Само в SportLive! Георги Дерменджиев категоричен: Лудогорец ще отстрани Астана и няма да е обречен срещу Аякс


Само в SportLive! Георги Дерменджиев категоричен: Лудогорец ще отстрани Астана и няма да е обречен срещу Аякс
Снимка: Alexander Stoyanov / LAP.bg

4310 0

Лудогорец изтегли късата клечка в жребия за плейофа за влизане в груповата фаза на Лига Европа, след като последното препятствие ще е Аякс. Преди това разградчани ще трябва да се справят с казахстанския Астана, за да премерят сили с гранда от Амстердам.

Провал срещу бившия тим на Станимир Стоилов ще изпрати „орлите“ в плейофите за групите на Лига на конференциите, където ще се изправят срещу победителя от двойката Валмиера – Партизани.

Бившият треньор на Лудогорец Георги Дерменджиев, който е вторият специалист класирал роден отбор в груповата фаза на Шампионската лига, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно европохода на родния хегемон. Той коментира шансовете срещу Аякс, сблъсъците с Астана, първият от които е във вторник в Казахстан. 68-годишният специалист говори и за отпадането на разградчани от Олимпия Любляна в Шампионската лига, като изрази мнение и за съперниците на Левски по пътя към заветните групи на Лига на конференциите.

Ето какво обяви Дерменджиев пред медията ни:

-Г-н Дерменджиев, Лудогорец изтегли късата клечка за плейофите за груповата фаза на Лига Европа, където евентуален съперник ще е Аякс. Какви са очакванията Ви към един такъв бъдещ сблъсък?

- Наистина жребият е тежък. Аякс миналата година останаха трети в Ередивизи. Това обаче няма чак толкова голямо значение, защото знаем за какво първенство става на въпрос. Всеизвестен факт е, че произвеждат много играчи. Стилът им винаги е бил много раздвижен и са непримирими. Но първо Лудогорец трябва да премине през Астана и тогава да анализираме и говорим по-подробно за бъдещи двубои с Аякс.

- Възможно ли е и Астана да се превърне в препъникамък за разградчани, след като Олимпия  Любляна ги елиминира от най-престижния турнир – Шампионска лига?

- Не мисля, че това може да се случи. Астана не е този отбор, който беше преди време. Въпреки всичко обаче Лудогорец трябва да се съобразят с изкуствения терен там и часовата разлика. Разградчани са професионалисти и ще се нагласят към тези условия.

- Очаквате ли Лудогорец да си предреши крайния изход още в първия мач в Казахстан?

- Абсолютно всичко е възможно във футбола. Защо да не си предреши всичко при един добър резултат още при гостуването?

- Забелязва се сякаш цялостен спад на казахстанския футбол, след като и Астана отпадна от добре познатия на Лудогорец хърватски хегемон Динамо Загреб, който ги отстрани с общ резултат 6:0.

- Получи се един срив в казахстанския футбол. Самата държава е изключително дружелюбна. Аз също съм работил там. Имам много приятели. Местният футбол обаче загуби от нивото си. Разполагаха с няколко отбора – Кайрат Алмати, Ордабаси, където бях и Тобол, които всяка година играеха в евротурнирите на сравнително добро ниво. Сега обаче нямат класиране, освен Астана.

Ще подчертая, че според мен Лудогорец е абсолютният фаворит.

- Лудогорец може ли да подцени Астана с оглед и на резила срещу Динамо Загреб?

- Предполагам, че всичко е гледано и анализирано. Все пак знаем класата на Динамо Загреб. Мисля, че Лудогорец ще се подобряват от мач на мач. Сигурен съм, че ще изиграят срещите с Астана на много високо ниво.

- След като сте убеден, че Лудогорец ще острани Астана, излиза, че е твърде вероятно да станем свидетели на сблъсък с Аякс. Какви ще са шансовете срещу гранда от Амстердам?

- Аякс е много силен европейски отбор. Разполага с качествени футболисти. Срещу тях няма да бъде никак леко. Лудогорец обаче е излизал и срещу много по-добри противници в лицето на Реал Мадрид, ПСЖ и Ливърпул, срещу които е играл като равен с равен.

- Поредните продажби на звезди на нидерландците ще бъдат ли от полза за Лудогорец при бъдещи мачове между двата тима, макар че те винаги имат в „запас“ нови перли?

- Ще бъде в полза на Лудогорец. Наистина те имат силно поколение. Аякс неслучайно са ги продали, защото имат играчи, които ще ги заместят. Всички обаче знаем, че за толкова кратко време не може да се направи един отбор. Другото пък е, че тези, които влизат като нови, искат да се доказват и да търсят своето място под слънцето.

- Аякс в криза ли е в известна степен, след като Фейенорд сложи край и на четиригодишната им хегемония в Нидерландия?

- Не може да го характеризираме като криза, защото те са силен отбор, който е на високо европейско ниво. Забелязва се някакъв спад заради продажбата на футболисти. Сега се изгражда нов боеспособен отбор, но пак е на високо ниво в първенството на Нидерландия.

- Като какви дори и в процентно отношение ще определите все пак шансовете на Лудогорец срещу Аякс или ако трябва да перефразирам - обречени ли са срещу гранда от Амстердам?

- Трудно е да се правят такива прогнози. Не се знае как ще подходят Аякс, на какъв състав ще заложат. Лудогорец не е обречен. Вече казах, че са играли на високо ниво и срещу по-качествени отбори.

- Какво е мнението Ви за кошмарното отпадане от Олимпия Любляна в Шампионската лига?

- При всички случаи не е приятно. Олимпия е отбор, който е под възможностите на Лудогорец. Мисля, че това няма да се повтори срещу Астана и в други мачове.

- Доколко пропуснатата дузпа от Десподов и червения картон на Сон повлияха за случилото се в Словения?

- Ръководството и треньорите сигурно са си направили много добри анализи, защото има доста неща върху, които да обърнат внимание.

- В Лудогорец често след провали в Европа се стига и до смяна на треньорите. Сега възможно ли е да случи същото и с Ивайло Петев, каквито спекулации се появиха веднага след отпадането от Шампионска лига?

- Ние сме колеги. Работил съм с Ивайло. Аз принципно не обичам да коментирам колегите, особено пък някакви рокади и т.н.

- Вече обявихте, че сте убеден в отстраняването на Астана, но какво е мнението Ви и за евентуалните съперници на Лудогорец в плейофа за груповата фаза на Лигата на конференциите – Валмиера или Партизани?

- Аз лично мисля, че албанците ще продължат напред, но Лудогорец не би трябвало да има проблеми срещу нито един от двата отбора, ако изобщо сте стигне до подобна турнирна битка с някой от тях. Смятам, че разградчани ще се класират за плейофа за групите на Лига Европа, където ги чака Аякс.

- Вторият ни участник в Европа – Левски ще се изправи срещу носителя на трофея от Лига Европа за 2022 година – Айнтрахт Франкфурт, ако успее да отстрани Апоел Беер Шева. Как ще коментирате жребия на „сините“?

- Независимо дали са продали част от звездите си, става въпрос за германски клуб. Като български отбор аз държа за Левски и желая да се класират максимално напред.

В крайна сметка обаче това са силни отбори, срещу които се черпи много опит. По-добре е да загубиш от такъв тим, отколкото по-слаб и неизвестен. Така играчите виждат и разликата в нивото и се стремят да вдигнат своето. Това е добре и за самия Левски.

- Ще отстрани ли първо Левски отбора от Израел, за да сте стигне до сблъсък с германците?

- Играл съм срещу тях с Лудогорец. Климатът там е неприятен. В нашето съвремие няма нещо, което да е тайна между съперниците. Всичко се знае. Ясно е, че ще бъде жега и ще има голяма влажност. Малко по-нестандартно е за нашите играчи.

Но и те имат опит срещу много отбори и ще се нагласят, където и да отидат. Пожелавам им успех и дано да се справят с Апоел Беер Шева! Според мен разполагат с потенциал да ги елиминират.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Михаил Александров: Лудогорец не трябва да маха Петев! Десподов не е грешник, малцина няма да трепнат при такава дузпа

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ДЕРМЕНДЖИЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички