Само в SportLive! Стойчо Стоев: ЦСКА няма нужната класа! На Лудогорец ще им бъде тежко във Варна, но ме съмнява „червените“ да бият Левски


Само в SportLive! Стойчо Стоев: ЦСКА няма нужната класа! На Лудогорец ще им бъде тежко във Варна, но ме съмнява „червените“ да бият Левски
Снимка: БГНЕС

6782 0

Съдбата на шампионската титла в България ще се решава във финалните сблъсъци между Черно море и Лудогорец и „Вечното дерби“ ЛевскиЦСКА. Преди изиграването им тоталният хегемон у нас е на крачка от качването на трона за 12-а поредна година. Разградчани имат преднина от 1 точка пред „червените“.

SportLive.bg потърси за интервю бившия треньор на „орлите“ Стойчо Стоев. 60-годишният специалист изведе Лудогорец до две от шампионските им титли, както и до историческия 1/8-финал в Лига Европа през 2014-а година.

Ето какво сподели Стоев пред медията ни: 

-Г-н Стоев, шампионатът е на финалната права? Как ще се развие според Вас драмата в битката за титлата между Лудогорец и ЦСКА и кой в крайна сметка ще триумфира като шампион?

- Трудно е да прогнозирам, защото реално и на двата отбора им предстоят изключително сериозни последни срещи в сряда. Никак не е лесно да се прогнозира как ще завършат, тъй като съм сигурен, че ще бъде изключително трудно и за двата отбора, визирам съперниците им Левски и Черно море. Леко напред с едни гърди е Лудогорец заради точката предимство.

- Ако трябва да ги степенувате, мачът на кой от двата кандидата за титлата е по-труден?

- Наистина ми е трудно да кажа. В единия случай става въпрос за Вечно дерби, а във Варна се играе трудно, защото Черно море е негостоприемен домакин. Силните отбори трудно взимат точки срещу тях в морската ни столица.

Какво да кажа за дербито? Ясно е, че там ще бъде съвсем друго и самото напрежение. Говоря за такова от футболно естество. И около феновете, защото все пак това е „Вечното дерби“. През тази година обаче ЦСКА показа, че трудно успява да вземе максимален брой точки от водещите отбори.

- На какво го отдавате, защото точно срещу Левски и Лудогорец не съумяваха да го сторят?

- Общо-взето се свежда до класа. Когато не съумяваш да вземеш максимален брой точки от тези отбори, говори, че все още ти е необходима класа, за да успееш на най-високото ниво. Към водещите тимове през този сезон спада и ЦСКА 1948.

ЦСКА имаха един голям шанс, когато водеха и им предстояха мачове с Левски и Лудогорец. Срещу единия направиха равен, а загубиха срещу другия. Така се стопи и преднината им от 5 точки на върха.

Отдаде им се втори шанс, след като ЦСКА 1948 съумя да вземе точки от Лудогорец. Но не успяха да се възползват и от тази възможност.

- Заговорихте за класа. Все пак отборът на ЦСКА показа ли, че заслужава да триумфира с титлата?

-  Който стане шампион, не се гледа назад. Дали си заслужавал или не, важното е да спечелиш титлата. Като цяло ЦСКА не доказа през годината, че е най-добрият отбор. Просто използваха факта, че Лудогорец лъкатушеше и не беше в това състояние, в което сме свикнали да го виждаме. Оттам се получи това статукво и равностойност в челните места.

Вижда се, че ЦСКА все още няма тази класа, която дава по-голямо самочувствие и увереност, за да могат да се справят точно в тези двубои, в които можеше да си решат шампионската титла много отдавна.

- По тази логика, ако ги съпоставите спортно-технически двата отбора, излиза, че Лудогорец е с предимство.

-  Чисто спортно-технически се вижда, че Лудогорец има повече класа в състава си. Проблемът им е в дефанзивен план, тъй като допускат страшно много голове. В почти всеки мач инкасират попадения. В някой двубой това може да им окаже лоша шега, както срещу ЦСКА реализираха 2 гола, но и допуснаха толкова.

В офанзивен план разполагат с футболисти, които могат да се справят и са на доста силно ниво. В състояние са винаги да дърпат отбора напред, но защита имат сериозни проблеми, които не могат да разрешат в продължение на цяла година.

- Ще успее ли Черно море да се възползва от тази тяхна слабост и как смятате, че ще завършат двата решаващи мача в спора за титлата?

- На Лудогорец ще им бъде много трудно във Варна. Вече казах, че играе трудно там, но Черно море са и нелош отбор. Неслучайно бяха на една стъпка от финала за Купата и са в първата шестица.

От спортна гледна точка са доста сериозен отбор. Аз все пак мисля, че Лудогорец има някакво предимство, защото не съм уверен, че ЦСКА ще успее да се справи с Левски. Освен това за мен Левски стоят и по-добре от тях. Ще им бъде изключително трудно да победят „сините“.

- Как ще коментирате случилото се на последните мачове на ЦСКА и Лудогорец – „червените“ пропиляха дузпа, която им костваше победата, а мнозина упрекнаха Левски, че не се хвърлиха с пълни сили срещу разградчани с оглед и на състава, с който излязоха „сините“?

- Това е въпрос на виждане. Елин Топузаков решава, че му е по-важен мача с ЦСКА и не използва състезатели, които висят с картони. Може презумпцията да му е била такава и да е искал и повече играчи да са по-свежи. Все пак нямам представа какво е било в главата на треньора.

Ясно е, че в такава ситуация когато пуснеш много резерви веднага идват и другите твърдения, че този мач е отписан или еди какво си… Гледайки двубоя, не го видях да изглежда като отписан между другото. Левски стоеше доста добре на терена. Настина през второто полувреме влязоха и повече юноши и това може би даде по-голяма възможност на Лудогорец да се справи със ситуацията. Но решението е на треньора.

Относно драмата на ЦСКА, всеки може да изпусне дузпа. Напрежението беше изключително голямо. Ако беше реализирана, щеше да даде по-добри позиции на ЦСКА преди последната среща. Те обаче не съумяха да го сторят.

Лека – полека с мачовете се натрупаха неща, които ЦСКА не можа да ги използва в своя полза.

-Това ли всъщност може да се окаже пречката за ЦСКА да изпълни крайната си цел?

- Напълно възможно е. Били са водач с комфортна разлика, а след това не се възползваха и от втори шанс, накрая изпуснаха и дузпа. Идва време, в което тези моменти натежават накрая в битката за шампионската титла. ЦСКА обаче все пак си чакат последния шанс – Черно море да победи Лудогорец, а те Левски. ЦСКА задължително трябва да бие, защото дори и Лудогорец да падне „червените“ не могат да станат шампиони при равни точки заради по-лошите си показатели.

Вече казах, че имам големи съмнения, че ЦСКА ще успее да се справи във „Вечното дерби“. Мачът между Черно море и Лудогорец го оставям настрана. Въпросът е дали ЦСКА ще победи Левски, защото досега не успяваше да се справи. Понякога имаха помощ, понякога и шанс, а точното когато трябваше да го сторят, отново не съумяваха да победят.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL: Илиан Илиев посочи спънката за Черно море да играе бараж за Европа и отсече: Ще браним петото място срещу Лудогорец

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички