Ексклузивно в SportLive! Петър Курдов сравни със земята националите и Кръстаич и избухна: Десподов го е страх да не си одраска краката


Ексклузивно в SportLive! Петър Курдов сравни със земята националите и Кръстаич и избухна: Десподов го е страх да не си одраска краката
Снимка: Ivan Ivanoff / LAP.bg

19659 0

Националният отбор на България не успя да победи Литва в третата си квалификационна среща за Евро 2024. Селекцията на Младен Кръстаич стигна само до 1:1 при визитата си на литовците, които играха 75 минути с човек по-малко.

По този начин „лъвовете“ останаха на дъното в Група „G“ с актив от 1 точка. SportLive.bg потърси бившия нападател на Левски и бивш национал Петър Курдов за мнение относно представянето на тотално подмладения състав на „трикольорите“ в Каунас.

С цялото си уважение, но не ми се ще да го коментирам. Изслушах двама изтъкнати специалисти в студиото на телевизията, която излъчваше мача – Ангел Червенков и Велислав Вуцов. Според мен те направиха добър коментар. Какво повече и по-различно да кажа от тях?“, започна коментара си пред SportLive.bg Курдов.

Пак ще акцентирам, че имаме треньори, които да бъдат на мястото на Кръстаич. Отново ще го подчертая. Силно апелирам българските футболни хора в лицето на Футболния съюз да се замислят за случващото се. Според мен българските треньори познават по-добре нашите футболисти. Не виждам някаква съществена разлика от това, че Кръстаич, който е чужденец и води отбора на България. Нито виждам по-добра игра, нито виждам някаква промяна“, категоричен е той.

Помолен да характеризира с една или две думи представянето на националите в Каунас, той отговори:„Може да се коментира отбор, който има играчи и възможности. Ако този тим не ги показва, тогава можеш да направиш коментар. Сега на тези нашите млади футболисти, макар че ние само с това се оправдаваме, какво да им кажа? Червенков добре се изказа. Имаш човек повече на терена, а играеш с трима централни защитници. От кой се пазим? Няма смисъл да изпадам в подробности, нито да им давам съвет. Все пак те си носят отговорността и получават големите заплати. Ние правим само лаладжийство и нищо не се променя“.

Статистиката показа, че футболистите на Кръстаич са отправили общо 26 удара по посока на вратата на Литва и са изпълнили общо 20 корнера, което подчертаха почти всички от лагера на тима след края на срещата.

„Къде? На загрявката ли бяха тези много удари и корнери? Аз разбирам да е станало нещо като на мача на Франция например. Французите удариха 3 или 4 греди и победиха с 3:0 Гибралтар. Но при тази ситуация да се говори за удари и корнери… При положение, че ние първо нямаме изявен централен нападател. Започвам оттам, защото това ми е слабост. Играл съм на тази позиция и знам какво е когато разполагаш с един качествен централен нападател. Да води отбора и да бъде биткаджия. Ние обаче нямаме такива играчи. Нашият отбор подхожда много плахо. Бих казал дори детински, юношески. Както казах в началото, можеш да търсиш някакви кусури на футболисти, които са се доказали, за да стигнат до националната фланелка“, отсече Курдов пред медията ни.

„Имам чувството, че някои от тях не осъзнават, че това е националният отбор на България. Видяхте ли някой през целия мач да направи шпагат, на някой да му текне кръвчица, както се казва? Да се сбият в буквалния смисъл и да искат на всяка цена победата, забелязахте ли подобно нещо?“, заяви бившият нападател.

Също като Велислав Вуцов мога да ги нарисувам бързо-бързо цветущо, както той някой път. Така ми попадна на ръката той и поради тази причина го споменавам. Иначе и той си има мнение, и аз си имам мнение по въпроса. Но в случая той е прав“, подчерта той.

Курдов коментира и думите на техническия директор на БФС Георги Иванов-Гонзо още отпреди старта на квалификациите. Тогава той обяви, че целта пред националния отбор е да се класира за Европейското в Германия.

 „Ние сме на последно място с 1 точка. Пред нас са всички – Черна Гора, Унгария и Сърбия. На всичкото отгоре тези отбори имат и изявени футболисти. Кажете ми Кирил Десподов каква роля играеше срещу Литва? На какъв пост игра той? Него го е страх да не си одраска краката. Аз не видях това момче да влезе в едно единоборство. Той и младите футболисти да си подгонят съперника във фаза защита. Дори и някои от тях не мога да ги запомня. Разбира се, това е в мой ущърб и вината е моя. Трябва като човек, който се занимава с футбол, да познавам играчите. Говоря поне за българските играчи. Да не говоря за Левски и останалите отбори, които имат много чужденци“, обяви той.

Един такъв мач е много добър урок. В никакъв случай не давам съвет на Боби Михайлов, защото той си знае работата. Нито пък поучавам Гонзо (б.а Георги Иванов). Те са там, за да си носят отговорността. В крайна сметка трябва да има някаква приемственост от едно поколение в друго. Според мен е крайно належащо да се залага на български специалисти. Вече над 30 години няколко специалисти повтаряме едно и също. В нашите школи и при юношите виждате какво е положението. Как искате да имаме национален отбор, след като който хване юношите ни старша възраст, ги бие да не казвам като какво? Как да стигнем Европейското?“, продължи легендата.

„Ще дам пример с поколенията преди нас - Цецо Илчев, Христо Андонов – Пелето станаха европейски шампиони, а ние с Гришата Петков станахме вицеевропейски шампиони. Оттогава са 43 години. Някой да ми опонира и да ми каже, че не съм прав. С това разполагаме в момента. Просто какво и как да ги критикувам? Слагаш националната фланелка с герба отпред, на гърдите и на сърцето си. Яд ме е затова, че поне не се сбиват в буквалния смисъл на думата. Да има шпагати и единоборства, да има жълти картони за груба игра и т.н. Но това го няма. Как да стигнем до победата при това положение?“, не скри разочарованието си той.

„И Червенков, и Вуцов имаха право да кажат това, което коментираха. Така че „много сори“!“, каза бившият таран.

Накрая той сподели очакванията си и за предстоящата квалификация срещу Сърбия. Двубоят е идния вторник в Разград.

Ако играем така срещу сърбите, ще е катастрофално. Ще спра до тук. Иначе този струвал 2 млн.евро, онзи - 2,5 млн евро. Наскоро коментирах с футболен човек, на когото казах име на конктретен футболист, за когото му заявих, че ще го пренеса на гръб дори през реки и морета до въпросния клуб, ако някой даде 2,5 млн. евро за него“, завърши Курдов, който е известен с пиперливия си, но обективен език.

Само в SportLive! Петър Курдов жегна Мъри Стоилов и двете ЦСКА, коментира титлата на Лудогорец и отсече: Това е тотална катастрофа за българския футбол

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички