Само в SportLive! Легендарният Атанас Пашев посочи защо се обезсмисля постът на националния селекционер на България и отсече: Той трябва да е магьосник


Само в SportLive! Легендарният Атанас Пашев посочи защо се обезсмисля постът на националния селекционер на България и отсече: Той трябва да е магьосник
Снимка: Атанас Пашев

4207 0

За България предстоят евроквалификации срещу Литва и фаворита Сърбия. След тяхното изиграване по всяка вероятност ще се изясни дали националният ни отбора ще запази жива мечтата си за участие на Евро 2024. Последният голям форум, на който участваха „лъвовете“ е шампионатът на Стария континент в Португалия през 2004 година.

SportLive.bg потърси за мнение Участникът с националния отбор на България на Световното първенство в Мексико през 1986-а година – Атанас Пашев. Бившето бързоного крило на Ботев Пловдив коментира и спекулациите за евентуална смяна на селекционера Младен Кръстаич при провал в предстоящите две срещи, едната от които срещу родината му, на която също е бил национален треньор.

„Дано да бием поне единият мач. Надявам се националите да се справят поне с Литва. Сърбия е класен отбор. Ако можем да откопчим нещо от тях, ще е добре дошло. Трябва да се възползваме от факта, че сърбите ще бъдат без няколко основни футболисти“, започна коментара си пред SportLive.bg Пашев.

 „За мен Кръстаич работи добре. Според мен обаче трябва да има повече сбирки и да се работи повече с тима. Когато си събират само за 3-4 дена, какво може да направи той? Да има повече тренировки с тима, може и да са тактически. Така ще има възможност да разговаря и повече с играчите, да им обясни своите виждания за схемата си на игра и т.н. Просто да има нагласата да се играе и по схемата на националния селекционер, защото някои футболисти може да имат други функции по клубните си отбори. Селекционерът трябва да е магьосник, за да направи нещо за този кратък период, за който се събира тимът в момента. За мен това не е правилно“, категоричен е той.

Сега той на практика трябва само да каже стартовата единадесеторка. Футболистите си играят, каквото са научили в ЦСКА, Разград и т.н“, продължи легендата на Ботев Пловдив.

Искрено се надявам отборът да съхрани шансовете за класиране на Евро 2024. Но все пак трябва да пробием с игра. Разбира се, ще е необходима и някаква доза късмет. Желанието ми е да се класираме за шампионата в Германия, но въпросът е дали ще можем? Крайно време е националният отбор отново да участва на голям форум. Ако обаче трябва да бъдем честни, не сме на ниво да играем на Европейското първенство“, изрази мнението си той относно шансовете на България да се класира на Евро 2024.

Кой друг да стане треньор? Отборът поигра добре. Най-голямата грешка е тази смяна на селекционерите! Да ги оставят да работят. Да им се предостави една програма за работа поне в 2-3 годишен цикъл. Без значение от резултатите да бъде оставен да изгради наистина конкурентоспособен отбор. Важно е да му се осигури спокойствие, а не, че ще бъде изгонен. И в клубните отбори е същото - падне някой в два мача и веднага почва да се говори за оставка на треньора“, отговори Пашев на въпрос за спекулациите за уволнение на Кръстаич.

В националния отбор сега се залага на млади футболисти, на които им е необходимо време. На селекционера също. Пак ще се върна на това, че се събират за 3-4 дена и изиграват два мача. На практика по този начин се обезсмисля постът на националния селекционер. Няма смисъл от него. Наистина в момента е такава е световната практика, но в чужбина маята е друга“, подчерта той.

Бог да го прости, Иван Вуцов спираше първенството по 40 дни за контроли, за Световното първенство в Мексико и т.н. Правехме сбирки и куп тренировки на Панчарево. Поне 2-3 пъти седмично бяхме с него“, спомни си Пашев.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дерменджиев каза пред SL трябва ли да бъде уволнен Кръстаич

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички