Само в SportLive.bg! Емил Велев – Кокала: Левски е способен на чудо срещу Айнтрахт! Богатството ни са феновете, а не парите !


Само в SportLive.bg! Емил Велев – Кокала: Левски е способен на чудо срещу Айнтрахт! Богатството ни са феновете, а не парите !
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

14493 0

Левски ще играе плейоф за класиране в груповата фаза на Лигата на конференциите. „Сините“ елиминираха Апоел Беер Шева с общ резултат 2:1 и ще изправят срещу носителя на трофея от Лига Европа за сезон 2021/22 Айнтрахт Франкфурт в спор за място в групите.

Последният треньор, извел Левски до шампионската титла Емил Велев - Кокала, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg, свързано със случилото се на реванша от третия квалификационен кръг срещу Апоел Беер Шева и предстоящите сблъсъци с германците.

Ето какво сподели Кокала пред медията ни:

- Г-н Велев, Левски изиграха реванша срещу Апоел Беер Шева на сравнително добро ниво и се класираха за плейофа срещу Айнтрайхт Франкфурт в Лига на конференциите. Как ще обобщите отстраняването на отбора от Израел след късната победа на „Герена“?

- Левски не се представиха чак на толкова високо ниво. Просто играха практично, за да се класират. Идеята беше да отбележат първи гол. Да, наистина Апоел Беер Шева изравниха малко случайно, но все пак накрая в 6-ата минута на допълнителното време дойде и победата. Трябва да се играе докрай в мачовете.

- Наложи се да потреперят, но важното е, че всичко завърши добре.

- Според мен имаше и доста натрупана умора в по-голяма част от играчите, защото играха и срещу Ботев Враца няколко дни по-рано. Мисля, че този мач трябваше да бъде отложен, но така са преценили от клуба. Радващото е, че Левски се класира напред.

Сега няма да се играе с Пирин Благоевград, което е нормално и ще се чака мача с немците, които виждаме, че навлизат във форма. Биха със 7:0 в турнира за Купата на Германия.

- От думите Ви разбирам, че одобрявате решението за отлагането на двубоя с Пирин Бл за първенството.

- Естествено, че одобрявам. Все пак се гони и нещо по-сериозно в Европа. Нашето първенство си го знаем – има доста мачове и плейофи. Целта пред Левски в момента трябва да е единствено турнирната битка с германците.

В мачовете с Айнтрахт задължително Левски е нужно да се представи на по-високо ниво, за да имаме някакъв шанс.

- Способен ли е Левски да направи чудо срещу Айнтрахт Франкфурт?

- Способен е. Защо не? Спомняме си едно време в две последователни години отстранихме силния отбор на Щутгарт. Едната година бяха шампиони, а на следващата – носители на Купата на Германия.

Възможностите на отборите в Европа се поизравниха доста. Виждаме и от Малта какво правят, както и тим от Фарьорските острови.

- Добре ли е за „сините“, че преди сблъсъците с германците са в ролята на тотален аутсайдер?

- Естествено. В този мач нашият отбор ще си покаже възможностите, което е основното. Няма да играем с някой анонимник и да се чудим какво да правим. Айнтрахт е носител на трофея от Лига Европа за 2022 година. Това дава допълнителна мотивация да се играе не на 100% от възможностите си, а на 200% .

- Може ли да се каже, че по-голямото напрежение ще бъде върху Айнтрахт, защото евентуален техен провал срещу Левски  ще бъде приет много тежко?

- Не мисля, защото те са отбор, който винаги гони сериозни цели. Но ако ги отстраним, за тях ще бъде тотален провал.

Според мен и на немците им е ясно, че двубоите няма да са много лесни. Все пак гледаха мача и в Беер Шева, и на „Герена“. Те не знаеха точно кой ще им е съперник. Още около седмица преди мача в Израел имаше шестима представители на германския клуб – гледаха стадион и т.н. На „Герена“ също имаха пратеници. Хубавото е, че домакинският двубой ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски.

- Ще бъде ли плюс за Левски преместването на двубоя на Националния стадион, където възпитаниците на Николай Костов ще могат да разчитат на още по-голяма подкрепа от феновете?

- Стадионът ще бъде претъпкан. Хората ще се радват да видят Левски в Европа, както беше и на „Герена“ в реванша с Апоел Беер Шева.

- Привържениците на Левски ще бъдат 12-ият играч на отбора следващата седмица.

- Винаги феновете на Левски са помагали. Когато сме излизали и пред много по-голяма публика, чувството е било уникално. Не играеш пред празни трибуни, а пред 50 000 – 60 000 души. В случая може би ще бъде пред около 35 000 – 36 000 фенове.

- Какво ще спечели Левски от мачовете с Айнтрахт, независимо дали ще се класира за груповата фаза на Лига на конференциите?

- Всичко ще спечели. Говорим за имидж, от финансова гледна точка също ще спечели, телевизионните правя не са никак малка сума, когато противник е подобен отбор. Ще се сдобие самочувствие, след като се допреш до топ футбола на Европа.

- В клуба не би трябвало да правят и драма при отпадане от Айнтрахт.

- Не няма как да се прави драма. Това важеше за двубоя с Апоел Беер Шева. Ако се беше стигнало до отпадане от израелците, тогава можеше да настъпи драма.

Сега вече достигането до последния етап преди групите на Лига на конференциите си е постижение.

- Оптимист ли сте за бъдещето на Левски в чисто спортно-техническо отношение?

- Оптимист съм, защото и доста млади играчи попадат в състава като Асен Митков, Анди Краев вече е основен играч и се представя на високо ниво.

Бъдещото поколение също е добро – синът на Йовов, който също ще влиза и т.н. Тепърва ще виждаме още млади момчета в първия отбор.

- Остава само финансово клубът да се стабилизира, за да се превърне отново в реален претендент за титлата?

- Богатството на Левски са феновете. Не говорим за пари. Стадионът беше пълен срещу Апоел Беер Шева. Следващият четвъртък ще бъде същото.

- Еуфорията от представянето в Европа може ли да допринесе и за вдигането на оборотите в родната Първа лига, а Левски да бъде сериозен конкурент на Лудогорец още през този сезон?

- Да се надяваме, че ще се случи. Миналата година ЦСКА беше много близко до титлата. Сега е време и за Левски. Винаги съм казвал, че Левски трябва да се стреми към шампионската титла.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Емил Спасов направи любопитен намек за разногласията на „Герена“ и отсече: Левски прави нещо уникално! Сблъсъците с Айнтрахт ще са бонус!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички