Левски срещу ЦСКА: Битка, драма и малко футбол след 90 минути игра


Левски срещу ЦСКА: Битка, драма и малко футбол след 90 минути игра
Снимка: БГНЕС

220299 0

Много битка, много напрежение, малко футбол и две ярки "нули" - с тези думи може да бъде описано дългоочакваното дерби между Левски и ЦСКА на стадион "Васил Левски", което беше далеч по-интересно на трибуните с хореографиите и песните на феновете, отколкотото на терена, където 22-мата футболисти не успяха да покажат най-доброто, на което са способни. 

Двата отбора си разделиха по едно полувреме, като "сините" бяха по-активни през първите 45 минути и имаха няколко отлични положения, въпреки че темпото в мача не беше особено добро. В първите 5 минути ЦСКА организира истинска вихрушка пред вратата на Миятович, но стражът се справи с удари на Соу на два пъти, а нападателят беше блокиран и от Славчев в 50'. Това обаче бяха и последните по-интересни положения пред двете врати. 

В ЦСКА имаха претенции за дузпа в 31', когато при пробив на Мазику с ръка в наказателното поле игра Живко Миланов, но центрирането беше от много близо и Георги Кабаков не отсъди 11-метров наказателен удар.

В 71' пък Нуно Рейш получи червен картон след глупаво и грубо нарушение край тъчлинията при безопасна за Левски ситуация. "Червените обаче не се възползваха от преимуществото си и дори не стигнаха до голово положение. След последния съдийски сигнал пък Петър Занев отправи остро слова към рефера и си заслужи втори жълт и респективно червен картон. 

Мачът ще се запомни единствено с шествието на феновете на Левски преди мача и мощната подкрепа от трибуните за двата отбора. За статистиката остават общо 4 точни удара в мача, но нито едно запомнящо се положение за който и да е от двата отбора. Тежък беше мачът за двама от играчите на Левски, след като Евандро счупи носа на Мартин Райнов и той беше откаран в болница, а появилият се като резерва Симеон Славчев не успя да доиграе мача заради счупения пръст в крака, заради който не беше и титуляр. 

В класирането на Първа лига втори в класирането остава Левски с 44 точки с актив от 44 точки, докато "червените" остават на 4-о място с 40 пункта. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Стартът на срещата се забави леко, след като започна с минута мълчание в памет на загиналия фен на Ботев Пловдив в Солун. След това двата отбора се събраха за надъхващ поздрав, а първи с топката започнаха "червените" - старт на срещата! 

Сблъсъкът стартира с леко припрени действия от страна на "червените", докато в 4' Левски направи двоен пропуск. Първо след центриране на Нашименто от корнер Рейш прати балонна топка с глава към горния ляв ъгъл, но Бусато успя да избие в нов ъглов удар. Последва заучена комбинация - центриране към близката греда за Паулиньо, който отклони за Ейолфсон, но защитникът прибърза с атаката към вратата, остана под топката и от 3 метра прати топката в аут. 

"Червените" отговориха с отлична акция и комбинация между Соу и Евандро, като бразилецът беше изведен в пеналтерията, стреля с десния крак, но Миланов блокира топката, избивайки в корнер. След него обаче не последва опасност за вратата на Миятович. Съдията отсъди и нарушение срещу Мартин Райнов, чийто нос беше разбит от Евандро при сблъсък за високата топка. Медицинският екип реагира спешно, но ударът беше прекалено тежък и се наложи принудителна смяна. На терена се появи Симеон Славчев, който остана на пейката заради счупен пръст на крака. 

Едвин Джеси, който изненадващо беше предпчетен за титуляр, още в първите 15 минути направи 3 опасни пробива и развинти защитата на Левски по дясното крило, преминавайки три пъти през опеката на Горанов. В 18' пък се появи и първи сериозен проблем за "червените", след като Малинов си изкара рано-рано жълт картон. 

В 24' Валентин Антов влезе остро в краката на Мазурек и също получи жълт картон, а треньорският щаб на ЦСКА побесня на решението на Георги Кабаков. Това доведе до жълт картон за Милош Крушчич, както и до червен на Добри Митов. 

В 26' Левски организира най-добрата си игрова акция, след като през центъра топката беше разиграна от Горанов, Мазурек и Славчев, като новият халф на "сините" изведе Миланов по дясното крило. Капитанът му върна топката в наказателното поле, но топката мина малко зад полузащитника и ударът му премина на метър над напречната греда. 

В 31' играчите на ЦСКА имаха претенции за дузпа, след като Мазику проби лесно по дясното крило и центрира в наказателното поле, но топката срещна ръката на Живко Миланов. Капитанът на "сините" обаче се опита да се предпази от този удар, а Георги Кабаков прецени, че контактът е бил от близка дистанция и не отсъди 11-метров наказателен удар. 

В 35' се стигна и до първи гол, макар и отменен заради засада. Занев центрира перфектно към наказатленото поле, където Милан Миятович изпусна топката, а Соу я овладя и реализира, но флагът за засада вече беше вдигнат, тъй като нападателят беше в активна позиция - все още 0:0. 

В края на полувремето Левски организира една отлична бърза акция, при която Мазурек пусна за Паулиньо в половината на ЦСКА, той проби към наказателното поле и стреля, но Антов успя да блокира топката и тя излезе в корнер. След него не последва нищо опасно, а с това привършиха и интересните ситуации през първите 45 минути. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Битката беше подновена с център за "сините", но ЦСКА осъществи жесток натиск в полето на Левски. Първо Евандро можеше да се разпише с прекрасен удар от средна дистанция, а след това Милан Миятович спаси "синята" врата при удар отблизо на Али Соу. Само 10 секунди по-късно той успя да опази вратата си от гол и с крак, след като изпревари Соу при ниско центриране в наказателното поле. В 50' пък Симеон Славчев успя да блокира топка, отново отправена от нападателя, която летеше застрашително в долния ляв ъгъл. 

В 75' Нуно Рейш беше изгонен с директен червен картон. ЦСКА разви нападение по дясното крило и защитникът влезе изключително грубо в краката на Отабор и Кабаков му показа втори жълт картон. Ситуацията беше безопасна за вратата на "сините", а португалският бранител направи задачата на своите много тежка в заключителните минути. 

"Червените" обаче не се възползваха от това. Играчите в червени фланелки не стигнаха до нито едно положение за гол в следващите минути, докато в 90' Ейолфсон получи страхотна топка от Нашименто при центриране от фаул, но не насочи добре удара си с глава, въпреки че бе оставен очи в очи с Бусато. 

След последния съдийски сигнал пък Петър Занев отправи остри реплики към Георги Кабаков и съдията му показа втори жълт картон, което вади капитанът на ЦСКА от следващия двубой на "армейците". 

Какво да четете преди мача?

Павел Колев: Всички ще видят разликата между Левски и ЦСКА (интервюто тук)

ПРЕВЮ: Левски срещу ЦСКА в по-особено дерби (четете тук)

Чака се рекорд по посещаемост (подробности тук). 

Кулинарно произведение, посветено на Дербито (подробности тук

35 години от първия успех на ЦСКА на "Герена" (подробности тук)

Агенти на "Васил Левски", за да следят млади таланти (подробности тук

Тодор Батков: Всички сме преходни - Левски НЕ! (интервюто тук)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

"Сините" излизат в оптимален състав, но без типичн централен нападател, като Франко Мазурек, Паулиньо и Иванов ще изпълняват тази роля в различни периоди от срещата. Новото попълнение Симеон Славчев е на пейката, след като имаше проблеми с травма. За ЦСКА на терена е новата перла Стефано Белтраме, докато Тиаго Родригес е на пейката. 

Левски: Миятович, Горанов, Ейолфсон, Нуно Рейш, Миланов, Райнов, Тиам, Нашименто, Паулиньо, Мазурек, Станислав Иванов

ЦСКА: Бусато, Пинто, Евандро, Занев, Малинов, Бикел, Мазику, Джеси, Белтраме, Антов, Али Соу

ШЕСТВИЕТО НА "СИНИТЕ" 

Феновете на Левски получиха разрешение да осъществят шествие преди дербито с ЦСКА, въпреки че подобни мероприятия бяха забранени в последните години. Водени от Константин Папазов, треньорът на Левски по баскетбол, хиляди се стекоха към булевард Тодорд Александров в 12:00 часа и тръгнаха бавно към Националния стадион. 

С песни и викове, феновете стартираха шествието в 12:40, като привържениците най-отпред държаха транспарант, на който пишеше  "Левски, ти си всичко за нас". В началото бяха хвърлени и две бомбички, но сериозни сблъсъци не се стигна. 

Какво да четете преди мача?

ПРЕВЮ: Левски срещу ЦСКА в по-особено дерби (четете тук)

Чака се рекорд по посещаемост (подробности тук). 

Кулинарно произведение, посветено на Дербито (подробности тук

35 години от първия успех на ЦСКА на "Герена" (подробности тук)

Агенти на "Васил Левски", за да следят млади таланти (подробности тук

Тодор Батков: Всички сме преходни - Левски НЕ! (интервюто тук)

ПРЕДИ МАЧА

Двубоят на Националния стадион "Васил Левски" се очаква да бъде с рекордна посещаемост, тъй като феновете на Левски искат да покажат подкрепата си към клуба след тежката криза, в която той изпадна. Както е известно, в момента "сините" са без финансиране, след като собственикът им беше арестуван в ОАЕ. С помощта на привържениците си обаче клубът събра доста средства от продажба на билети и абонаментни карти, а дарения осигуриха месечната вноска към НАП

В лагера на ЦСКА е доста по-спокойно, макар и да има известна тревога, породена от лошите резултати на тима през зимната подготовка. В контролите "червените" не успяха да вкарат нито един гол, а допуснаха цели 11 попадения. Засега наставникът Милош Крушчич запазва спокойствие, като дори обяви, че и загуба в дербито днес няма да повлияе на бъдещето му.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички