Футболни термини: Защо наричаме "дузпа" изпълнението на 11-метров наказателен удар?


Футболни термини: Защо наричаме "дузпа" изпълнението на 11-метров наказателен удар?
Снимка: Guliver/GettyImages

15120 0

Дузпата е едно от най-тежките наказания, които може да получи един отбор по време на двубой във футбола, както и най-голямата награда за печелившия в ситуацията. 11-метровият наказателен удар може да промени съдбата не само на дадена среща, но и на цяло първенство, както сме ставали свидетели неведнъж. Но откъде точно идва произходът на термина "дузпа" и защо само в България казваме по този начин на изпълнението от бялата точка

Произход на термините "дузпа" и "наказателен удар" 

За начало трябва да се знае, че произходът на думата "дузпа" не е български, но нека прегледаме първо как се нарича този термин в различните страни. В родината на футболната игра - Англия, 11-метровият наказателен удар се нарича "penalty" или "penalty kick". Произходът идва от думата "наказание" и съответно изстрелът от бялата точка е "наказателен удар" - термин, използван и в България, но далеч по-рядко употребявано от по-известното "дузпа". 

На германски терминът, който се използва, е "elfmeter" (елфмитар), което представлява семплото "11 метра". В Италия пък използваните термини са "calcio di rigore" и "rigore", което в буквален превод означава "наказание". 

Откъде идва названието "дузпа"

Както вече уточнихме, терминът "дузпа" е наложен отдавна в България, а първоизточникът на тази дума идва от Франция. В момента там е наложен английският такъв - penalty. Но названието "дузпа" произлиза именно от френски език. 

Дузпа идва от френското название "douze pas", което в буквален превод означава 11 метра. Причината у нас да е наложен този термин е фактът, че френскоговорящи швейцарци са въвели българите в правилата на футболната игра и още оттогава терминът се налага у нас и е непроменен до ден-днешен. 12 крачки са равни на около 12 ярда, което пък в метри е точно 10 метра и 97 сантиметра. 

Терминът "дузпа" се налага като такъв на 02.06.1891 година. Автор на предложението е Уилям МакКръм. До този исторически момент на футболния терен са били разчертани само аутлинии и тъчлинии. Той инициира въвеждането на наказателно поле, както и точка за "дузпа". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички