Вечно дерби: Преди 35 години ЦСКА записва легендарен първи успех над Левски на "Герена"


Вечно дерби: Преди 35 години ЦСКА записва легендарен първи успех над Левски на "Герена"

11665 0

Има много паметни мачове между Левски и ЦСКА в тяхното историческо съперничество. Някои от тях обаче са знакови и доказват, че в тези двубои наистина няма логика.

Десетки години "червените" имаха една единствена победа в дома на врага. Това става на 22 декември 1985 година, като в герой на мача (3:1 за армейците) се превръща 19-годишният Любослав Пенев. Срещата в Подуяне е една от най-любопитните в цялостния футболен архив на Вечното дерби и има богата предистория.

Двата гранда са Витоша и Средец

"Лош пример дадоха футболистите и на ЦСКА "Септемврийско знаме", и на Левски-Спартак на всички подрастващи, млади футболисти в нашата страна", това обобщава Николай Колев – Мичмана веднага след края на финала за Купата на България между "сини" и "червени" на 19 юни 1985. И до днес това е най-скандалният мач в историята на Вечното дерби, а след него се стига до революционни промени в българския спорт.

През август 1985 сериозно обезкръвените колоси на българския футбол се срещат на "Народна армия" в среща от "А" група, която Левски печели с 2:1, а Ради Здравков ще помни този мач с пропусната си дузпа при 1:1. Реваншът през пролетта трябва да се играе на "Герена".

Тези визити на стадионите в Подуяне и тогавашния Парк на свободата (сега Борисова градина) са наложени тъй като има заповед от най-високо ниво ЦСКА и Левски да не играят на Националния стадион. Освен това Левски е прекръстен на Витоша, а ЦСКА - на Средец.

Заради Световното първенство в Мексико през следваща година обаче от БФФ (днешния БФС) изтеглят няколко от пролетните кръгове за края на есента.

В ЦСКА са и с нов треньор – Димитър Пенев, заменил през същата есен Серги Йоцов, който пък наследява след скандалния финал Манол Манолов – Симолията. Начело на Левски пък е бившият защитник Кирил Ивков.

Вечерта на Любо Пенев

Срещата за "сините" пропуска голяма звезда Божидар Искренов. Радостта на народа обаче не е нито контузен, нито наказан. Националът е изваден от отбора заради неспазване на спортния режим. Няколко дни преди Вечното дерби, в една прохладна декемврийска нощ, Гиби претърпява лека катастрофа край Орлов мост в столицата, като според мълвата атакуващият халф се е връщал от пиршество.

Страхотен мач изнася едва 19-годишният нападател на ЦСКА Любослав Пенев, който е в основата на всичко интересно пред "синята" вратa.

В шестата минута Любо е неуловим за защитата на Левски и ЦСКА повежда с 1:0. В 11-ата бъдещата легенда на Валенсия асистира на Стойчо Младенов, който прави 2:0. След малко повече от половин час игра Мишо Вълчев намира добре Руси Гочев и голаджията моментално пронизва Велинов.

В края на полувремето обаче отново в центъра на събитията попада Любо Пенев, който е съборен от вратаря на Левски Владо Делчев и съдията Цончев дава дузпа за ЦСКА. Опитният Стойчо Младенов прави 3:1, с което е оформен крайният резултат.

След този паметен мач, "червените" нямат повторен успех на "Герена" цели 26 години, преди отново да спечелят с абсолютно същия резултат, пак в ролята на аутсайдери. Това става на 26 февруари 2011 година, като всичките голове се вкарват от играчи на ЦСКА - Мишел Платини /2/, Апостол Попов и автогол на Костадин Стоянов.

Тогава голямата надежда на "сините" е машината за голове Гара Дембеле, който сипе люти закани към съперника преди срещата. В крайна сметка обаче, по време на дербито остава абсолютно незабележим. Треньор на ЦСКА тогава е Милен Радуканов, а на Левски - Ясен Петров.

Този мач ще се запомни и с друго събитие - по време на срещата гостуващата агитка на ЦСКА е изгонена от стадиона. Причината за това бе, че привържениците потрошиха оградите на Сектор „Г” и влязоха в спор с органите на реда.

Това действие на полицията се вижда брутално дори...на колегите им от сектор Б, които даже ги подкрепиха след инцидента.

Автор: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички