Ексклузивно в SportLive! Петър Курдов прогнозира изхода от дербито и отсече: Нахалство е Мъри Стоилов да е взимал 59 600 лв. заплата и да ползва безлимитна карта за гориво!


Ексклузивно в SportLive! Петър Курдов прогнозира изхода от дербито и отсече: Нахалство е Мъри Стоилов да е взимал 59 600 лв. заплата и да ползва безлимитна карта за гориво!
Снимка: Снимка: LAP.BG/ Колаж: SportLive.bg

65820 0

Предстои поредният епизод от Вечното футболно дерби на България между ЦСКА и Левски. Двата отбора се изправят един срещу друг в понеделник, а феновете на „червени“ и „сини“ очакват с притаен дъх зрелището на Националния стадион „Васил Левски“.

Армейците през този сезон са близо до мечтата си отново да стъпят на футболния трон в България. На „Герена“ пък се разрази истинска буря, която доведе до освобождаването на изпълнителния директор Иво Ивков и напускането на треньора Станимир Стоилов.

Легендарния нападател на Левски Петър Курдов даде интервю пред SportLive.bg в навечерието на сблъсъка между двата родни гранда . Той даде своята прогноза за предстоящото дерби и направи разкрития, свързани с досегашния треньор на „сините“ Станимир Стоилов.

Ето какво обяви той пред медията ни:

-Г-н Курдов, след бурните няколко седмици на „Герена“ предстои Вечното дерби между ЦСКА и Левски. Какви са очакванията Ви?

-Очакванията са ми от този стрес, който в момента го има в отбора, да се получи точно обратния ефект – футболистите да са по-нахъсани и по-надъхани, защото всеки трябва да си доказва качествата. Всъщност всеки един от тях е нужно да си припомни за какво е в Левски. Това е най-важното. От опит знам, че за мач с ЦСКА няма нужда  кой знае колко от треньор или някакво допълнително надъхване. Поне при мен е било така.

Според мен не е необходимо, тъй като това е мерилото да покажеш какво можеш, за какво тренираш и защо изобщо си в голям клуб като Левски. Ако на такъв мач не можеш да покажеш качества и да реализираш положенията, които си създал, за какво говорим? Просто трябва да покажеш себе си. Ако не могат да го направят, мисля, че нямат място в този отбор. Така е било и в пловдивските дербита. Аз като треньор съм участвал и във варненското.

За футболистите именно това е критерият за качествата им и си заслужава да се излезе на терена в такъв мач.

-Все пак очаквате ли катаклизмите и напускането на треньора Станимир Стоилов да се отразят на играчите? Не се ли случи всичко в неподходящ момент?

- Аз този човек не искам да го коментирам, защото той предаде доста голяма част от „синята“ общност. При положение, че по груби сметки за времето, в което е бил в Левски, е получил около 1 млн. На всичкото отгоре не ми се ще да влизам в някакви странични неща, защото то вече се изказа всичко.

Но да напускаш отбора с мотива, че се сменя изпълнителния директор е невъобразимо. Първо, мисля, че го няма никъде в света. А и както Сираков каза: „Това е голям срам“.  На всичкото отгоре, да вземеш толкова много пари и да имаш безлимитна карта за гориво както той, така и помощникът му Цанко Цветанов. Според мен това вече е голямо нахалство! Но нека да се провери. Поне така чувам.

Едно от условията е да имат „Мерцедес“, да имат безлимитна карта за гориво, както старши треньорът, така и помощникът му. Питайте тях дали е така. Така казват хората, които работят в клуба.

-Някои от легендите на Левски изразиха мнение, че Стоилов е можел да напусне след Вечното дерби, а не преди него. Вие на какво мнение сте?

- Абсолютно на същото мнение съм. Когато имаш топки , както сърбите обичат да казват, ще изкараш докрай това, за което си получил 1 млн.  Ще покажеш какъв откривател си на правилния футбол – баща ли си, дядо ли си. Ще покажеш на какво си способен. След това с чест ще си излезеш през централния вход. Но да си тръгнеш от „Герена“, в случая сега собственикът Сираков или официалният спонсор ти подсигуряват всичко , а ти обявяваш, че си тръгваш, защото сменят изпълнителния директор – такова оправдание е кощунство за хората, които му събираха пари. А той какво сътвори – вече не помня точно колко поредни хикса, но мисля, че бяха 11 поредни мача без победа?

Знаете ли колко треньори в България мечтаят да взимат такива средства. Аз поне си мисля, че за 60 000 лева доста хора от нашето поколение, и по-млади, и по-стари, ще работят с душа и сърце за идеята за Левски.

-В публичното пространство се споменаваше сумата от 48 000, 50 000… В тази визирате само неговото възнаграждение или и тези на помощниците на вече бившия треньор на тима?

- Аз знам 59 600 лв. само за Мъри, поне така чувам. Значи 1 млн. лв. да получиш, а видяхте по едно време бяхме на седмото място. Сега се измъкна, като тази дума е изключително подходяща за него, че остави момчетата, които той доведе. За новите играчи той се биеше в гърдите, че той ги е докарал и той ги е открил. Сега пък ги зарязва.

А аз мога да му задам един въпрос защо го освободиха от Казахстан? Може да го питате за казахстанския отбор да отговори, ако иска. Защото аз знам една причина, която е много сериозна.

-Възможно ли е да я споделите?

- А, не. Сега не мога. Първо да се посъветвам с адвокат и евентуално тогава.

- Отборът ще бъде воден от Елин Топузаков срещу ЦСКА. Ще има ли изобщо възможност и време той да повлияе по някакъв начин за представянето на тима в дербито?

- Елин Топузаков е едно прекрасно момче. Аз поне го помня като футболист, който играеше със сърце и с душа. Също така му пожелавам пълен успех! В наше лице той ще има силна подкрепа.

-Легендите на клуба ли визирате?

- Абсолютно! Много хора ще го подкрепят. Много пъти през годините в дербитата мога да кажа, че треньорът е абсолютно субективен фактор. Той излиза и казва състава и оттам- насетне, ти ако не си можеш, треньорът не може да ти мести краката.

В последните си изказвания твърдя, че нямаме нужда от мачове срещу отбори като Ботев Враца, Кърджали, Хебър Пазарджик и т.н, без да ги обиждам отборите.  Българският футбол няма нужда от подобни срещи, тъй като нивото отива много надолу.

Важно е дали футболистите имат вътрешната нагласа и убеденост да излязат на терена и да победят.

- В последните две Вечни дербита „сините“ триумфираха, като първият път той беше с цената на Купата на България. Има ли какво да се окаже предимство или коз за Левски в сблъсъка с „червените“ и наличен ли е футболист в състава, който да направи разликата?

-  Не бих желал да взимам кой знае какво отношение по въпроса, защото тези футболисти малко ги познавам. Това, което виждам е, че те са с ограничени възможности, независимо от тиражираните информации за милионни оферти за някои от тях.  В момента отборът бил много скъп и т.н.

Извинявайте много, но ние не сме хванати някъде от гората! Клубовете по белия свят вече дават стотици милиони за даден футболист, а ние взимаме играчи, които предимно са със свободни трансфери. За мен това е голям критерий – един класен футболист няма да дойде в България. Той просто ще отиде в някоя бяла държава.  Разбира се, с това не искам да ги обиждам сегашните играчи.

Аз лично не виждам за кого могат да се дадат сериозни пари. Визирам отбора на Левски, а ако щете и този на ЦСКА. И при тях, и при нас е имало големи български играчи, за които не е спирало да се говори.

-Каква е прогнозата Ви за изхода на сблъсъка в понеделник?

- Давам прогноза за минимална победа за Левски с 1:0. Дано да се окажа прав. Мисля, че ЦСКА не са кой знае какъв отбор в момента.  Не съм съгласен, че те имат някакво страшно превъзходство. Както в началото на нашия разговор споделих, въпрос на чест е да излезеш в такъв мач и да покажеш какво умееш. Същото се отнася и за футболистите на ЦСКА.

-Възможно ли е Левски да се окаже препъникамъкът за ЦСКА, който мечтае от дълго време отново да стане шампион?

- Рано е да говори още за крайния резултат по отношение на титлата. Най-малкото защото има още доста мачове до края. Смятам, че битката ще продължи до края на шампионата. Ние с лека ръка отписваме Лудогорец.

Това че ЦСКА в момента има някакво леко предимство , не мисля, че ще повлияе на края на сезона. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Войн Войнов пред SportLive: Напускането на Мъри не е трагедия, скандалите между Ивков и Сираков трябваше да останат скрити

SPORTLIVE.BG Е ГОТОВ ДА ДАДЕ ПРАВО НА ОТГОВОР НА ЗАСЕГНАТИТЕ ЛИЦА !

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ПРОСТРАННОТО ИНТЕРВЮ С ПЕТЪР КУРДОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички