"Искам да видя Гуардиола да тренира Роналдо в Юве" - историята на Стефано Белтраме


"Искам да видя Гуардиола да тренира Роналдо в Юве" - историята на Стефано Белтраме
Снимка: Оф. сайт на Ювентус

16206 0

ЦСКА изглежда направи трансферен удар, привличайки италианеца Стефано Белтраме от Ювентус. Талантливият атакуващ халф може да се окаже точно играчът, който "червените" търсят, а той да намери на "Армията" клуба, в който да разгърне пълния си потенциал. Или най-малкото да открие мястото, където да остане повече от един сезон и да се наслаждава на играта, защото за последните 8 години 26-годишният играч е сменил 7 пъти своя клуб. Всъщност, Белтраме е интересен не само с качествата си и с това, че идва от един от най-големите клубове в Европа и света. В следващите редове ще ви запознаем с историята на Белтраме.

Първите си стъпки във футбола Стефано прави почти случайно. "Още си спомням първия си ден - бях на 5 години и придружих приятел, който вече играеше в Про Кандело. Трябваше им едно дете, което да попълни отборите и треньорът ме попита дали искам да играя. Оттам започнах и никога не спрях", разказва фланговият нападател. "От Про Кандело се преместих в Косатесе, след това в Биелесе и накрая в Новара, където се озовах през 2008 г. И през първата година в Примавера имах възможност да вкарам на Ювентус", допълва Белтраме, който може да играе и като атакуващ халф.

"Междувременно трябва да кажа, че съм фен на Ювентус още от дете. Така че, да имаш шанса да играеш тук беше изключително нещо, голяма чест. Пристигнах в клуба през лятото на 2011 година и веднага се интегрирах добре в екипа", разказва младият футболист. В първия си мач срещу първия тим на "бианконерите" той отбелязва гол - наказва Алекс Манингер. "Не можех да повярва. Още помня, че имапе нахлуване на терена и четирима фенове искаха фланелката ми. Но Гуидо (работник от склада) ни бе поръчал да си върнем екипите, в противен случай щяхме да платим глоба. И макар и трудно, се върнах облечен в съблекалнята", спомня си младежът с перчема. Той споделя, че голямата му мечта остава да играе един ден за първия тим и това се случва - през 2013 година, но, за негово съжаление, това остава и единственият му официален мач за "Старата госпожа".

НОВИЯТ В ЦСКА БИЛ АУТ ЗА МЕСЕЦ СЛЕД СЪРДЕЧНА АРИТМИЯ

Денят е 26 януари и Белтраме влиза на мястото на Клаудио Маркизио в домакинството дрещу Дженоа. Мачът обаче завършва 1:1. И все пак, Стефано го определя като "най-хубавият ден в живота ми". Треньорът, който пуска юношата в 82-ата минута е Антонио Конте. През 2012 и 2013 година настоящият играч на ЦСКА прави и силен сезон с младежкия тим. "Беше фантастична година, в която успяхме да стигнем до финала на всички турнири. Победата във Виареджо (Торнео ди Виареджо) беше огромна радост. Финалите на шампионата не минаха както бихме искали, платихме висока цена за умората. И В Купата на Италия загубихме в последния акт, но имаме шанса да играем на двойния финал с Рома", разказва той. 19-годишният тогава младеж играе на стадиона на Ювентус и на "Олимпико" в Рим. Стефано определя двата мача като "невероятни преживявания". На мача в Торино той признава, че е усетил известна паника, излизайки на терена, защото за първи път е играл пред толкова много хора и на такъв стадион. 

"Изпитвах напрежение и, за съжаление, мачът не мина добре. В Рим влязох през второто полувреме. В началото пак изпитвах напрежение, но после си казах, че това са състезанията, в които трябва да участвам, за да раста, така че, не мислех повече за това. И започнах да играя така, сякаш бях в Чисола", разкрива халфът. 

През 2012 и 2013 година настоящият играч на ЦСКА прави и силен сезон с младежкия тим. "Беше фантастична година, в която успяхме да стигнем до финала на всички турнири. Победата във Виареджо (Торнео ди Виареджо) беше огромна радост. Финалите на шампионата не минаха както бихме искали, платихме висока цена за умората. И В Купата на Италия загубихме в последния акт, но имаме шанса да играем на двойния финал с Рома", разказва той. 19-годишният тогава младеж играе на стадиона на Ювентус и на "Олимпико" в Рим. Стефано определя двата мача като "невероятни преживявания". На мача в Торино той признава, че е усетил известна паника, излизайки на терена, защото за първи път е играл пред толкова много хора и на такъв стадион. 
"Изпитвах напрежение и, за съжаление, мачът не мина добре. В Рим влязох през второто полувреме. В началото пак изпитвах напрежение, но после си казах, че това са състезанията, в които трябва да участвам, за да раста, така че, не мислех повече за това. И започнах да играя така, сякаш бях в Чисола", разкрива нападателят. 

През 2013 година обаче започва отдаването под наем - началото Белтраме слага с Бари, където, според медиите в Италия, ще стане известен и обичан играч. Много ползотворен е и престоят му в холандския Ден Бош, за който вкарва 14 гола и прави 10 асистенции. "Това беше най-добрият ми сезон. Съжалявам само, че не помогнах на моя тим в последния мач, който ни костваше елиминиране от плейофите, заради контузия на глезена", споделя Стефано. Запитан кой играч на Аякс го е впечатлил най-много, той не се колебае: "Заради своята простота на играта и способността да чете играта, които определено са две много сложни неща, казвам Де Йонг". Интересно е да се отбележи, че Белтраме е вкарал 3 гола на Аякс, единият е през сезон 2016/17, а в състава на амстердамския гранд тогава са Френки де Йонг и Матайс де Лихт. 

Интересната футболна история на италианеца преминава и през два сезона в Ден Бош - 2016/17 и 2018/19, като вторият е по-успешен. "В началото ми беше трудно, но сега се чувствам като у дома си тук", споделя играчът през 2018 година. Той обяснява, че в Нидерландия вали много, кухнята "не е нашата", но "въпреки това страната има "алхимия, която завладява".

В Ден Бош има карнавал, на който Стефано и целият отбор отиват, облечени като затворници. Купонясват от 11 вечерта до 4 сутринта. *Приложената снимка е от този момент. Крилото разкрива, че прекарва свободното си време в разходки в парка с отбора и в риболов - неговата страст. Не кара колело и не говори нидерландски, само английски извън родния си език. "Живея в реалния свят. Имах и фазата на плейстейшъна, но сега вече не. Когато съм вкъщи, по-скоро уча или чета нещо", обяснява футболистът на ЦСКА.

След втория престой в Ден Бош на Белтраме му се струва, че е най-близо до първия тим на Юве от дебюта му насам. През лятото на 2018 година Масимилиано Алегри го взима за лятна подготовка с първия състав и му дава шансове по време на Международната купа на шампионите в САЩ. В двата мача, в които играе - срещу Бенфика и МЛС All Stars, той се разписва от дузпа, тъй като мачовете завършват със серия от 11-метрови удари.

За съжаление на Стефано, той не успява да играе с Кристиано Роналдо, нито да тренира с него. И много съжалява за това. "Всички бяха щастливи, когато разбрахме, че идва при нас. Все пак е най-силният играч в света. Роналдо може да даде тласък на този отбор и да спечели всичко за една година. В допълнение към голмайсторските му способности, той е лидер и заедно с Киелини и всички останали може да направи това въздействие, което може би липсва на Ювентус в последните години", казва той при идването на португалеца в Торино. Запитан кой треньор си мечтае да види начело на "старата госпожа", Белтраме изненадва: "Гуардиола, защото бих искал да видя дали ще успее да накара Ювентус да играе неговия футбол и да го видя да работи с Кристиано Роналдо, след като дълги години беше треньор на Меси".

Стефано има интересна история с други от легендите на "бианконерите". "Веднъж тренирах в Парма с първия отбор. Бях на една маса с Буфон, Бонучи, Джакерини и Маркизио. В един момент по покривката пропълзя паяк и тръгна към Буфон. Маркизио каза: "О, Джиджи, паякът носи печалба". Капитанът отговори директно на натрапника: "Не, не, махай се, вече не знам къде да ги слагам тези пари". Голям смях. Така стана ясно, че Буфон е номер едно, дори и като човек. Ако резултатите не стигнат до терена, парите струват само до определен момент. Винаги е бил на първия ред, за да ми подаде ръка", разказва италианският талант.

Има още два интересни факта около новия футболист на ЦСКА, които бихме искали да споделим с вас. Първият е, че той е фен на писателя Пауло Коелю, вдъхновен е от книгата му "Алхимикът". Също и от биографията на Златан Ибрахимович, а сред книгите, оказали му най-силно влияние, е и тази на Андре Агаси. Другият факт е, че в Пиемонт, близо до родното му място, има футболно училище на името на Белтраме. Идеята е на самият играч, тъй като е "пример за подражание на младите хора, пример за жертвите и упорития труд, който трябва непрекъснато да се преследва, за да се постигнат определени цели".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички