Само в SportLive! Михаил Александров: Лудогорец не трябва да маха Петев! Десподов не е грешник, малцина няма да трепнат при такава дузпа


Само в SportLive! Михаил Александров: Лудогорец не трябва да маха Петев! Десподов не е  грешник, малцина няма да трепнат при такава дузпа
Снимка: Иван Йочев

8151 0

Лудогорец не успя и през тази година да се пребори за участие в груповата фаза на Шампионската лига. Родният хегемон загуби след уникална драма реванша срещу Олимпия Любляна с 1:2 на стадион „Стожице“ и словенците продължават в третия квалификационен кръг с общ резултат 3:2.

Така „орлите“ ще се пренасочат към втория по сила турнир – Лига Европа, където ще се включат третия предварителен кръг. Веднага след отпадането от Олимпия се появиха спекулации и за евентуалното уволнение на треньора Ивайло Петев.

Драмата в Любляна бе пълна, след като словенците вкараха победното попадение във втората минута на добавено време, а в 102-ата минута Кирил Десподов профука дузпа, която щеше да прати сблъсъка в продължения. Сон пък остави разградчани с 10 души на терена в  82-ата минута.

Бившият футболист на Лудогорец Михаил Александров се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg във връзка с елиминирането на българския първенец от най-комерсиалния клубен турнир. Четирикратният шампион с разградчани е на мнение, че Петев е най-правилният човек за клуба, а Кирил Десподов не трябва да бъде упрекван. Той сподели, че не е нужно да се правят и трагедии.

Ето какво обяви Александров пред медията ни:

- Г-н Александров, Лудогорец отпадна от Шампионската лига и веднага се появиха спекулации, че треньорът Ивайло Петев ще бъде уволнен. Какво е мнението Ви за евентуален подобен ход от страна на ръководството на клуба?

-За махането на Петев съм твърдо против, защото реално знам какво струва този треньор. Знам колко добре запознат е със ситуацията в отбора. Също така знам и съм убеден, че този треньор е само за добро в клуба.

Още през първата година в Лудогорец той доказа, че реално е правилният човек за там. От тази гледна точка нямам никакво съмнение дали той трябва да остане или не.

- Практиката в клуба обаче е често да освобождават треньорите си след подобни провали на отбора.

- Това си е политика на клуба, която аз съм далеч от мисълта, че мога да коментирам. Аз изразявам своето мнение. А то е, че Петев трябва да остане, да му се даде шанс за по-дълго време, което да го докаже. Той дойде във време, в което Лудогорец играеше един нетипичен за отбора футбол. Имаха колебания, а той пристигна, направи поредни победи и взе каквото трябваше да се вземе, визирам като трофеи. Поради тази причина аз не виждам за какво трябва да бъде критикуван.

- Какво е мнението Ви за отпадането от Олимпия Любляна и фаталния пропуск на Десподов от дузпа в 102-ата минута на реванша в Словения?

- Аз никога няма да го упрекна Десподов, независимо дали е играл слабо или не по простата причина, че на първо място е лидер на отбора. Той застана да изпълнява дузпа в 100-ата минута от мача, от която зависи класирането на тима напред. Малко са хората, чиито нерви няма да трепнат в този момент. Смятам за напълно нормално това, че изпусна дузпа. Не е първият, който го прави.

Това, което виждам от коментарите на хората, съм далеч от мисълта, че трябва да се хвърля вината върху него. Още повече, че той вкара страхотен гол, с който откри резултата на стадион „Стожице“. Не виждам никакъв смисъл да се хвърля вината върху един футболист, изпуснал важна дузпа.

- Заслужено ли словенците продължават напред или се дължи на грешките на разградчани?

- Честно казано, ако гледаме първия мач, Лудогорец се представи доста по-силно. В реванша вече се забелязаха колебания, което се видя и в последните минути, но трябва да се вземе предвид, че с 10 човека е трудно да се играе гостуващ мач в Шампионската лига.

Не знам на какво се дължи и този червен картон.

- Всъщност Сон пък е другият човек, който мнозина също упрекват за краха в Любляна.

- Аз никога не упреквам хората поединично, защото футболът е отборна игра. Независимо как ще направи един човек има още 10 души, които са там, за да му поправят грешката. Пак ще кажа, че никога не бих хвърлил вината към някого.

Въпросът е, че може би в България хората са свикнали например да мислят за Галатасарай, а да забравят, че отборът от Любляна е достатъчно силен тим, макар че не е някакво извънземно име във футбола. Това обаче не означава, че е слаб.

Словения е страна, която се развива изключително много в спорта. Виждате за какво става въпрос в баскетбола, във футбола също имат сравнително сериозни успехи, които ни се правим, че не виждаме или не искаме да виждаме. Напълно в рамките на моментното  състояние на българския футбол такъв отбор да отстрани нашия шампион. Все пак този тим е и първенец на страната си. В Шампионската лига няма слаби отбори. Не знам защо трябва да се правят трагедии, че Лудогорец отпадна, при положение, че не е отстранен от пълен анонимник, а от доста сериозен клуб.

Не мисля, че и Лудогорец е играл толкова слабо, че да бъде съден и упрекван за отпадането си. Нека да пожелаем успех и за останалата част от родните отбори, както и за продължаването на Лудогорец в предварителните кръгове на Лига Европа.

- Какви са шансовете на Лудогорец все пак да участва в груповата на фаза на евротурнир през тази кампания?

- Сигурен съм, че главната цел на Лудогорец е била влизане в групите на Шампионската лига, тъй като разликата с тези на Лига Европа е огромна. Става въпрос за приходи, които за отбор като Лудогорец, са изключително важни. Но Лига Европа не е турнир, който да се подценява. Лудогорец играе вече от доста време в евротурнирите и си е затвърдил мястото в Европа. Наистина, нека да не правим трагедия, че не се класирал напред в Шампионска лига.

По-важно е колко отбора през тази година ще продължат в Европа, а да не бъде само Лудогорец. Надявам се всеки един от родните клубове да съумее да победи и да премине в следващата фаза на евротурнирите, защото е от голямо значение за българската ранглиста.

-Не сте в кухнята на клуба, но смятате ли, че е възможно този път отпадането от Шампионска лига да доведе до разпродажбата на звездите на Лудогорец?

- Аз не виждам в Лудогорец някой, който да не е звезда в момента. Разбира се, говоря на база българско ниво.

-В публичното пространство циркулират информации за евентуална продажба на Десподов, Текпетей и други играчи.

- Не мога да коментирам трансферната политика на клуба. Смятам и твърдо заявявам, че когато определен футболист не желае да остане в даден отбор и иска трансфер, то най-нормалното нещо е да му се осигури такъв. Простата причина е, че той няма да дава 100% от себе си в бъдеще. Ако някой иска да си тръгне от Лудогорец и да отиде някъде другаде, не виждам спирка. Разбира се, стига да има кандидат за купуването на този футболист, а естествено условията да удовлетворяват и клуба.

Не мисля, че Лудогорец ще тръгне да разпродава звездите си, защото проекта „Лудогорец“ вече гони 13-а година и до момента не се е случвало подобно нещо. Значи, че трансферната политика на клуба не е такава. Не вярвам да се случи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Георги Дерменджиев каза пред SportLive направи ли Лудогорец нужните корекции в състава си и отсече: Много трудно разградчани ще бъдат свалени от трона

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С МИХАИЛ АЛЕКСАНДРОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички