Само в SportLive! Неделчо Матушев: Локо Пд може да детронира Лудогорец! Невижданите треньорски рокади са огледален образ на първенството ни


Само в SportLive! Неделчо Матушев: Локо Пд може да детронира Лудогорец! Невижданите треньорски рокади са огледален образ на първенството ни
Снимка: БГНЕС

3870 0

Ботев и Локомотив приключиха при 0:0 в дебютното пловдивско дерби на новия стадион „Христо Ботев“. Двата тима не оправдаха очакванията за резултатна Битка за Пловдив, а блясъкът на сблъсъка между тях се оказа непълен и заради липсата на феновете на „черно-белите“.

Бившият треньор на Локомотив Пловдив Неделчо Матушев се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg, анализирайки случилото се в епизод 118 на пловдивското дерби. 61-годишният специалист има два престоя на „Лаута“, като успя да се превърне и в любимец на феновете на „черно-белите“. Матушев е бивш селекционер на младежкия национален отбор на България, а за последно работи в екипа на Георги Дерменджиев, докато опитният пловдивски специалист водеше представителния отбор на страната ни.

Опитният специалист изрази мнението си и за случващото се в родната Първа лига през този сезон. Той акцентира върху невижданите треньорски рокади от началото на кампанията.

Ето какво сподели Матушев пред медията ни:

-Г-н Матушев, оправда ли очакванията Ви пловдивското дерби?

- Моите очаквания, а и на всички фенове бяха, че ще се получи един открит мач с много голове. В това отношение имаше какво още да се желае и от двата отбора. Смятам, че се получи нелош мач като динамика и заряд.

Мога да кажа, че сякаш при Локомотив Пловдив се почувства липсата на двамата им наказани основни футболисти.

И двата тима се стараха, но не се оправдаха очакванията за попадения с оглед на факта, че и едните, и другите демонстрираха резултатност в двубоите си преди дербито. Липсваха головете, за да стане още по-голямо шоу. Чувстваше се и липсата на феновете на Локомотив Пловдив.

- Според Вас резултатът от битката между Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив беше ли закономерен?

- С оглед на показаното може би е закономерен. Може да се каже, че публиката повлия, защото агитката на Локомотив Пловдив липсваше и си пролича с голяма сила в някои моменти по време на дербито.

- Изненада ли Ви фактът, че „черно-белите“ нямаха нито един точен удар в очертанията на вратата на Ханкич?

- Имайки предвид стила, който налага Томаш, понякога се получават и такива мачове. Стилът на Локомотив Пловдив  е да разиграват по-търпеливо и да изчакват своя момент в дадена ситуация за отбелязване на гол. Може би в тази насока и двата отбора бяха по-предпазливи, за да не загубят мача.

- Локомотив Пловдив сякаш изпадна в миникриза. Какви са шансовете на „черно-белите“ да останат сериозен претендент дори за титлата пред този сезон?

- В началото на шампионата очакванията са много големи от всички. Всеки отделен отбор си има своите цели и задачи. Когато обаче се върна назад, статистиката сочи, че само четирима  треньори не са сменени – Илиан Илиев, Александър Томаш, Александър Тунчев и Любослав Пенев. Това трябва да говори за качеството на шампионата ни. С такива чести треньорски смени по отборите няма как първенството ни да е на високо ниво.

Примерно Илиан Илиев от дълго време работи много добре в Черно море, а  Александър Томаш вече трета година е в Локомотив Пловдив . В двата отбора се виждат някакви резултати.

Почти навсякъде другаде се извършиха рокади. Дори на някои места по два пъти от началото на първенството. Подобно нещо не е било досега. Просто това е огледалото на нашия шампионат – как протича и какво представлява.

Като цяло не  ми се струва, че шампионатът е по-оспорван през този сезон заради гореспоменатите причини.

- Все пак слагате ли Локомотив Пловдив в сметките за шампион?

- Eстествено. Ако играят по начина, по който го правят. Пак ще подчертая, че Томаш си има принципи и си ги следва, не им изневерява. Малко са рисковани в дадени моменти, но без риск няма как да спечелиш.

Черно море също са един много стабилен отбор.

- В края на този сезон  ще се навършат точно 20 години от първата историческа титла на „черно-белите“ , а от думите Ви разбирам, че не изключвате да триумфират и да се превърнат в отбора, който да детронира Лудогорец…

- Да. Може да се случи.

- Кои ще са останалите претенденти за титлата според Вас?

- Честно да Ви кажа, не ми се дават такива прогнози. Общо взето мнозина сигурно ще кажат, че Лудогорец пак ще е шампион.

Иначе, претендентите за титлата са обичайните заподозрени – Левски, ЦСКА и Лудогорец, за които е нормално да влизат в това число.

- Доскоро на първите две места в класирането се намираха Локомотив Пловдив и Черно море? ЦСКА и  Лудогорец обаче изскочиха на тези позиции – ще станем ли свидетели отново на битка между два коня?

- Те изскочиха на тези позиции, защото имаха отложени мачове. Това даваше предимство на Локомотив Пловдив и Черно море. Аз обаче смятам, че шампионатът тепърва започва и всичко е възможно да се случи до края.

Според мен и Черно море, и Локомотив Пловдив са в добра позиция. ЦСКА и Лудогорец набират скорост и се стигна до равновесието след изиграването на отложените им срещи.

Така сега в класирането има 4-5 отбора, които ще се борят за шампионската титла. Слагам и Левски в това число, защото не трябва да ги отписваме.

- Смятате ли, че все пак наистина ще бъде сложен край на хегемонията на Лудогорец през този сезон, независимо дали шампион ще стане Локомотив Пловдив или друг клуб?

- Всички тръгват с тази нагласа и мечтаят във времето да станат шампиони, но всичко ще стане ясно през май месец догодина.

Действително има такива нагласи, но друг е въпросът дали отборите ще успеят да си съхранят възможностите и игрово, и психически. За да триумфираш като шампион, отборът ти трябва да има и характер. Също така и добра концентрация. Особено това важи за Локомотив Пловдив и Черно море.

- Новият селекционер на България е именно треньорът на Черно море. Очаквате ли назначението на Илиан Илиев да се отрази положително на националния ни отбор?

- Илиан Илиев е много качествен треньор. Мога само да му пожелая късмет! Всички очакваме да се случи нещо положително в националния ни отбор. Илиев е треньор с достойнство и има свои принципи във футбола, които ги следва. Поради тази причина и успява в работата си, виждат се и резултатите му.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Любимец на агитката на „черно-белите“ посочи по двама „герои“ в дербито и отсече: Жалко, че няма да има още едно надиграване!

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички