Само в SportLive: Илиан Илиев: Ще играем срещу Лудогорец, както играхме във всички мачове в първенството, изпуснахме баража за евротурнирите в мача с Левски


Само в SportLive: Илиан Илиев: Ще играем срещу Лудогорец, както играхме във всички мачове в първенството, изпуснахме баража за евротурнирите в мача с Левски
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

4859 0

Черно море се представи на сравнително добро ниво през приключващия сезон в Първа лига. Варненци останаха и на косъм от финала в турнира за Купата на България, след като отпаднаха на полуфиналите от Лудогорец при рулетката на дузпите.

Именно срещу „разградските орли“ ще бъде финалът на кампанията за „моряците“. Сблъсъкът на стадион „Тича“ от една страна ще може да подсигури петото място на Черно море в крайното класиране, а от друга – да направи Лудогорец шампион на България за 12-та поредна година.

SportLive.bg потърси за интервю треньора на варненци Илиан Илиев. Той сподели очакванията си за двубоя и говори по интересни теми около отбора.

Ето какво заяви треньор № на България за 2021 година пред медията ни:

-Г-н Илиев, предстои последния мач на Черно море за сезона. Доколко отборът е амбициран да го спечели, след като няма шанс да се пребори за четвъртото място?

- Мисля, че направихме едно нелошо първенство, а в турнира за Купата на България бяхме много близко до достигане на финала за трофея. Останахме близко и до това да се преборим за четвъртото място. Не заслужавахме да загубим мача с Левски. Но го има във футбола.

За наш лош късмет загубихме последния мач, след който можехме да си гарантираме петото място. Паднахме от Локомотив Пловдив след една дузпа в последните минути, при която със сигурност Митко Илиев го изигра много добре положението. Имаше симулация за дузпа от негова страна през първото полувреме и ако съдията му беше показал картон, със сигурност в тази ситуация едва ли щеше да рискува отново. Така че при втория опит М. Илиев успя.

Видя се, че футболистите, които влязоха да играят в този двубой, имат бъдеще в отбора ни. Сега ни остава да изиграем последния мач, както всички мачове в първенството – с желание за победа, с голямо желание да си помагаме и да бъдем колектив на терена. Резултатите са на втори план, тъй като при нас най-важното е да играем добре. Естествено, ако го направим, ще имаме шанс и да победим.

- Долових нотка на съжаление, че не успяхте да се класирате на четвъртата позиция, която осигурява бараж за участие в Лигата на конференциите. Сякаш е имало и странични фактори, които са допринесли за подобно развитие, така ли е?

- Ако влизаме в детайли, могат да се посочат доста интересни моменти в хода на първенството. Например, че ни отнеха точки, имаше дузпа за нас с Ботев, която беше отменена от ВАР, чист гол отменен срещу ЦСКА 1948 от ВАР, неотсъдени дузпи в други мачове. Това са неща, които се натрупват във времето и влияят накрая.

Но специално за мача с Левски не можем да виним никого освен нас за пропуснатите ситуации и за леко подарения втори гол. Но наистина има мачове, в които сме били ощетени, и те в последствие натежават.

- За финал на първенството предстои сблъсък с Лудогорец. В този мач Черно море донякъде ще бъде и в ролята на „арбитър“ в спора за титлата между разградчани и ЦСКА.

- Нашата амбиция е единствено да излезем да играем за победа пред нашата публика. През годината показахме, че с Лудогорец стават много добри мачове, защото са добър отбор и са водени от добър треньор, който промени доста играта им. И двата ни двубоя през редовния сезон завършиха при резултат 3:2 за тях, но се получиха качествени срещи. После си разменихме по една победа на полуфиналите за Купата на България.

Амбицирани сме да излезем да играем добре. Естествено, да браним и петото място, защото при евентуален равен между ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив, евентуална наша загуба би ни пратила на шестото място.

- Въпрос на престиж ли е да финиширате пети, а не шести?

- Винаги е добре да си едно място напред. Не мисля, че петата позиция е чак толкова престижна. Но след като си влязъл в Топ 6, по-добре е да си пети, отколкото шести.

- Амбицирани ли сте да си отмъстите на Лудогорец, ако мога така да се изразя за отпадането на крачка от финала за Купата, макар че се случи след рулетката на дузпите?

- Това, че излизаме да победим не може да се характеризира като отмъщение. Става въпрос за история на двубоите на Черно море и Лудогорец, както и срещу другите отбори. Няма отмъщение, просто излизаш на терена и играеш.

Виждаме, че се намесват някакви силни думи. Ние си играем, има и друг мач. Всеки да си гледа себе си. В крайна сметка никой не трябва да обвинява другия, а да гледа къде е сгрешил. Както при нас, може да са ни взели точки, които натежаха в крайна сметка, но в мача на истината с Левски си пропуснахме ситуациите и им подарихме гол. Така, че не можем да се сърдим на никого, а само на себе си.

-С Лудогорец наистина двубоите са доста оспорвани, но разградчани са в серия от 7 поредни победи срещу Черно море за първенството.

- Нека да не тръгваме в тази посока и да говорим как дойдоха например последните им 2 победи в Разград. Когато си спомним предната година в шестицата как ВАР им измисли дузпа, а отмени наш гол при 1:0 за Лудогорец. При поражението с 1:2 си спомняте какво се случи с нас през второто полувреме и действията на лицето Г.Гинчев.

Така че тези победи се трупат. Всяка загуба или победа си има история и за нещастие и страничните фактори. Но да не тръгваме назад.

Ако вземем предвид бюджета на Лудогорец и всички неща натрупани във времето, е нормално да има по-добър баланс срещу повечето отбори, след като те са доминант в българския футбол в последните години.

- Имате ли кадрови проблеми преди мача с разградчани и ще можете ли да разчитате на оптималния си състав?

- Даниел Димов има проблеми с аддуктора.  Проблемът му се обостри малко повече на последната тренировка. Той ни е главният проблем. Нямаме други.

- Този сезон на практика приключва в сряда. Какви ще са амбициите и целите на клуба през следващия и насочени ли са мислите Ви вече към него? Каква е ситуацията и около вашия договор, с който предполагам, че няма да има проблем?

- В момента  не знаем много важни неща, които са свързани с бъдещето ни.Чакаме от ръководството да ни бъде казано. Няма подновени договори. Не знаем и дали ще има подготвителен лагер.

В момента мислите ни са насочени единствено към мача с Лудогорец в сряда. След това ще  видим какво ще се случи.

- Ще преследвате ли класиране за евротурнирите, надграждайки отбора?

- Няма човек, който да е надградил нещо, а да иска следващия сезон да е по-лош. Не мога да говоря нищо конкретно за догодина в момента. Нека да приключи това първенство.

- Кои играчи са с изтичащи контракти и има ли интерес или оферти към футболисти на Черно море?

- Засега нямаме конкретен интерес към наши футболисти, само запитвания.

-Какъв е призивът Ви към феновете на отбора за мача в сряда?

- Хората винаги са ни подкрепяли. Очаквам отново да го направят.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Сашо Станков: Каква логика има Левски да запази играчи за Вечното дерби? Време е ЦСКА да сложи край на хегемонията на Лудогорец

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички