Ексклузивно в SportLive! Иван Чворович прогнозира България – Сърбия и отсече: Най-големият проблем на българските футболисти е манталитета


Ексклузивно в SportLive! Иван Чворович прогнозира България – Сърбия и отсече: Най-големият проблем на българските футболисти е манталитета
Снимка: Официален сайт на Левски

10047 0

България приема Сърбия в квалификация за Евро 2024. Двубоят в на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград е от 21:45. Евентуално поражение на практика ще изхвърли „лъвовете“ зад борда от битката за шампионата в Германия. Селекцията на Младен Кръстаич е на последното място в Група „G“ с актив от само 1 точка.

SportLive.bg реши да потърси за интервю бившият вратар Лудогорец, Левски и Ботев Пловдив Иван Чворович. 38-годишният сърбин е с двойно гражданство, като игра и за националния отбор на България. Той даде прогнозата си за мача между двете му родини коментира широк кръг от теми около сблъсъка между „трикольорите“ и „плавите“.

Ето какво заяви настоящият футболен агент пред медията ни:

 -Г-н Чворович, предстои може би най-важният мач за националния отбор на България в евроквалификациите. Изходът от двубоя срещу Сърбия ще покаже дали ще бъдат съхранени някакви шансове за класиране на Европейското в Германия, а какви са Вашите очаквания за сблъсъка с родината Ви?

- Моето мнение е, че г-н Младен Кръстаич вкара много млади футболисти наведнъж в националния отбор на България. Това от една страна е добре, но от друга – не е.

Все пак обаче е по-добре да се прави подмладяването. Аз съм на това мнение, а не, че го защитавам, защото сме сънародници. Според трябва да има промяна, както се случи в Сърбия преди време. Направи я Синиша Михайлович, който за съжаление вече не е сред нас. Атакуваха го много заради хода му, но накрая Сърбия показа и някакви резултати с налаганите от него младоци. Излязоха и много футболисти от този състав на младежите, които играха финал на Световно първенство до 19 години.

За мен е все едно и също дали ще пуска 2-3 години по-млади футболисти и да губят мачове. По-добре да играят младите, които да напредват и един ден да се подвизават на по-високо ниво.

-В България от много години се говореше за подмладяване, но никой не го предприемаше. Сега Кръстаич, който е чужденец го направи, и всички го съсипват от критики, защото отборът не върви и има открити призиви той да бъде сменен. Как си го обяснявате?

- В България хората са малко негативно настроени. Неуспехите продължават много години. Много се насъбра на всички. Но трябва да проявят и търпение към тези млади момчета. Аз не казвам, че на терена трябва да са само млади. Нужно е да има и опитни футболисти. Сега Кръстаич повика Ивайло Чочев. За мен беше негова грешка, че не разчиташе на него по-рано. Мисля, че и той го осъзнава, че е сгрешил.

Винаги е нужно да има и по-опитни играчи, покрай които младите да успеят да прогресират и един ден да играят на високо ниво.

- Вие имате и българско гражданство, като сте играл и за националния отбор на България. Раздвоен ли сте и за кого ще стискате палци по време на мача?

- От 2004 година съм в България. Ожених се тук, съпругата ми е българка. Живея в България. Аз съм 50% българин и 50% сърбин. Все пак по-голямата част от живота си изкарах в България. Нека да победи по-добрият, както се казва!

- Фактът, че ключови футболисти и звезди ще отсъстват от състава на Сърбия ще бъде ли някакъв плюс за българския национален отбор?

-Възможно е, но все пак Сърбия имат много футболисти, които играят наистина на високо ниво. Резервите в състава им също играят на топ ниво. Този мач е много важен за Сърбия и ако бият ще се класират за Европейското на 99%.

- Кръстаич беше селекционер на „плавите“, като ги водеше дори и на Мондиал 2018 в Русия. Това плюс ли е за България с оглед на факта, че познава изключително добре състава им, а на част от тях е бил и наставник?

- Мисля, че малко хора от настоящия състав са били под негово ръководство. Той водеше отбора на въпросното световно първенство, но не постигна някакъв значителен успех. Тогава хората в Сърбия очакваха много повече, но те не излязоха и от групите.

Ще му помогне на Кръстаич, защото познава футболистите. Българските играчи също ги познават, защото ги гледат по телевизията (смее се).

- Обективно и чисто спортно-технически много голяма ли е разликата в класите на отборите на Сърбия и България с оглед и на тимовете, в които играят и цените им?

- Лично за мен най-големият проблем в българския футбол и българските футболисти е манталитета и това им пречи. При сърбите виждате, че отиват в чужбина, където правят име и се задържат на високо ниво там. Докато за българските футболисти знаем много добре колко души излязоха навън, но бързо се връщат. За мен това е голям проблем за тях. Не, че сърбите са много по-големи таланти, просто има разлика в манталитета. Надявам се това да се промени и да не е вечно така.

-Според Вас предстои ли добро бъдеще на този млад български национален отбор?

- За мен ще има. Надявам се да изскочат още млади момчета, които да са все по-добри и да се разчита на тях. Най-важното е да има и търпеливост, а не хората да скачат срещу тях.

-Все пак каква прогноза за мача между България и Сърбия ще направите?

- Не съм добър в прогнозите, но ще кажа 2:1 за Сърбия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL: Легенда сравни със земята националите и Кръстаич и избухна: Десподов го е страх да не си одраска краката

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ИВАН ЧВОРОВИЧ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички