Само в SportLive! Георги Дерменджиев: Лудогорец е равнопоставен с Аякс, а в Лига на конференциите ще стигне доста напред


Само в SportLive! Георги Дерменджиев: Лудогорец е равнопоставен с Аякс, а в Лига на конференциите ще стигне доста напред
Снимка: Getty Images/Guliver

5591 0

Лудогорец разби с 5:1 Астана в реванша от третия квалификационен кръг на Лига Европа и си осигури сблъсък с Аякс в плейофа за груповата фаза на турнира. Дори и евентуално отпадане от нидерландския гранд ще прати родния хегемон в групите на Лига на конференциите. Това означава, че „орлите“ ще изиграят още минимум 8 срещи в Европа.

Бившият треньор на Лудогорец Георги Дерменджиев се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg във връзка с представянето на разградчани на международната сцена. Специалистът, който е вторият наставник, класирал роден тим в групите на Шампионска лига, изрази мнението си отстраняването на казахстанците и предстоящата битка с гранда от Амстердам, който е четирикратен европейски клубен шампион.

Ето какво анализира Дерменджиев пред медията ни:

- Г-н Дерменджиев, как ще анализирате гръмката победа на Лудогорец с 5:1 над Астана в реванша от третия квалификационен кръг на Лига Европа?

- Няма какъв особен анализ да се направи на мач, който завършва 5:1. Мисля, че Лудогорец се справиха много добре с Астана и след случилото се в Казахстан показаха кой е отборът, заслужаващ да продължи напред.

- Разградчани разгромиха съперника си, но разликата в класите беше ли толкова голяма и осезаема?

- Важен е резултатът. Мисля, че Лудогорец излезе много мотивиран да заличи пасива от първата среща.

- Кой футболист на Лудогорец бихте отличил?

- По принцип в мач с подобен резултат се открояват голмайсторите. Текпетей вкара едни красиви и важни голове, но тук става въпрос и за играчите, които вършат черна работа. Според мен трябва да се отличи целият отбор, а не това, което се вижда на показ.

- На дневен ред в Европа вече е големият сблъсък с Аякс. Какво очаквате от него?

- Може да очакваме един Лудогорец, който да играе спокойно и надъхано. Мисля, че Аякс не е този Аякс, който беше преди година или две. Това е ясно на всички, след като си продадоха голяма част от звездите.

Лудогорец е играл  и с много по-добри отбори от Аякс.

- Разпродажбата на звездите на Аякс ли ще е основният плюс за Лудогорец в срещите с нидерландците и забелязващата се миникриза при тях заради този факт ?

- Не може това да се оприличи като криза при Аякс. Те си следват подобна програма. Знаят много добре какво се случва, след като продават тези играчи, след като те разполагат с други, които тепърва ще изгряват на футболното поле.

- Аякс ли все пак е фаворит преди сблъсъците с родния хегемон?

- Не, не може да се каже. При такива мачове няма фаворит. Независимо от името и класата на отбора, аз мисля, че Лудогорец е равнопоставен на този отбор и може да извлече оптималното.

Не бих определил шансовете в процентно отношение, защото тук става въпрос и за много други неща. В тези два мача Лудогорец може да придобие много международен опит, защото тук вече става въпрос за европейски футбол. Не говорим за отбори като Балкани и Астана, които нямат тази класа и поведение на игра. Стиловете са много различни. Предстоящият съперник е наясно с футбола на високо ниво.

- По-лесно ли ще е на Лудогорец да играе своя стил срещу Аякс?

- Това е една от предпоставките, когато срещу такъв гранд опитваш и показваш своята класа и начин на игра.

- Жребият отреди разградчани да са домакини в първата среща. По-добрият вариант ли ще е за тях в битката с нидерландския гранд?

- В тези мачове няма влияние на собствен терен и чужд терен. Те са отбори от ВИП класа и не ги притеснява подобно нещо.

- Възможно е евентуално Кирил Десподов да бъде продаден, като не е ясно дали това може да се случи  преди или след двубоите с Аякс. Как ще коментирате?

- Нямам представа. Не знам дали има преговори. Важно е и за кой отбор точно става дума. Лично аз нямам никаква информация в тази насока. При всички случаи Кирил Десподов ще липсва на Лудогорец, ако наистина бъде продаден. Те обаче взеха доста футболисти и разполагат с избор в предни позиции, които би трябвало да го заместят.

- Върху кой от двата отбора ще бъде по-голямото напрежение – Лудогорец или Аякс?

- Не мисля, че ще има такова в някой от двата отбора. Би трябвало да има само футболна мотивация. Вярно е, че става въпрос за класиране и продължаване. Това ще е рутинно напрежение, а не такова, което да се отрази негативно на играта.

- Казахте, че няма ярко изразен фаворит преди мачовете, но ще успее ли Лудогорец да отстрани гранда от Амстердам според Вас?

- И аз като всички искам Лудогорец да успее да ги елиминира. Разбира се, че може да се случи.

- Дори и да съумеят да го сторят разградчани за поредна година ще играят в груповата фаза на евротурнир, като ще трябва да се утешат с тези на третия по сила – Лига на конференциите.

- Също е много добре. Остава мотивацията за тези международни мачове, защото няма да приключат с тях и да се насочат само към вътрешното първенство, класата на което ни е пределно известна.

По един или друг начин Лудогорец ще продължи участието си в Европа. Там са отбори, които може да се каже са под чергата на Лудогорец и те могат да стигнат далече в турнира Лига на конференциите.

- Защо според Вас през тази кампания Лудогорец се представя доста по-посредствено при гостуванията си в Европа до момента?

- Много са колебливи. Мисля обаче, че постепенно се намира верния път. Нужно е отборът да придобие увереност във възможностите си.

- Успя ли Лудогорец да разреши поне до известна степен проблемите си в защита, защото те лъсваха и в досегашните елиминации в евротурнирите?

- Това не касае конкретни играчи, а е въпрос за целия отбор. Дали ги имат или нямат и каква е класата на защитниците в тима. Всеки отделен мач е сам за себе си и се анализира играта на целия отбор в защитна фаза. Вече е различно, когато се гледат индивидуалните възможности при ситуация един на един.

- Аякс и Лудогорец практикуват доста офанзивен футбол. Ще се насладим ли на много голове в срещите помежду им?

- В момента можем само да гадаем. Много зависи и каква ще е ситуацията по време на самите мачове и какви ще са тактическите указания. Все пак не може само да се атакува, а трябва да се обърне внимание и на защитата.

- Кое е най-силното оръжие на Лудогорец според Вас?

- Аз нямам по-подробна информация за Аякс. Със сигурност при анализите от Лудогорец щу трябва да обърнат внимание на играта на нидерландците в нападение, за да успеят да ги неутрализират. Естествено, ще трябва да открият и слабостите в тяхната защита.

При Лудогорец силното място би трябвало да бъде колективната игра.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Емил Велев – Кокала: Изненадан съм от разгрома на Лудогорец над Астана, тази година Левски трябва да им е конкурент за титлата

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ДЕРМЕНДЖИЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички