Само в SportLive! Емил Спасов разкритикува трима играчи на Левски: Впечатлен съм от стила на Николай Костов, но за без пари - толкоз


Само в SportLive! Емил Спасов разкритикува трима играчи на Левски: Впечатлен съм от стила на Николай Костов, но за без пари - толкоз
Снимка: Lap.bg

31979 0

Левски изтегли късата клечка на жребия за плейофа за груповата фаза на Лига на конференциите, след като евентуален съперник ще е носителят на трофея от Лига Европа за сезон 2021/22 Айнтрахт Франкфурт. Междувременно Локомотив  Пловдив сложи край на победната серия на „сините“ от четири поредни успеха в родния шампионат и Европа. Столичният гранд загуби с 1:2 на „Лаута“.

Бившият нападател на Левски Емил Спасов се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg за представянето на любимия му отбор. Той акцентира върху стила, налаган от новия треньор Николай Костов и представянето на някои играчи конкретно и в двубоя в Пловдив.

Ето какво сподели шесткратният шампион със „сините“ пред медията ни:

- Г-н Спасов, жребият за плейофа за груповата фаза на Лига на конференциите отреди много тежък съперник на Левски в лицето на Айнтрахт Франкфурт. Какво е мнението Ви за евентуални сблъсъци срещу носителя на трофея от Лига Европа за сезон 2021/2022 и късата клечка ли изтеглиха „сините“?

- Първо обаче трябва да победим Апоел Беер Шева. Аз и друг път съм казвал, че слаби отбори вече няма. Ако търсим слаби отбори, в последните години доказваме, че може би ние сме едни от тях.

При това положение, който и да ни се падне, трябва здрава битка и голям късмет, за да се класираме по-напред, независимо дали е Айнтрахт, или който и да е друг отбор от този калибър.

Естествено, че е труден жребий. Отборът е в едно лъкатушене, но напоследък играе добре. Левски направи добър мач срещу Локомотив Пловдив, макар че загуби. Продукцията в този двубой беше качествена, което прави чест и на двамата треньори. За жалост „сините“ загубиха.

- Защо според Вас се стигна до поражението след серията от 4 поредни победи в шампионата и Европа?

- Моят любим отбор допусна поражение след индивидуални грешки. Но Левски се представи добре. Впечатлен съм от начина, по който играе Николай Костов – много активно и атакуващо. Отборът прилагаше висока преса в голяма част от двубоя, топката се подаваше бързо напред със стремеж да се стигне максимално бързо до вратата на противника, преливане от защита в нападение, забелязваше се много движение и активно участие от целия отбор. Изобщо оставиха много добро впечатление.

Определено имаше и малшанс, но и грешки в защита. За мен Патрик-Габриел Галчев влезе на терена неподготвен след контузията на Петрис. И при двете попадения на съперника не се представи добре. Особено при втория гол не може един уважаващ себе си футболист, който вече играе толкова време, да го бият в гръб по този елементарен начин. Топката мина между него и централния защитник, като имаше голямо разстояние между двамата. Беше неподготвен. Естествено, ни в клин, ни в ръкав ни вкараха два гола с 2-3 удара.

Другото нещо, което прави впечатление, е че създаваме много положения, но трудно реализираме, което е стара наша слабост. Рикардиньо в пореден мач вкарва гол, но изпуска още два, като става въпрос за елементарни положения. Топката му идва на главата и той трябваше само да я насочи в някой от ъглите, и мачът приключваше.

- На какво отдавате пропуските му – липса на класа или моментна неточност?

- Той играе добре. Реализира голове. Разбира се, все още има какво да се желае от него. Надявам се, че в крайна сметка и отборът ще има малко повече късмет. Положения се създават, но не могат да се реализират.

Мисля, че с течение на времето това ще се оправи.

- Анализирахте стила, който се опитва да налага треньорът Николай Костов, но разполага ли той с подходящите изпълнители, за да приложи играта на Барселона, на която симпатизира?

- Получава се играта в доста моменти от срещите. Пак ще кажа, че за първи път от години назад ми харесва как играе отборът на Левски – с много стръв и движение, много разиграване на топката, но в нападение, а не назад и настрани, както беше в последно време. Няма как това да не прави добро впечатление.

Разбира се, има и много кусури, които трябва да се изчистят. Например, в някои моменти прекалено много задържаме топката, като имам предвид Уелтън. Не търси комбинативния стил в някои от ситуациите. За сметка на това пък е много активен по фланга и в двете фази, като се опитва и да се връща в защита. Опитва се да шутира, но понякога прекалява с дрибъла.

Въпрос на време е обаче всички тези неща да се изчистят. Имаме още две нови попълнения, за които все още не можем да кажем нищо. Определено обаче имат качества.

- Не отговорихте дали според Вас наличните изпълнители са подходящи за подобен стил.

- С оглед на това, с което разполага Левски, това е най-доброто, което може да вземе. За без пари - толкоз.

Виждате Лудогорец какви пари похарчиха. Вярно, че и продадоха футболисти. Но те го правят непрекъснато. Въпреки това отборът им не стигна доникъде и се представя слабо поне за мен. Не са Лудогорец от преди години.

- Визирате, че Лудогорец се представя слабо и в Европа, и в родния шампионат?

- Да, и на двата фронта. Тази година станаха шампиони абсолютно случайно и късметлийски. Благодарение на това, че ЦСКА не успяха да вкарат една дузпа. Какво да говорим повече?

Просто Лудогорец не е това, което беше, въпреки че харчат немалко пари, а и са създадени всички най-добри условия в клуба.

- Лудогорец поне изкарват и немалко финансови средства от участията си в евротурнирите.

- Те изкарват, но не знам дали знаете какви са им разходите. Става въпрос за 40 000 – 50 000 лева за заплата на играч или повече, не знам със сигурност, защото не съм се интересувал. Но ги сметнете за 30 човека и ще видите каква сума се получава. Разходите обаче не са само по перо „Заплати“. Значи, ако Лудогорец харчи 50 млн. лева, се взимат 10 млн. от Европа, примерно. Излиза, че клубът дава много повече, отколкото взима.

Но по принцип е така във футбола в повечето отбори по света. И Барселона, и Реал Мадрид дължат огромни суми и на банки, и други кредитори. Те обаче вървят напред, защото съумяват да си плащат, където трябва.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Георги Илиев – Майкъла отсече: Левски ме притеснява!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ СПАСОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички