовинисти са. Дали ще иска да не ни бият?!

- Как така нашият селекционер ще иска съперниковият отбор, който е на неговата родина, да ни бие?

- Той не е наш треньор. Той е сърбин. Заблуждавате се! Когато се върне в Сърбия, ще има да го псуват: „ Ти защо ни се хвърляш? Какво искаш?“ Те се класират, ако ни бият.

- От думите Ви разбирам, че след този мач на практика битката за България в квалификациите ще приключи или поне ще бъде сложен край на мечтите?

- И да победим, ние сме приключили много отдавна. Имаше заблуда, че при новите мачове ще видим какво ще се случи. Ние не можем да бием една Литва, която беше даже и обезкървена още в 17-ата минута. Цели 75 минути не можаха да направят нищо.

-Доколкото си спомням, преди квалификациите Георги Иванов – Гонзо обяви, че целта е класиране за Евро 2024. Дали той го каза сериозно или само за да мотивира отбора, поне според Вас?

- Трябва да го попитате него. Аз как да кажа дали е бил сериозен или не. Може и да бил сериозен. Разбирам, ако имахме 4 точки в началото и сега една и активът ни да беше станал 5 точки. В такъв случай щях да разбера, че има някакво израстване.

Прочетох на Чочев интервюто, макар че той не е много по интервютата, че България след 5 години щяла да има национален отбор. Това е някаква страшна тъпотия. Не знам как определи, че точно тогава ще се случи. Трябва и него да го питаме, за да разберем защо го е казал.

-Чочев каза, че след 4-5 години ще разполагаме с добър отбор, а Вие как виждате бъдещето на националния тим?

- За мен в момента футбола ни е в безтегловност. Трябва много българи да играят в отборите, защото както виждаме във водещите отбори 90% играят чужденци, което не е нормално. Няма как да искаш някакъв добър национален отбор. Чужденците, които играят в чужбина са тежки резерви, а те се докарват да играят у нас.

Игровата подготовка е много важна за един футболист. Ако не играеш 2-3-4 седмици, да участваш по 10-15 минути, ти губиш представа от самия терен и обстановката на мача, разпределението по терена.

За съжаление, виждаме, че работата отива на зле, а не към по-добре. Смятам, че има националните отбори имат всичките идеални условия за подготовка. Виждаме обаче какво се случва.

Да, те ще кажат, че играчите не са подготвени в клубовете си. Кой да подготвяш, резерва? Дефакто ти взимаш резерви.

-Какъв е призивът Ви към изтормозените български фенове, които мечтаят отново да видят отбора на голям форум?

- Ние винаги ще сме си оптимисти. Винаги, когато видим някаква искрица надежда си викаме, че ще потръгнат нещата. Сега няма да бъде по-различно.

Направиха го възможно най-далеч мача в Разград – да не отидат много хора да гледат там. Вместо да си е в София или в Пловдив. Сега Ботев направиха нов стадион. Направете го в Пловдив, в центъра на България. Ще се напълни стадиона. Мисля, че събираше 18 000 души. Вземете, че направете там, вместо още един път в Разград. Какво правят в Разград?

-Засега само стадионът там отговарял на изискванията на УЕФА, обявиха от БФС преди време.

- Това са глупости. Правят се подобрения, докарват се комисии и се оправят нещата. Глупости! Само той отговарял. На какво отговарял? На финал за Шампионска лига ли?

Ако играят с Германия, Франция, Италия или Англия, да кажеш, че не отговарят условията – няма паркинги, няма нищо. Там трябва да паркираш във Варна и да отиваш до Разград да гледаш мача.

- От думите Ви се разбира, че сякаш се прави с цел.

- Питайте по горните етажи защо е така.

- Ще видим дали наесен националите няма да бъдат преместени да играят в Пловдив и вероятно ще се разбере.

- Докато е това ръководство, явно нещата се движат по този начин. Има български специалисти, като в това число съм и аз, но не се допитват до нас – по-опитните, хора които сме видели много във футбола, включително и в чужбина. Аз съм бил в чужбина около 18-20 години. Ходил съм поне на 12-13 посещения в Англия, Германия. Не говорим за Израел, защото си ми беше като втора родина. Говорим за светила в треньорството и за големи стадиони, но никой не се допитва.

- Визирате само за съвети ли да се допитват до Вас или да Ви поканят за национален селекционер?

- Да, поне за съвети. Е, сега да ме поканят… Собственият ми роден клуб не ме кани, след като вече нямаме титла цели 14 години. За последно я спечелихме през 2009 година. Досега не са се сетили, а Вие искате за националния отбор. Там не може, не знам какво точно трябва да се случи, за да направят някой такъв като мен селекционер на националния отбор. С всичките ми дипломи, лицензи и какво ли не, а и опит във футбола.

-Явно нещо друго играе роля…

- Това е друга тема на разговор. Има един турски лаф: „Интересът клати феса“. Той е много актуален в България. Във всичко, което има изгода, се върти нещо друго. Не е нещо, което може да донесе позитиви.

Както Мъри беше изгонен. Какъвто и да е Стоилов, той направи отбор и вдигна Левски на крака, а хората се върнаха по трибуните. Вярно, че не успя да спечели титлата, но замириса на футбол и се видя организация на игра и на всичко. Изведнъж отново го махнаха и сега пак започваме опитите. Ама, този дали ще може … Нали искаше да ми счупи мозъка в Пловдив.

-Аз също присъствах на въпросния мач за Купата на България между Локомотив Пловдив и Левски. Какво точно се беше случило между Вас и Николай Костов, ако може да припомните и подадохте ли си ръка след неприятната сцена?

- Нали ги елиминирахме от турнира и той имаше някакви претенции, че аз съм викал по съдиите и по играчите. Аз съм такъв треньор, че обичам да комуникирам с всички. Както се казва чак и на другия край на терена да ме чуят играчите. Съдията, ако не е прав. Той имаше претенции точно за това нещо и каза тези думи. Наистина след това ми се обади и ми се извини момчето.

Ето казвам Ви, че е добре, че сега той е треньор на Левски, а не е чужденец. Добре, че е Костов.

-Очевидно сте откровен.

- Разбира се, че е по-добре, че е той, отколкото някой чужденец. Мислехме за такива специалисти. Там добре, че се намесиха феновете да не го допуснат, защото той е израстнал в един друг отбор, който левскарите го мразим. Поради тази причина той (б.а Саво Милошевич) не стана треньор. Иначе нещата бяха готови, опечени.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Сърбин, играл за България, посочи грешка на Кръстаич и разкри защо сръбските играчи стават звезди в чужбина, а българите се провалят

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ КУЛТОВОТО ИНТЕРВЮ НА ЕМИЛ ВЕЛЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички