Само в SportLive.bg! Александър Станков: Мишоците в ЦСКА да не се крият! На клуба му приляга съвременна стратегия за развитие


Само в SportLive.bg! Александър Станков: Мишоците в ЦСКА да не се крият! На клуба му приляга съвременна стратегия за развитие
Снимка: Ilian Telkedzhiev LAP.bg

8095 0

ЦСКА загуби катастрофално от Лудогорец с 0:3 в Разград в дербито на миналия кръг в Първа лига. „Червените“ отпаднаха от Европа след срамния общ резултат 0:6 срещу Сепси, а се намират и на незавидното 11-то място във временното класиране в родния шампионат.

След поражението от „орлите“ и феновете на армейците не издържаха и атакуваха стадион „Българска армия“. Очевидно е, че и търпението на запалянковците започва да се изчерпва заради представянето на любимците им.

Бившият треньор на ЦСКА Александър Станков, който е заемат 3 пъти тази длъжност при „червените“, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно случващото се в клуба, с който е кръвно и неразривно свързан. Той коментира актуалните теми около армейците.

Ето какво обяви Станков пред медията ни:

- Г-н Станков, трагично ли се представи ЦСКА срещу Лудогорец?

- Бяха много трагични. Но не само трагични, а нямаха и настроение за игра. Не мога да разбера какво точно става там.

- Все пак имате ли някакво обяснение поне за себе си?

- Не съм вътре в кухнята на клуба. Просто играеха без никакво желание и настроение. Нямаше и агресия. Ако играта не вървеше, поне да бяхме видяли битка и борба от тяхна страна. Наистина нямам обяснение за себе си. Трябва да има някакъв проблем, но няма как да съм запознат.

- Как ще коментирате случилото се след мача и реакцията на феновете, които направиха погром на стадион „Българска армия“?

- Това не се случва за първи път. Аз съм го изпитал на гърба си. Преди години, когато бях треньор на отбора и загубихме два мача от Ловеч, също имаше такива ексцесии.

Не съм изненадан. Всички знаят, че феновете на ЦСКА са много чувствителни. По никакъв начин не стимулирам подобен начин на поведение, но просто не е такъв начинът да изразяват недоволството си.

Те са много чувствителни и даже търпението им е много по-голямо, отколкото преди, когато дори са ни заграждали и пред съблекалнята при една загуба. Не знам какво щеше да ми се случи на мен, ако имах такава поредица от мачове. Какво ли чудо щеше да е, ако беше и някой друг български треньор?

- Къде според Вас е главната вина за случващото се – в играчите, треньорите или по-нагоре в йерархията на клуба?

- При всички положения и треньорите имат вина, но не може само те вечно да са виновни. ЦСКА има нужда от тотален рестарт на всички нива. В клуба има размити длъжности, няма точна яснота кой за какво е профилиран точно и за какво отговаря. Това не го казвам само пред теб. Казал съм мнението си и където трябва. Кой примерно отговаря за селекцията, за да му се търси отговорност на него? Там треньорите не отговарят за селекцията. Хубаво, но кой е човекът. Така всеки може да си измие ръцете с треньора, което е най-лесната работа.

Наскоро някой беше казал, че не знае за селекцията. Ел Маестро също беше обявил, че не знае кои футболисти ще се вземат.

Съществуват различни видове на управление. Бил съм по много европейски отбори и знам как се структурират и управляват клубовете. В някои отбори треньорът не привлича футболистите, но казва на какви позиции има нужда от играчи и му се търси подходящ за желания пост. Треньорът обаче го гледа, след като му го предложат. След това той казва дали този футболист ще му свърши работа.

- В ЦСКА обаче излиза, че нещата не стоят по този начин.

- Не знам, но сигурно не е така. Не мога да го твърдя със сигурност. Има и друг тип на управление – тип английски мениджър. При него ти купуваш, ти продаваш, дава ти се бюджет и разполагаш със средствата, знаеш какви пари да отделиш за нов играч, за колко да продадеш футболист и т.н. Това е коренно различен начин.

- В България това едва ли е приложимо.

- Не. Само посочвам принципно какви са моделите на управление. Но не може треньорът само да тренира отбора. Стана много модерно треньорите да тренират тима, а пък който дойде, дойде. Не може да искаш резултати от един човек, който работи с непознат материал. Той е длъжен да се справя, но треньорът може да не ги харесва тези футболисти, които са там.

Съгласен съм, че примерно, за да се избегнат мениджърските интереси и евентуална обвързаност на треньори с различни агенти, може да се предлагат футболисти, но нека да си ги избира той. Предлагат му 5 имена, а той да реши кой от тях ще му свърши работа. Ако не го устройват, може да каже, че е по-добре да не се взима нов играч на конкретната позиция.

За мен лично ЦСКА има нужда от цялостно реструктуриране, ще подчертая отново. Нужна е и една съвременна стратегия, която подхожда на клуба. ЦСКА е голям клуб и му приляга.

- Препоръката Ви с настоящите собственици ли трябва да се направи, защото в интерес на истината те финансират доста сериозно клуба?

- Аз не мога да определям собствениците на клуба. Нито пък да давам мнения.

- Може би те трябва просто да тропнат по масата и да вкарат нов и истински ред в ЦСКА?

- Разбира се, че трябва да се вкара ред в клуба. Ако аз съм собственик, знам какво да правя – давам парите и искам резултати в зависимост от средствата, които съм предоставил. За съжаление обаче в голяма част от българските клубове нещата не са структурирани така.

Не може да се сменят толкова често треньорите. Подобно нещо води до още по-чести треньорски рокади. Треньорът трябва да се избира внимателно. Също така да му предостави голям кредит на доверие, въпреки че в големите клубове не са много търпеливи.

Виждаме, че дори и в Англия има поредици от загуби за даден отбор, но не сменят толкова лесно треньорите си. Това пък е свързано и с техните договори. Тук обаче ние треньорите сме като носни кърпички. Проблемът е и в нас, защото статутът ни не е направен по начин, който да не позволя така лесно да ни освобождават. Дават ти примерно 3 заплати и това е. Има си неустойки и т.н.

- Забелязва ли се някаква положителна промяна след смяната на треньора на ЦСКА?

- Аз не виждам никакво развитие, а напротив. Кризата се задълбочава. За мен обаче не е чак толкова много свързано с треньорството. По-добре да излязат хората, които носят отговорност за някои неща, а не да се крият като мишоци. Визирам специално и за селекцията.

- Бихте ли посочил конкретни имена?

- Аз не съм човек, който иска да критикува, но ме боли. Сега говоря всичко като фен. Нормално е в следващите 2-3 мача да бием, но това не означава, че клубът е излязъл от управленската криза. Проблемите няма да се решат генерално, само се заблуждаваме.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Виден „червен“ фен попиля играчи и шефове на ЦСКА и отсече: Пред инфаркт съм! Мога да ги съдя за издевателство над феновете

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички