Синьо-червеният дуел, който може да направи първенството още по-интересно


Синьо-червеният дуел, който може да направи първенството още по-интересно
Снимка: БГНЕС

1727 0

Днес на обяд Левски и ЦСКА ще открият битките помежду си за 2019 година. „Сините“ са символични домакини, а двубоят от 23-ия кръг на Първа професионална лига стартира в 13 часа. Преди паузата първенството излеждаше почти решено, като Лудогорец имаше комфортна преднина пред двата отбора. След подновяването на шампионата обаче нещата изглеждат малко по-различни и има повече надежда за „сини“ и „червени“.

Разградчани стартираха с две равенства и една загуба, а играта им е далеч от добра. Днешната среща може да направи първенството дори още по интересно преди плейофите, където ще са директните сблъсъци между фаворитите. При победа днес Левски ще измести ЦСКА от второто място и ще се доближи на 5 точки от шампиона. В обратния случай пък „червените“ ще скъсят разликата с „орлите“ до 2 точки и ще дръпнат с 6 пункта преди „сините“.

Това предвижда, че и двата отбора ще хвърлят в здрава битка днес, въпреки че и Левски, и ЦСКА са далеч от добрата си форма и показаха доста колебливи игри. 26-кратните шампиони завършиха 1:1 с Локомотив Пловдив на „Герена“ и записаха победа срещу Витоша. „Червените“ пък загубиха от Черно море във Варна и победиха Ботев Враца. И в двата клуба има изключително много промени, които повлияха на спортно-техническата част. По време на почти цялата подготовка играчите на Левски бяха разсеяни от новините за лошото финансово състояние на клуба и неяснотата около собствеността. Сега нещата изглеждат доста по-спокойни, но все още си личи, че играчите не са се отърсили от турболентните събития, а и се напасват с новия си треньор Георги Дерменджиев, който по време на подготвителния лагер замени Славиша Стоянович. ЦСКА също смени своя наставник малко след подготовката, което пообърка плановете на „Армията“ и Любослав Пенев в движение се опитва да окомплектова състава си.

За днешния двубой също така той има сериозни проблеми в защита. Ангел Лясков и Жеферсон ще пропуснат срещата и Пенев остава без нито един здрав ляв бек. Един от вариантите е да преквалифицира на този пост Иван Турицов или Стойчо Атанасов. Добрата новина е, че Рафаел Енрике обаче би трябвало да е на линия. Георги Дерменджиев има също проблеми с контузени играчи, като и двамата са от зимните попълнения. След завръщането си на „Герена“ Живко Миланов все още не е попадал в групата на тима. Той се контузи точно преди подновяването на първенството и все още не искат да се рискува с него. Другият голям липсващ ще бъде Валери Божинов. Той получи травма по време на двубоя с Витоша Бистрица и до последно не бе ясно дали ще може да вземе участие, въпреки огромното му желание. В крайна сметка обаче не попадна в групата и в нападение ще се разчита на Станислав Костов, както и на Серджиу Буш.

Въпреки всички тези проблеми около съставите обаче е възможно да очакваме изненади и от двамата треньори. По време на пресконференциите двамата подходиха по много различен начин, но и Дерменджиев, и Пенев ще опитат да се надхитрят тактически. Бившият треньор на Лудогорец не изневери на стила и подходи съвсем спокойно към предстоящия мач, като заяви, че именно това ще опита да предаде и на своите играчи. От противоположния лагер Любослав Пенев също в типично свой стил опита да пренасочи напрежението от двубоя към друго място, а именно съдията. Пловдивчанинът Владимир Вълков ще има честта да бъде главен съдия на дербито, като това ще бъде първи мач като рефер в този сблъсък. Според Пенев реферът ще бъде използва като „бушон“ и изобщо не е подготвен за подобен тип двубои. Независимо, че двамата наставници имат различни стилове, то едно е сигурно, че ще опитат да подготвят максимално добре отборите си за двубоя, за да може поне за седмица да дишат малко по-спокойно и да оправдаят очакванията на феновете.

След последния мач между Левски и ЦСКА през септември миналата година настъпиха големи промени и в двата отбора. Ето какви са разликите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички