България победи Литва с минималното 1:0 - точно както предрече треньорът на Лудогорец


България победи Литва с минималното 1:0 - точно както предрече треньорът на Лудогорец
Снимка: Yulian Todorov / LAP.b

12766 0

Националният отбор по футбол на България победи с 1:0 Литва в своя мач №5 от световните квалификации. Двубоят на стадион "Васил Левски" в София не бе особено зрелищен, но "лъвовете" спечелиха за първи път официален мач от 17 ноември 2019 година!

Точно както литовският треньор на Лудогорец Валдас Дамбраускас бе прогнозирал, България се наложи над съперника си само с 1 гол и вече има 5 точки в своя актив в Група С по пътя към Катар 2022.

Малко преди началото на срещата стана ясно, че президентът на БФС Борислав Михайлов ще изгледа мач на България НА ЖИВО за първи път от 14 октомври 2019 г.

След това стана ясно, че Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров също ще бъдат на стадиона. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед бе категоричен и каза следното (кликнете върху връзката).

Ето и как се разви срещата, в която Кирил Десподов се отчете с три големи пропуска, но даде асистенцията за гола на влезлия на смяна Ивайло Чочев:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна под залязващото над София слънце, което печеше в очите на вратаря на гостите. В първите десетина минути опасности пред двете врати нямаше, като "лъвовете" владееха малко повече топката. 

16 минути бяха нужни на България, за да отправи първия си удар към вратата! Той бе дело на Кристиян Малинов и въпреки че изпълнението му от около 25 метра не бе лошо, кълбото прелетя на метър над горната греда. Малко след това центриране в нашето наказателно поле от дълбочина бе проспано, но за щастие футболист на Литва се размина с топката. 

В 25-ата минута Георги Йомов бе близо до това да вкара забележителен гол, след като дриблира добре с топка в крака в продължение на 30-40 метра, но в последния момент защитник се хвърли на шпагат и му я отне. 

В 31-ата минута Кирил Десподов бе изведен чудесно зад отбраната от Наско Илиев, но шутът му първо бе блокиран леко, а след това и Шеткус се намеси прекрасно, за да спаси чист гол.

Осем минути по-късно Десподов намери с центриране Малинов в наказателното поле, а той опита атрактивно да вкара топката с пета, но пропусна целта с половин метър. 

"Лъвовете" определено бяха по-добрият отбор през първата част, но така и не успяха да отбележат гол. Полувремето приключи при 58:42 процента владение на топката в наша полза. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 49-ата минута брилянтен шпагат на Петко Христов не позволи на Казлаускас да излезе очи в очи с Георги Георгиев. Тодор Неделев отговори с изпълнение на пряк-свободен удар от 35 метра в ръцете на вратаря. 

В 56-ата минута Георгиев за първи път трябваше да се намесва, за да избие изстрел от разстояние - това бе първи точен удар в българската врата. Ясен Петров реши да раздвижи играта и пусна Димитър Илиев и Ивайло Чочев, на мястото на Тодор Неделев и Георги Костадинов. Последният даде капитанската лента на футболиста на Локомотив Пловдив!

Последваха три корнера един след друг пред литовската врата, но от тях не се получи нищо интересно. В 70-ата минута играч на гостите падна по очи върху обувката на Антон Недялков, след като бе леко засилен от Малинов и от устата му потече кръв.

В 74-ата минута Кирил Десподов пропиля нова чудесна възможност, след като бе изведен сам срещу вратаря от Димитър Илиев. Ударът на играча на Лудогорец бе отразен от Шеткус!

Две минути по-късно в игра се появи Спас Делев на мястото на Георги Йомов. В ситуация преди това Антон Недялков на спринт предотврати много опасна атака на Литва. 13 минути преди края на редовното време Митко Илиев стреля без подготовка от точката на дузпата, но право в ръцете на Шеткус.

Първият жълт картон в срещата бе показан в 80-ата минута - получи го Янкаускас за нарушение отзад срещу Турицов. Именно след изпълнението на фала от страна на Десподов Ивайло Чочев се извиси и с глава прати топката в десния ъгъл - 1:0 за България!

В 85-ата минута Атанас Илиев получи жълт картон, заради който ще пропусне следващия мач от квалификациите за "лъвовете". Николай Михайлов пък бе изгонен с директен червен от резервната скамейка, заради реплики към съдията.

Главният съдия даде 6 минути продължение, с което изнерви феновете на "Васил Левски". 180 секунди преди изтичането им, Наско Илиев и Митко Илиев комбинираха чудесно, а вторият извади към Десподов, който прати топката много над вратата от 4-5 метра - какъв пропуск!

До края двубоят се доиграваше и в крайна сметка България се поздрави с победата, измествайки Северна Ирландия от третото място в Група С!

Стартови състави:

България (4-2-1-3): 

Георги Георгиев, Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Антон Недялков, Георги Костадинов, Тодор Неделев, Кристиян Малинов, Георги Йомов, Атанас Илиев, Кирил Десподов

Литва (4-3-3): 

Ернестас Шеткус, Роландас Баравикас, Едгарс Уктус, Бенас Шаткус, Юстас Ласикас, Викинтас Сливка, Линас Мегелаитис, Донатас Казлаускас, Арвидас Новиковас, Едгарс Дубикас, Федор Черних

*Старши треньорът на България Ясен Петров е направил 3 промени в титулярните 11, в сравнение с мача срещу Италия - Иван Турицов заменя Андреа Христов в отбраната, Кристиян Малинов се появява в средата на мястото на Петър Витанов, а Тодор Неделев влиза вместо Доминик Янков! Схемата на игра се променя от 4-3-3 на 4-2-1-3...

ПРЕДИ МАЧА

След като "лъвовете" успяха да измъкнат точка при гостуването си на европейския шампион Италия преди броени дни (повече за тази среща можете да прочетете тук), сега очакванията на всички са тимът на Ясен Петров да се представи добре срещу Литва и да спечели 3т., които биха увеличили актива му на 5 пункта в Група C.

Гостите ще бъдат без своя старши треньор в днешната среща (ето каква е причината за отсъствието му) и до момента нямат спечелена точка след 3 изиграни мача. Капитанът и вратар на литовците сподели преди мача, че българите са известни със своята скорост на терена, но не и с дисциплината си!

България има 2 точки след 4 изиграни мача по пътя към Катар 2022 и заема предпоследното 4-то място в групата. Съставът ни записа две загуби (1:3 от Швейцария и 0:2 от Италия) и две равенства (0:0 срещу Северна Ирландия и 1:1 срещу "скуадра адзура"). 

Очакванията са, че Ясен Петров ще направи някои ротации в своя състав, спрямо гостуването във Флоренция, тъй като на 8 септември (сряда) националите ни ще изиграят приятелски мач срещу Грузия, отново на "Васил Левски"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички