Само в SportLive! Станислав Генчев: Дерменджиев е точният човек за Лудогорец! Титлата отново ще отиде в Разград, а тежката загуба в Дания е случайност


Само в SportLive! Станислав Генчев: Дерменджиев е точният човек за Лудогорец! Титлата отново ще отиде в Разград, а тежката загуба в Дания е случайност
Снимка: ludogorets.com

8697 0

Лудогорец извърши треньорска рокада броени дни преди тежкото гостуване на Фенербахче в групите на Лигата на конференциите. Георги Дерменджиев, с чието име са свързани, най-големите успехи на родния хегемон, пое отбора за трети път. Той замени Ивайло Петев.

Бившият футболист и треньор на Лудогорец – Станислав Генчев, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg, коментирайки треньорската рокада на стадион „Хювефарма Арена“. 42-годишният специалист, който на 3 пъти поемаше на пожар „орлите“, сподели очакванията си за предстоящата визита в Истанбул на намиращия се в страховита форма турски гранд.

Генчев коментира актуалните теми около родния хегемон, като изрази мнение, че и в края на настоящия сезон Лудогорец ще продължи тоталната си доминация, триумфирайки с 13-а поредна шампионска титла.

Ето какво сподели пред медията ни младият специалист, който за последно водеше Ботев Пловдив:

- Г-н Генчев, какво е мнението Ви за треньорската рокада в Лудогорец?

- След като няма резултати, винаги треньорът е виновен и обикновено се стига до неговата смяна.

Лично за мен по-голяма вина имат футболистите в случая.

- Защо обаче винаги се получава така с треньорите, въпреки че вината е у футболистите – какво е обяснението Ви?

- Мисля, че се случва с треньорите, защото в психологията на повечето футболисти е заложено, че виновния винаги е треньорът. Каква е мотивацията на играча, ако знае, че треньорът е временно там и при лоши резултати ще обере голямата вина?

Това е основният проблем. Когато няма търпение към треньорите. Виждаме, че в момента в България дори сме рекордьори по броя на сменените треньори. Така футболистите се разколебават и нямат нужното доверие към треньора.

- Начело на Лудогорец отново се завърна Георги Дерменджиев. Как ще коментирате този факт?

- В средата на сезона, когато мачовете са през 3 дни и в трудната ситуация, в която е Лудогорец,е най-нормално да се погледне към опитния специалист, който вече е бил в клуба. Причината е, че човекът, който ги поема сега, трябва да е наясно със ситуацията отвътре.

Георги Дерменджиев е точно такъв човек. Най-големите успехи на Лудогорец са свързани с неговото име. Така че очаквано назначиха именно него.

- Възможно ли е изобщо той да промени нещо в положителна насока за толкова кратко време, защото изключително тежкият двубой с Фенербахче от Лигата на конференциите буквално чука на вратата?

- Единственото, което може да промени, е психологическата нагласа. За един ден няма какво друго да се промени. Но за в бъдеще трябва да се опита за промени нещо.

- Завръщането на Дерменджиев начело на отбора изглеждаше предначертано, но бяхте ли и Вие вариант за клуба в тази ситуация, защото се спрягаха и други имена?

- Не, не съм бил вариант.

- Конкретно в Лудогорец се забелязва, че се обръщат често към бившите си треньори. Налице  ли е наистина такава тенденция според Вас като човек, който е работил на тази позиция в Разград?

- В такива случаи, когато се прибяга до смени по средата на сезона, е нормално да се ангажират такива хора, защото познават обстановката. Аз съм изпадал в такава ситуация 3 пъти. Трябваше да поемам отбора по средата на сезона.

Имало е изоставане в точките от лидера, мачове в Европа, където също бяха нужни точки. Не е лесна ситуацията. Много е важно човекът да познава обстановката.

- В предишния си мач в Европа Лудогорец допусна най-срамната си загуба, след като катастрофира с 1:7 в Дания срещу Нордселанд. Какви са очакванията Ви за двубоя с Фенербахче - възможно ли да се стигне отново до подобно тежко поражение  или пък смятате, че отборът ще се мобилизира и ще измъкне добър резултат?

- Със сигурност треньорската смяна винаги носи положителен психологически ефект, но пък от друга страна Фенербахче са в уникална форма. Мисля, че в европейските мачове имат 8 победи – в квалификациите и в групата. В Турция пък постигнаха 9 поредни победи. Само през тази кампания са в серия от 17 поредни успеха.

Лудогорец имат своите шансове да затруднят всеки един отбор.

- Изглежда не очаквате да се стигне до разгромен резултат в ущърб на разградчани, въпреки че турският гранд е в страховита форма.

- Не очаквам, че ще се получи подобно нещо. Това, което се случи с Нордселанд, за мен е по-скоро случайност. Няма как да се случи пак.

- Оптимист ли сте, че Лудогорец има сериозни шансове да продължи към елиминациите в Лигата на конференциите?

- Двата домакински мача срещу Фенербахче и Нордселанд ще покажат дали ще се класират напред в турнира. Ако вземат точки срещу турския гранд, имат сили да го направят.

- Според Вас ще успее ли Лудогорец отново да се пребори за титлата в Първа лига и да продължи хегемонията си с оглед и на Вашия опит в клуба, защото сте бил в подобна ситуация?

- Аз мисля, че пак ще станат шампиони, защото имат най-добрите футболисти. Винаги в периода, в който отборът играе в Европа и в групите на някой от европейските клубни турнири, както и в края на сезона, има такива колебания в последните години. Напролет обаче нещата си идват на мястото, когато вече основната цел е първенството.

Миналата година им беше трудно. Сега забелязвам, че ЦСКА направиха доста по-солиден и добър отбор от миналия сезон. Смятам, че през тази година ще им бъде доста по-трудно, но в крайна сметка пак ще спечелят титлата.

- Отново ли ЦСКА ще е основният им конкурент в битката за шампион?

- Така се очертава. Лично аз мисля, че и Черно море имат сили, въпреки че много хора не ги слагат в сметките да се борят за шампионската титла.

- Според Вас коя все пак е основната причина, която доведе до тези колебания при разградчани?

- Трудно ми е да кажа, след като не съм в отбора, за да анализирам каква е основната причина. Може би това раздвоение между европейските мачове и тези от българското първенство. Взеха се доста нови футболисти, които все още не са се приспособили напълно към обстановката в България. Това са все неща, които влияят отрицателно и в един момент оказаха негативно влияние върху целта. Още повече, че отпадането от Олимпия Любляна в квалификациите за Шампионската лига изигра роля.

- Защитата ли е ахилесовата пета на отбора, както твърдят немалко футболни специалисти?

- Не. Цялостната игра на отбора. Не мога да откроя някоя конкретна зона. Ако погледнете централните защитници, те със сигурност са едни от най-добрите в България. Не виждам друг отбор у нас, който да има толкова качествени изпълнители като Лудогорец, и то няколко.

Отборната игра е основният проблем. Направиха се много индивидуални грешки на вратари и на защитници, които по-скоро за мен са от подценяване на ситуацията.

- Продажбата на Десподов и Тиаго отрази ли се?

- Няма как да не се отрази. Ако погледнете за миналата година Десподов и Тиаго, мисля, че участваха в 2 от 3 гола за отбора. Това са си близо 65% от попаденията. Трудно е да се намерят техни заместници.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Кокала предрече катастрофа за Лудогорец в Истанбул и отсече: Президентите се подиграват с треньорската професия!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТЮ СЪС СТАНИСЛАВ ГЕНЧЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички