Само в SportLive! Матушев посочи по двама „герои“ от отбор за пловдивското дерби и отсече: Липсата на феновете на Локомотив ще ни лиши от още едно съревнование


Само в SportLive! Матушев посочи по двама „герои“ от отбор за пловдивското дерби и отсече: Липсата на феновете на Локомотив ще ни лиши от още едно съревнование
Снимка: LAP.bg

2201 0

Ботев и Локомотив ще приковат вниманието на футболната общественост към пловдивското дерби. Битката за Пловдив ще е историческа, защото ще е първа на напълно обновения дом на „канарчетата“ – стадион „Христо Ботев“. Дербито, което е под №118, ще стартира от 19:30 часа, а първият съдийски сигнал ще даде най-добрият български рефер Георги Кабаков.

Бившият треньор на „черно-белите“ Неделчо Матушев се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg по повод чаканото футболно зрелище. 61-годишният специалист има два престоя на „Лаута“, като успя да се превърне и в любимец на феновете на Локомотив Пловдив. Матушев е бивш селекционер на младежкия национален отбор на България, а за последно работи в екипа на Георги Дерменджиев, докато опитният пловдивски специалист водеше представителния отбор на страната ни.

Матушев коментира актуалните теми, съпътстващи най-чакания двубой в Пловдив, който се съревновава единствено с Вечното дерби между ЦСКА и Левски. Специалистът анализира и силните страни на двата отбора, като засегна и темата за липсата на привърженици на „черно-белите“ за предстоящото дерби заради договорка, постигната преди първия сблъсък на „Лаута“.

Ето какво обяви Матушев пред медията ни: 

- Г-н Матушев, какви са очакванията Ви за първото пловдивско дерби на новия стадион „Христо Ботев“?

- Очаквам да се получи едно истинско дерби на много високо ниво, особено на новия стадион на Ботев Пловдив. Всички фенове имат огромни очаквания към сблъсъка, визирам привържениците и на двата отбора. Новият стадион и доброто тревно покритие на терена дават допълнителни предпоставки да се получи наистина качествен мач.

Единственото, което ще липсва, са феновете на Локомотив Пловдив. Ако те присъстваха на трибуните, празникът щеше да бъде още по-хубав – щяхме да станем свидетели и на съревнование между двете агитки по време на мача.

Емоциите ще са големи. Надявам се, че всички ще останат доволни от продукцията на двата отбора на терена, а победител ще бъде този тим, който се представи по-добре и успее да вкара своите положения.

- Според Вас имаше ли вариант да се действа по-далновидно и феновете на Локомотив Пловдив все пак да присъстват на трибуните, въпреки че в първото дерби за сезона нямаше възможност да се допусне агитката н Ботев Пловдив?

- Не съм запознат с детайли с цялата ситуация. Футболът обаче е направен за феновете. Това хубаво съоръжение можеше да приеме и привържениците на Локомотив Пловдив, но там си има хора, които решават. Поради тази причина не мога да дам категоричен отговор.

Наистина щеше да е хубаво феновете и на двата отбора да са по трибуните, защото когато футболистите чувстват подкрепата от сектора със своята агитка и поведението им на терена е по-различно.

- Има ли изявен фаворит в предстоящата Битка за Пловдив, макар че подобни мачове са непредвидими?

- Ако погледнем класирането, ще видим, че Локомотив Пловдив са трети, а Ботев – 11-ти. От друга страна обаче, ако погледнем головете, които са отбелязали двата отбора, се забелязва предпоставка, че самият мач ще бъде много отворен и ще бъде с попадения, защото Локомотив Пловдив е на второ място по реализирани голове с 29 на своята сметка, а Ботев е трети с 26.

Клишето за тези мачове е ясно. Не може да се посочи кой ще е фаворит. Смятам, че отборът, който ще бъде по-концентриран, по-търпелив и успее да си вкара ситуациите, ще спечели.

Много е важно да се устои и на напрежението. Ще има доста публика, макар и само на единия отбор. Очакванията и към двата тима са много големи и се надявам това да не изиграе лоша шега. Иска ми се наистина след края на дербито футболните анализатори да говорят за качеството на продукцията, а не да се визират съдийски решения или грубостите по терена. Дано да се отличат чисто спортно-техническите качества на двата отбора.

- Предимство ли ще бъде за Ботев Пловдив  липсата на агитката на „черно-белите“ ?

- Естествено. Феновете на Локомотив Пловдив обаче са много верни. Те винаги подкрепят отбора си. Смятам, че те отвън ще им дадат достатъчен кураж, както и в деня преди дербито ще ги надъхат на последната тренировка, каквато е традицията.

Разбира се, че ще липсват на самия стадион в трудните моменти, когато отборът ще се нуждае от тяхната подкрепа.

- Казахте, че и двата отбора са резултатни, т.е бележат доста голове. Очаквате ли наистина футболът да спечели от това дерби?

- Точно това исках да кажа. Надявам се наистина след мача всички да коментират качествените изпълнения, на които ще станем свидетели и хубавата им игра. Пак ще подчертая, че предпоставка за това са головете, които са реализирали и едните, и другите.

Няма значение, че Ботев Пловдив е на 11-то място, защото има 26 вкарани попадения, което им отрежда третото място по този показател. Лудогорец е първи, а Локомотив Пловдив 2-ри, както вече споменах. Това означава, че изпълнителите и на двата отбора са доста добри.

- Лично Вие като бивш треньор на Локомотив Пловдив в два периода за кой отбор ще стискате палци?

- Този въпрос мисля, че е излишен. Най-важното е да стане един хубав мач и хората да останат доволни от поведението на отборите.

- Каква е прогнозата Ви?

- Не мога да дам точна прогноза. Много е важно как ще влязат в мача Митко Илиев и Джовани, защото играта на Локомотив Пловдив зависи много от тях. Също така и поведението на Ивелин Попов от тима на Ботев Пловдив.

-Тези три имена ли са футболистите от двата отбора, които могат да направят разликата в полза на единия?

- Доколкото съм запознат, в отбора на Локомотив Пловдив имат двама наказани футболисти. Естествено, може би треньорите най-добре знаят кои ще ги заместят. Не е добре, когато треньорите не могат да разполагат с целия си арсенал. Дано да не си даде отражение в самия мач.

Митко Илиев и Джовани са хората, които могат да решат мача в полза на Локомотив Пловдив. Пак ще кажа, че играта на отбора зависи от тях двамата.

От състава на Ботев Пловдив тази роля имат Ивелин Попов и Антоан Бароан. Попето е лидер, който се открои веднага след идването си в Ботев Пловдив. Другият е френският им нападател.

- Локомотив Пловдив започна отлично шампионата, но сега в 5 поредни мача не познава вкуса на успеха.

-Във футбола го има и този период. Важното е, че Томаш има принципи и си ги следва, и не им изневерява. Понякога показаното на терена и резултатът не отговарят на действителността. Отборът се развива в правилна насока, което е най-същественото.

Гледал съм втория отбор на Локомотив, където има 5-6 много качествени млади футболисти, които постепенно успяват да ги интегрират в представителния отбор и те дават своята заявка да се превърнат във водещи играчи.

- За разлика от Ботев Пловдив, в Локомотив залагат и на доста млади български футболисти и от школата си. Как ще коментирате този факт?

- Заслужават само адмирации за този силен ход.

-„Канарчетата“ пък са в другата крайност, защото в последните си мачове отбелязаха доста голове. До каква степен заслугата е и на новия треньор Душан Керкез?

- Естествено. Когато има една промяна на треньорско ниво, винаги води до положителни нотки, защото всеки иска да се докаже. Отделно всеки треньор си има свои разбирания и т.н. Гледа по свой начин на даден футболист.

Явно той намери подхода как да мотивира футболистите, за да дадат максимума от себе си. Виждаме, че Ботев Пловдив осъществява много добри контраатаки с участието на Бароан и Попов. Доста са силни на контраатака. Може би треньорът е намерил точната рецепта.

- Ако сравните чисто спортно-технически, кой от двата отбора Ви се струва, че е по-класен?

- И в Ботев Пловдив, и в Локомотив Пловдив има много качествени футболисти, особено тези момчета от школата, които получават шанс от Томаш. При „канарчетата“ също има класни играчи, но тук вече е работата на треньора да им намери точната позиция и да успява да ги мотивира да разкрият пълния си потенциал.

- Кои са силните и слабите места на Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив според Вас?

- При Ботев Пловдив е конраатаката, докато при Локомотив Пловдив изграждат атаките си повече позиционно, но имат добра скорост в последните 30 метра пред противниковата врата.

Ботев Пловдив играе по-прибрано, но пък имат добри изпълнители на контраатака и това им е много силна страна.

- Какъв е призивът Ви към феновете на Локомотив Пловдив, чийто любимец бяхте преди години?

- Аз само мога да им благодаря! Нека да продължат да подкрепят отбора си, както го правеха и тогава в най-трудните моменти, когато я нямаше тази организация, но те винаги бяха зад тима. Може би на тях се дължеше, че отборът успя да изплува.

-А като цяло към пловдивските фенове навръх дербито?

- Да подкрепят своите отбори и то най-вече в трудните моменти, защото е много лесно, когато отборът побеждава. Много е важно феновете да бъдат с футболистите и да им дават силна точно в тежките моменти. Смятам, че един ден те ще им се отблагодарят.

- Все пак обаче това историческо първо дерби на новия стадион на Ботев Пловдив ще се запомни с липсата на феновете на Локомотив Пловдив.

- Ще липсва надиграването и по трибуните.

- Вие с какво ще запомните двата си престоя в Локомотив Пловдив?

- С любовта на феновете и това, което споменах за трудните моменти. Наистина един треньор се чувства много добре, когато в най-трудните моменти феновете са зад отбора и го подкрепя. Затова и футболистите им се отблагодаряват.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Бивш голмайстор на Ботев разкритикува ръководството заради битката за Пловдив и прогнозира голов екшън на „Колежа“

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С НЕДЕЛЧО МАТУШЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички