Само в SportLive! Борислав Димитров разкритикува ръководството на Ботев заради битката за Пловдив, прогнозира голов екшън и отсече: Преодоля се комплекса на новия стадион!


Само в SportLive! Борислав Димитров разкритикува ръководството на Ботев заради битката за Пловдив, прогнозира голов екшън и отсече: Преодоля се комплекса на новия стадион!
Снимка: facebook.com/borislav.dimitrov

8440 0

Пловдив отново ще се превърне във футболната столица на България в петък. Ботев и Локомотив ще изправят един срещу друг в 118-ото издание на пловдивското дерби. Битката за Пловдив този път ще има и исторически оттенък, тъй като ще е дебютната на новия стадион „Христо Ботев“. Първият съдийски сигнал на чаканото с нетърпение зрелище ще бъде даден в 19:30 от най-добрия ни съдия – пловдивчанинът Георги Кабаков.

Бившият голмайстор на Ботев Пловдив Борислав Димитров се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно предстоящото пловдивско дерби. Той даде своята прогноза за изхода от сблъсъка между „канарчетата“ и „черно-белите“, като говори и по най-актуалните теми, съпътстващи битката за „Властелин на Пловдив“.

Ето какво сподели Димитров пред медията ни:

- Г-н Димитров, предстои второто пловдивско дерби за сезона. Какви са очакванията Ви към битката между Ботев и Локомотив?

- Очаквам да има атмосфера като за дерби мач. Мисля, че отборът на Ботев Пловдив е във възход, докато в последните си двубои Локомотив Пловдив малко отстъпи от ритъма, който беше набрал. Очаквам хубав, динамичен мач с много атаки, тъй като и двата тима играят атакуващо. Надявам се, че треньорите няма са излязат отново с мисълта да не загубят и ще спазват веруюто, на което залагат – атаката и старанието за победа във всеки мач.

- Споменахте атмосфера като за дерби, но феновете на Локомотив Пловдив няма да бъдат на трибуните на стадион „Христо Ботев“…

- Мисля, че от Ботев Пловдив можеха да се покажат малко над нещата и да пуснат фенове на Локомотив. При първото дерби на старта на сезона беше разбираемо, че нямаше условия да присъстват привърженици на Ботев Пд, докато сега на стадион „Христо Ботев“ има отлични условия за гостуващата публика, която да е добре отделена, за да няма проблеми между двете агитки.

Губи се доста от колорита и емоциите около мача. За мен по-правилното беше да има публика на Локомотив Пловдив. Атмосферата щеше да е много по-различна.

- Този факт дава ли някакво предимство на Ботев Пд?

- Феновете на Ботев Пд ще са доста повече конкретно в този мач. Просто когато става въпрос за подобно футболно съперничество в един град с богата история, дербито се чака с нетърпение от целия град. Със сигурност и много хора от цяла България ще го гледат. Те го гледат не толкова заради футбола, колкото заради обстановката по трибуните. Дербито ще загуби малко от блясъка си, но все пак мисля, че феновете на Ботев ще напълнят стадиона и ще създадат атмосфера за истински дерби мач.

- Предстоящата Битка за Пловдив ще е първа новия стадион „Христо Ботев“ след над 10 години години, но за съжаление футболна България няма да го види в целия му блясък.

- Пак ще кажа, че ръководството на Ботев Пловдив можеше да покаже, че са над нещата и щеше да заслужи адмирации, че не е дребнав клуб. Публиката губи от подобни заяждания, свързани с това, че за предишния мач не бяха допуснати фенове на Ботев Пд и сега трябва да им се върне. Ще се загуби атмосферата и чисто фенските заяждания и дрязги по време на мача.

Убеден съм, че занапред няма да бъде така. Локомотив Пловдив вече си оправиха сектора за гости и реконструкцията и на техния стадион върви към приключване. Това ще е последният мач в този вариант, но Ботев Пловдив можеше да излезе от ситуацията, казвайки, че иска да има истинско дерби с привърженици и на двата отбора. Фен на Ботев Пд така или иначе няма да седне в сектора за гости.

Ако бях аз, щях да разреша да има фенове и на Локомотив. Идва ми малко детско.

- По принцип двете ръководства се договориха още преди първото дерби за сезона, че ще се процедира по този начин и за сблъсъка на „Колежа.

- Публиката на Локомотив Пловдив няма да е чак такъв фактор, за да се страхуват Ботев Пд от това нещо. Все пак ще има над 12 000 – 15 000 привърженици на Ботев Пловдив.

- Ще спечели ли Ботев Пловдив дебютното дерби на новия „Колеж“?

- Моето лично мнение и виждания са Ботев Пловдив да спечели. В по-добра форма и позиция са. Играят по-успешно като домакини. Малко се преодоля комплекса от новия стадион. В последните мачове са доста резултатни. Все пак обаче е дерби. Не се знае как ще започне срещата. Първият сезон дербито започна добре за Ботев Пловдив и ако бяха спечелили на „Лаута“, сега отборите можеше да са на двете крайности.

В крайна сметка обаче тогава Локомотив изравниха през второто полувреме. След това те направиха по-дълга успешна серия, докато Ботев зацикли сериозно. Смятам, че Ботев има предимство и ще спечели.

-„Канарчетата“ записаха две поредни победи, докато „черно-белите“ вече в пет поредни срещи не познават вкуса на успеха и изпуснаха лидерската позиция. Клишето за дербитата е наистина, че моментната форма не играе особена роля, но все пак какво мислите?

- Дербито си е дерби. Имало е случаи, в които единият отбор е много по-класен от другия, но мачовете са били равностойни.

Пак ще кажа, че Ботев Пловдив има малко предимство, но дали ще се възползва от него е отделен въпрос. Зависи от настройката на футболистите и какво ще покажат на терена. Публиката е на трибуните, а долу на терена играят играчите.

Треньорите решават как ще изиграят мача. Футболистите са главните артисти. Публиката е детайлът, който прави мача да бъде наистина голям и важен.

- Доколко е възможно евентуален успех на Ботев Пловдив дори да секне шампионските амбиции на Локомотив Пловдив, макар че е твърде рано да се дава подобна прогноза?

- Реално погледнато според мен Томаш върши перфектна работа. Извлича от възможностите на този отбор повече отколкото може. Реалното на този етап е, че Локомотив Пловдив няма как да се мери с клубовете с много по-големи финансови възможности, които са много по-уредени и с много по-богати селекции. В момента Локомотив благодарение на работата на Александър Томаш и раздаването абсолютно на 100% на играчите са на това място, но няма как. Според мен ще им бъде трудно да запазят лидерската си позиция.

- Какви доводи можете да изтъкнете в полза на Ботев, освен тези, които вече посочихте?

- Ще се повторя, но ще подчертая по-добрата форма напоследък, домакинският фактор и публиката, която ще е зад гърба на отбора. Ще бъде голяма еуфория още от загрявката. Това е дерби, в което в крайна сметка трябва да има и някаква емоция.

Мисля, че емоцията и положителните нагласи са повече на страната на Ботев Пловдив. Но историята помни много случаи, в които другият отбор, който е в по-тежко състояние и играе пред гостуваща публика да има обратния ефект – повечето публика стъписва играчите на домакините, а за гостите понякога е по-добре да те освирка чуждата публика, отколкото да те подкрепя твоята.

Ако не дадеш максимума, си длъжник на привържениците по трибуните. Много е важно как ще тръгне мача, подчертавам отново.

- Каква е ролята на новия треньор на Ботев Пловдив Душан Керкез за положителната промяна в представянето на тима?

- Получих доста добри отзиви за неговата работа. Вижда се, че и тук работи добре. Горе-долу със същия отбор отпреди 2 месеца има коренна разлика в играта, настроението и във всичко. В крайна сметка треньорът определя тренировъчен процес, визията на отбора, титулярен състав и т.н. Той е режисьорът в един такъв екип.

Когато отборът върви добре, заслугата е негова, а когато е налице криза, негативите пак ще са за него.

- Ивелин Попов пасна като дялан камък в Ботев Пловдив и веднага получи и капитанската лента. Той ли ще поведе „канарчетата“ към победата в дербито или има и друг футболист, който да направи разликата?

- Напоследък всички в атаката на Ботев Пловдив се представят на високо ниво. Ивелин Попов е барометъра. От него зависи да направи тънкия пас, да вкара красивия гол.

Ботев Пловдив винаги е имал един такъв футболист или поне в голяма част от историята на клуба. Играч, който е бил така наречената „десятка“ – Тодор Неделев, Костадин Видолов, сега Ивелин Попов, Иван Цветков и т.н. Винаги е имало човек, който с 2-3 действия на терена, да кара публиката да идва на стадиона заради тях.

Сам един футболист трудно може да спечели  такъв мач. Отново ще подчертая, че Ботев Пд се справяха добре отпред в предишните си двубои. Очаквам много атаки и голове в дербито още от първите минути на срещата. Дано наистина да се получи истинско дерби.

- Каква е прогнозата Ви като резултат?

- Надявам се на победа на Ботев Пловдив с доста голове. Нещо от сорта на 4:2, 3:2, 5:2. Иска ми се да гледаме доста попадения.

- Може ли да се каже, че силната страна на Ботев Пловдив е нападението, а Локо Пд е малко по-стабилен в защита, макар че „черно-белите“ са втори по отбелязани голове в момента?

- Локомотив Пловдив са добре в атакуващ план. И те имат качествени футболисти като Джовани и т.н. Всичко е до настройка. Лошото е някой път да влезеш като фаворит, защото очакванията и напрежението са по-големи. По-спокоен си, ако си гост и не си в ролята на фаворит.

Локомотив Пловдив изиграха доста дерби мачове през сезона. Някъде се получиха нещата, а другаде имаха проблеми. Говорим за не толкова млад и неопитен отбор. Сигурен съм, че и Томаш си върши работата как да изглежда отборът му в защита, за да няма Ботев Пловдив голямо предимство.

Очаквам интересен мач от тактическо естество – как двамата треньори ще се опитат да се изненадат. Пак ще кажа, че е жалко, че няма да има публика от двете страни, но въпреки всичко съм убеден, че ще се получи дерби, което си заслужава да се гледа.

- От Ботев Пловдив обявиха като цел класиране в Европа, а ако се наложи тя да бъде постигнаха чрез седмото място. Постижима ли е тя според Вас?

- Първо, на мен ще ми е малко неудобно да искам да се класирам в Европа от седмото място на фона на условия в клуба, новия стадион и всичко останало. Според мен не приляга на Ботев Пд целта да им е седмото място.

В този си вариант в Европа ще играят максимум с един съперник. Ако наистина гонят като цел участие в евротурнирите, трябва да помислят за подсилване на състава, на организацията и на работата в клуба. За голям клуб като Ботев Пловдив за мен не е цел да се преследва Европа през седмото място или пък да се смята, че с настоящия отбор ще може да направи нещо сериозно там.

- Според Вас Локомотив Пловдив ще успее ли да завоюва поне медали в края на сезона и да си спечели квота за евротурнирите?

-  Общо взето може би да. Ако се върнат към доброто си начало, стабилизирайки отново играта си, е възможно всичко. В България всеки може да победи всеки. Случиха се доста интересни резултати. Локомотив Пловдив имат много добър треньор, а разполагат и с качествен отбор. Няма нищо невъзможно.

- Какъв е призивът Ви към феновете за пловдивското дерби?

- На стадиона няма как да има проблеми. Надявам се по улиците също да няма проблеми. Буквално хора от един вход, живеещи в града, излизат с фланелки на двата отбора. Не мисля, че трябва да има каквато и да е агресия. Това не трябва да е война, а едно дерби и истински празник за Пловдив.

Закачки в рамките на нормалното са допустими на стадиона, но извън него понякога могат да пострадат и случайни, и невинни хора - там са напълно излишно. Нека да подкрепят отборите си, както е било винаги и да са еталон за фенска подкрепа на всички отбори  в България. Да пълнят все по-често новите и хубави стадиони, които имат. Нека да докажат, че Пловдив е футболната столица на България! 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Ботев Пловдив с неочакван вариант за нов вратар

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С БОРИСЛАВ ДИМИТРОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички