Ексклузивно в SportLive!Емил Велев направи култов коментар за дербито и отсече: Топузаков да остане треньор на Левски в дългосрочен план


Ексклузивно в SportLive!Емил Велев направи култов коментар за дербито и отсече: Топузаков да остане треньор на Левски в дългосрочен план
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

17233 0

ЦСКА и Левски предложиха изключително постна продукция по време на 159-ото Вечно дерби. Двата тима завършиха при 0:0 дългоочаквания от феновете им сблъсък и ги разочароваха. „Сините“ дори могат да съжаляват повече за изпуснатата победа заради пропуска на Ивелин Попов от дузпа в заключителните акорди на двубоя.

SportLive.bg потърси за интервю бившия футболист и треньор на Левски Емил Велев. Кокала изложи своя поглед и анализ на случилото се на Националния стадион „Васил Левски“. Последният наставник, извел Левски до шампионската титла през 2009 година, засегна и темата с треньорския пост на „Герена“ след напускането на Станимир Стоилов и поемането на отбора от Елин Топузаков точно за дербито.

Ето какво обяви Велев пред медията ни: 

-Г-н Велев, какво е мнението Ви, след като станахме свидетели на постната продукция по време на Вечното дерби между ЦСКА и Левски?

- Може би цялостната продукция, която видяхме, се дължеше на важността на дербито. Всичко изглеждаше много вдървено и несигурно. Левски сякаш бяха с една идея по-освободени, тъй като не се борят за шампионската титла, докато ЦСКА беше на другия полюс.

На практика нямаше нито едно положение за отбелязване на гол. За мен е малко необяснимо как искат да стават шампиони.  Отново обаче в момента са първи в класирането. Те бяха само на една минута разстояние да загубят дербито, защото дузпата се изпусна в 90-ата минута.

Получи се един не много лицеприятен мач за гледане. Можеше да заспи човек – нямаше скорост, динамика, почти нищо нямаше. Гледахме едни изритани топки. ЦСКА играха с идеята да не получат гол, а в атака не направиха нищо.

Ситуацията беше подобна и при Левски. До голяма степен и промените, които се случиха на „Герена“ , повлияха за облика на отбора. Според мен футболистите не бяха с много изчистени глави.

-Точно на какво го отдавате – само на напускането на Станимир Стоилов или на всичко, което се случи напоследък в клуба?

- Всичко, което се случва в клуба и за капак напускането на Стоилов преди дербито.  Това си оказа влияние, но въпреки всичко Топузаков си ръководеше добре мача. Смените му бяха точни. Нямаше драми там.

-Казахте, че играчите на ЦСКА изглеждаха по-вдървени.  Само по-големият залог за тях ли е основната причина?

- Да. Основно на това се дължеше, защото може би бяха прекалено пренавити за този мач.

- Как ще коментирате безпрецедентния факт, че „червените“ излязоха за дербито без нито един български футболист в стартовия си състав?

- Какво да Ви кажа?! Ние това нещо го гледаме от почти 11 години в Лудогорец. Така че не ме учудва, че и ЦСКА са на този хал. Пуснаха второто полувреме Шопов, но момчето не знаеше къде се намира. Имаха една контраатака с трима на двама, а той вместо да си поведе топката към вратата я подаде на никой. Те затова се скараха и със съотборника си от защитата на тима.

Когато не се пускат български футболисти да играят, състоянието на националния ни отбор ще бъде такова каквото е в момента.  Нека да не се заблуждаваме! Във водещите ни отбори играят само чужденци. Визирам основните позиции. В Левски цялата линия на защитата е от чужденци. В ЦСКА е същото. В Лудогорец е подобна ситуацията, с изключение на Антон Недялков.

Само в някои отбори от малко по-средно и ниско ниво може да се намери защитник. Той обаче няма да е подходящ за националния ни отбор. И после искаме да имаме силен представителен тим на страната ни.

Даже, според мен е излишно да се докарват и треньори от чужбина.

-С оглед и на финансовото състояние на Левски не е ли по-добре да се заложи на български треньор, а защо да не се гласува и доверие и на Елин Топузаков за по-дългосрочен план?

- Естествено, че Топузаков трябва да бъде начело на отбора за по-дългосрочен план. Да му се даде кредит на доверие. Той знае как се работи в Левски под напрежение. Бил е футболист на отбора, печелил е шампионската титла и какво ли не.

Топузаков се е учил от доста треньори. И от Мъри Стоилов, и от мен, и от кой ли не. Така че защо да не му се даде този шанс.

-Как ще коментирате неговите думи относно поемането на вината за пропуснатата дузпа от Ивелин Попов – не всеки ще го каже?

- Тук вече Топузаков малко се изхвърли! На разбора се казва кой да бие дузпа. Определя се даден играч. Аз не смятам, че той го е направил непосредствено преди изпълнението на дузпата. Според мен на разбора се е разисквало кой ще изпълнява евентуален удар от бялата точка. Така се прави винаги.

Как да поеме той вината? Не е изпълнил той дузпата. Тук няма място за вина. Левски изпуснаха толкова дузпи през този сезон.

-Посочете разковничето, как в Левски да се справят с проблема с профукването на дузпи?

- Пропиляха много дузпи и сега и през миналата година. Все пак някой трябва да изпълни наказателния удар, когато бъде отсъден. Според мен като най-опитен е бил избран Ивелин Попов конкретно за дербито. Филип Кръстев изпусна от бялата точка и т.н. Който не е бил, не е изпуснал.

- Какъв според Вас е проблемът за реализирането им – психика или друг фактор?

- Всичко си  е до майсторство. Тук не става въпрос за психика. Необходимо е да си тренираш дузпи, изпълнение на корнери, фаулове. Явно обаче, че не го правят много. Аз бих ги задължил да го правят след всяка тренировка.

-Ще успее ли Левски да изпълни целта си да се класира за участие в евротурнирите?

- След вчерашния резултат изоставаме от Черно море заради по-лоши показатели. Те ни биха като гости и имат някакво предимство. Все пак има още 9 мача. Предстоят и немалко тежки двубои, а не само такива, които са леки на хартия.

Левски задължително трябва да преследва класиране в Европа. Шампионската титла вече си е химера. Отборът отпадна и от турнира за Купата на България. Сега им остана да се борят само за квота за евротурнирите. Ако Левски не играе в Европа, това ще е просто загуба на една година.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SportLive! Петър Курдов прогнозира изхода от дербито и отсече: Нахалство е Мъри Стоилов да е взимал 59 600 лв. заплата и да ползва безлимитна карта за гориво!

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ 2 ЧАСТИ ОТ ИНТЕРВЮТО НА ВЕЛЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички