Само в SportLive! Петър Курдов: Публично ще си скъсам треньорската книжка, ако назначат Александър Димитров за селекционер на България


Само в SportLive! Петър Курдов: Публично ще си скъсам треньорската книжка, ако назначат Александър Димитров за селекционер на България
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam

28614 0

Националният отбор на България регистрира нови две поредни загуби. Селекцията на Младен Кръстаич първо загуби от Литва с 0:2 у дома в евроквалификация, а след това падна със същия резултат и от Албания в контрола, проведена в Тирана.

Вече се появиха неофициални информации, че Младен Кръстаич е провел последния си мач начело на „лъвовете“.

Бившият нападател на Левски и бивш национал Петър Курдов се съгласи да коментира пред SportLive.bg представянето на „трикольорите“ и ситуацията около изглеждащото привидно сигурно освобождаване на настоящия ни национален селекционер.

АНАЛИЗ И ПОЗИЦИЯ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ ПРИ НАЦИОНАЛИТЕ

 „През тази седмица се начетох на разни изказвания. Ще върна малко лентата назад. Може би преди 3-4 години бях казал, че ако зависи от мен, ще затворя футбола поне за 3 години, докато не си оправим нещата във футбола. Някои хора тогава ми се присмиваха, но ето че дойде и този момент, в който реалностите вече са факт. Това, което се случва от безхаберието на детско-юношеските школи, различните частни школи, които се направиха само за да взимат пари от родителите на децата, както и с този погрешен кръговрат, който се върти от доста време, сега идва моментът, в който трябва да си платим за това бездушие и бездействие и т.н“, започна коментарa си пред SportLive.bg Курдов.

Относно случващото се по адрес на старши треньора искам да отметна нещо друго, което се подминава с лека ръка. Ще върна лентата отново назад, защото знам кои треньори са били начело на младежкия национален отбор и как един случайно попаднал треньор като Сашо Димитров води отбора. Той беше мой футболист в продължение на две години в Марица Пловдив. Бях го изкарал от нафталина, след като го докараха при мен. Така 2 години поигра като титуляр, но явно нищо не е научил от това, което съм водил като тренировъчен процес, защото тогава отборът беше на първото място с опция да влезе в А група, както се наричаше тогава елитният ни шампионат. Само задкулисните игри на определени хора не ни позволиха играем в елита“, подчерта и припомни той.

„Оправдава се, че му взимали един –двама футболисти от младежкия отбор за първия тим. На всичкото отгоре става въпрос за играчи, които не играят за клубните си отбори, но ги взимат в националния отбор, което за мен е много погрешна практика“, продължи легендата на Левски.

След като нямаме младежка гарнитура, която преди няколко дни игра срещу Германия, въпреки че германците не бяха нищо особено, тъй като знам какви футболисти е имало във въпросната селекция на тази страна. Резултатът 2:3 е малко заблуждаващ“, категоричен е бившият нападател.

Аз много уважавам изказванията на Михаил Мадански, който е един много уравновесен човек и знае какво говори. Той е и преподавател в НСА и всички треньори минават през него. Когато обаче погледна младежкия отбор и изказванията на капитана на представителния ни тим Кирил Десподов: „Какво искате повече от нас, след като този отбор се подмладява“. Нека да го попитам риторично: „А бе, Кирчо, на колко години си ти? А другите футболисти в националния отбор на по колко години са?“, изрази мнение Курдов.

„Гледате ли каква е средната възраст на националния отбор на Нидерландия? Нашите докога ще ги чакаме, че са млади. Щом на 18-19 години не си станал футболист и големите отбори не тропат на вратата ти да те искат, но нашите стигнали до националния отбор, но били млади“, обяви той.

Отборът бил млад и перспективен. Спас Делев ли е млад? Всички футболисти са над 22-23 – годишна възраст. Кога трябва да се подмладяват те? Да ги бият като тъпан още 2-3 години и да се чувстват млади!  Ако тръгнем да ги караме поотделно, ще има доста, които вече са на възраст, при която не трябва да се споменава това подмладяване, защото стават за смях“, подчерта легендата.

Курдов изрази мнението си и за спряганите имена за евентуални заместници на Младен Кръстаич на поста национален селекционер. В публичното пространство се завъртяха тези на Станимир Стоилов – Мъри, Димитър Димитров – Херо, които вече са били начело на „лъвовете", както и на правещия фурор с Черно море Илиан Илиев, а се споменава и това на селекционера на младежкия ни национален отбор Александър Димитров.

„Ако сложат Александър Димитров за треньор на националния отбор, аз обещавам публично да си скъсам треньорската книжка и да заявя, че никога повече няма да се занимавам с футбол. Ще им тегля една майна и повече дори и телевизия няма да гледам“, избухна Курдов.

Александър Димитров какъв опит има като треньор?! Да каже някъде по Германия или Испания бил ли е някакъв. Какъв пост е заемал преди да стане селекционер на младежкия национален отбор? Когато няма кой да се сложи, поне да слагат опитни специалисти, които минали през школи и през двете професионални нива на футбола ни. Трябва там да е треньор с опит и знания. Какъв авторитет има Сашо Димитров във футболните среди? Може да бъркам, за което се извинявам. Ако бъркам, ще се извиня. Да си каже къде е бил треньор. Има богат опит от 20-30 години зад гърба си“, продължи той.

В момента те се въртят имената. Димитър Димитров – Херо е човек с достатъчно богат опит. Само че той хем иска, хем не му стиска, защото е хитрец. Той няма да иде да си слага така името отпред, защото вижда, че ние нямаме футболисти. Така утре ще го емнат и него, както сега се случва с Кръстаич. Ще го опънат и него. Той да не мисли, че няма да бъде следващия“, обяви Курдов.

„За този от село Въгларово съм си казал мнението. Даже няма и да го коментирам“, каза той по адрес на Станимир Стоилов.

Илиан Илиев е един добър вариант. Мисля, че трябва по-смело да се подхожда към българските треньори и с по-голямо доверие и т.н.“, обяви Курдов относно кандидатурата на треньора на Черно море.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Кокала си призна: Бих поел националния ни отбор

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ПЕТЪР КУРДОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички