Изумително! България изтръгна точка на европейския шампион Италия като гост!


Изумително! България изтръгна точка на европейския шампион Италия като гост!
Снимка: GettyImages

23417 0

Националният отбор по футбол на България направи изумителен двубой и реализира един от най-добрите си резултати в последните години, след като за пръв път в историята на родния футбол стигна до равенство и гол в гостуване на Италия.

"Лъвовете" на Ясен Петров "извъртяха" 1:1 на действащия европейски шампион в мач от квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022 година! 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Италия започна по-активно срещата, но "скуадра адзура" имаше затруднения с преодоляването на защитния блок на "лъвовете". Все пак в 10' Инсинье успя да нахлуе в наказателното поле и от малък ъгъл да стреля, но покрай вратата на георгиев. 

В 13' България осъществи първата си по-сериозна атака на скорост. Атаката бързо премина през центъра и топката достигна до Десподов по лявото крило. Той успя да си освободи коридор към наказателното поле и от границата стреля, но в аут. 

Само 2 минути по-късно обаче се стигна до гол за Италия. Киеза пое топката по дясното крило и нахлу към центъра, повличайки след себе си куп защитници. Той пусна топка за Имобиле в наказателното поле, който веднага му върна жеста, насочвайки кълбото към дъгата на пеналтерията - без подготовка Киеза стреля през купа с тела и реализира за 1:0 с диагонален удар, който не беше особено силен. 

В 39' италианският състав беше шокиран от Кирил Десподов. Бързоногото крило надигра Флоренци изключително добре и нахлу към наказателното поле, където пусна остър пас за Атанас Илиев, а той пусна кълбото покрай Донарума - 1:1 и гол за "лъвовете" като гост на европейския шампион! 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Италия "натика" България в собствената ѝ половина в началото на второто полувреме и създаваше положение след положение от самото начало на втората част. 

След поредната грешка в родната отбрана Киеза в 61' остана сам срещу вратаря, но Георгиев показа страхотен рефлекс и успя да избие топката в корнер. 

Италианците продължиха да играят изцяло пред вратата на Георгиев, който на няколко пъти се намеси прекрасно срещу удари на европейския шампион. Манчини направи всичко по силите си, за да промени развоя на срещата, като пусна в игра Распадори и Берарди, но защитата на България оцеляваше до последно. 

 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ИТАЛИЯ: Донарума – Флоренци, Бонучи /к/, Ачерби, Емерсон – Барела, Жоржиньо, Верати – Киеза, Имобиле, Инсиние

БЪЛГАРИЯ: Георги Георгиев, Андреа Христов, Петко Христов, Валентин Антов, Антон Недялков, Петър Витанов, Георги Костадинов, Доминик Янков, Кирил Десподов, Георги Йомов, Атанас Илиев

ПРЕДИ МАЧА

Преди този двубой България заема 4-то място в групата с актив от само 1 точка след 3 изиграни срещи. Тя бе спечелена при визитата на Северна Ирландия (0:0), а "лъвовете" загубиха на "Васил Левски" с 1:3 от Швейцария и с 0:2 от Италия.

"Скуадра адзура" от своя страна, освен че спечели първата битка срещу родните национали, спечели и другите си две срещи (2:0 срещу Литва и 2:0 срещу Северна Ирландия) и на този етап оглавява Група С с пълен актив от 9 точки. 

Това ще бъде първи официален мач за Италия след триумфа на Европейското първенство по футбол, а на трибуните във Флоренция се очаква да присъстват близо 20 000 тифози.

Италианците нямат загуба вече повече от две календарни години и за тима на Ясен Петров предстоят тежки 90 минути. Родният селекционер вече заяви, че е наясно със стартовия си състав. Що се касае до Роберто Манчини, той също потвърди, че титулярните 11 няма да се различават много от тези, които играха във финала срещу Англия на 11 юли!

За последно България не загуби мач срещу Италия на 28 март 2015 г., когато в квалификациите за Евро 2016 двубоят завърши 2:2 с голове на Ивелин Попов и Илиан Мицански. 

Единствената победа на "лъвовете" в официален мач срещу "скуадрата" датира от 1968 г. - България побеждава с 3:2 Италия у дома си, а двубоят е част от квалификациите за европейско първенство!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички