Само в SportLive! Георги Дерменджиев: Не може да се поставят нереалистични цели на националния отбор


Само в SportLive! Георги Дерменджиев: Не може да се поставят нереалистични цели на националния отбор
Снимка: Ivan Ivanoff / LAP.bg

3279 0

Националният отбор на България ще изиграе поредните си две евроквалификации за шампионата в Германия през 2024 година. Селекцията на Младен Кръстаич гостува на Литва в събота и приема Сърбия в Разград във вторник.

„Лъвовете“ се намират на последното място в Група „G“, след като загубиха първите си две срещи от цикъла срещу Черна гора и Унгария. Предстоище сблъсъци до голяма степен ще съживят или убият мечтата на футболна България за класиране на голям форум след Евро 2004 в Португалия.

SportLive.bg потърси за интервю бившия национален селекционер Георги Дерменджиев. Той изрази любопитно мнение относно излеждащата нереалистична цел за класиране на Евро 2024.

Ето какво обяви Дременджиев пред медията ни: 

-Г-н Дерменджиев, предстоят двата решителни мача в квалификационния цикъл за Евро 2024, след които се изясни дали националният отбор на България ще съхрани шансове да играе на форума в Германия. Какви са очакванията Ви за сблъсъците с Литва и големия фаворит в групата Сърбия?

- И двата мача ще са изключително трудни. Важното е и трябва да си съхраним националния отбор, независимо какви са резултатите. Трябва да го подкрепяме, за да може тези млади момчета, които в момента се викат, да узреят и да придобият необходимата класа, за да бъдат конкурентоспособни.

-Казахте да бъдат конкурентоспособни, но още преди старта на квалификациите част от хората в БФС обявиха, че негласната цел е класиране на Европейското? Според Вас има ли представителният ни отбор наистина такива шансове?

- Необходимо е да бъдем абсолютни реалисти, за да може да успеем в това начинание, което е започнато. Не може да се поставят такива нереалистични цели. След това те влияят негативно.

-Доколкото Ви разбирам, по-реалната цел е да се изгради отбор за бъдещето, който естествено да се раздаде докрай в тези квалификации, но ако не успее сега, да е изграден и да има шансове да се класира за следващ голям форум.

-Точно така! Трябва да сме наясно с възможностите на отбора и да бъдем търпеливи. Нека да излязат тези момчета, да играят, давайки максимума от себе си на базата на стила, който се изгражда в националния отбор. А с времето да бъдат конкурентоспособни на отборите, срещу които играят, а не да има такава драстична разлика.

- След поемането на „трикольорите“ от Младен Кръстаич тимът не познаваше вкуса на поражението в последните си двубои от Лигата на Нациите, а след това и в контролите. В квалификациите обаче не се ли видя, че реалността е съвсем друга и ни върнаха бързо на земята?

- Естествено, че е друга. Контролите не се играят под подобно напрежение. Всеки дава наистина максимума в тях, но когато излезеш срещу един противник като Унгария, не може да се загуби мач, защото това са точки, които могат да те класират. Тогава се вижда каква е реалността.

На базата на тези мачове вече ще трябва да се правят изводи, а не как сме се представили в контролите, примерно.

-Не важи ли същото в известна степен и за Лигата на нациите, защото този турнир е сякаш леко по-страничен и много от големите национални отбори не се напрягат много в него?

- Принципно е така. За нас обаче двубоите от Лигата на нациите са добри.

-Ще успеят ли „лъвовете“ да стигнат до успеха в Литва и да се поздравят с първата победа в евроквалфикациите?

- Надявам се, че ще я постигнат. Виждаме, че в националния отбор се взимат и други играчи. Наблюдавал съм тима на Литва и не може изобщо да бъде подценяван или пък да се мисли, че е под нашето ниво.

-Ако победят литовците, ще е добре поне за самочувствието на отбора преди големия сблъсък със Сърбия.

- От всеки един мач трябва да се трупа самочувствие, независимо от крайния изход. Също така да извадят изводите, за да не се допускат същите грешки в следващите двубои.

Вече загубихме първите се две срещи в квалификационния цикъл. Мисля, че добре видяхме за какво става въпрос. Срещу Литва ще бъде по-различен мач и трябва да се играе за победа.

-Евентуални две победи обаче могат да върнат в България в сметките за Евро 2024, или поне такава в Литва може да съживи отново мечтите.

- Предстои да видим какво ще се случи. Вярно е, че дори само победата в първия мач ще придаде някакво самочувствие и вяра в отбора. В крайна сметка обаче трябва да видим крайния резултат. А той ще е ясен едва след всичките мачове, които ще изиграем.

Наистина, Сърбия ще бъдат  без 5 или 6 човека, при това от звездите им. Това ще бъде един тест за българския отбор.

-Ще успее ли селекцията на Младен Кръстаич да се възползва от липсата на част от звездите на Сърбия и да хвърли бомбата?

- Всички – и треньори, и футболисти, и фенове ще искаме отборът да победи.

-Този двубой ли ще е най-сериозният тест за нивото на националния ни отбор към момента?

- Всеки мач е тест за нивото на националния отбор. Абсолютно всеки, защото отборите са от различна класа. Визирам и Унгария и останалите тимове. Така ние ще видим докъде се разпростират възможностите на нашия национален отбор.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL!  Херо разкри за оферта и каза какво желае

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ДЕРМЕНДЖИЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички