Годината, в която бе нужно Левски да остави на заден план успехите на терена


Годината, в която бе нужно Левски да остави на заден план успехите на терена
Снимка: Официален сайт на Левски

6841 0

2019 година със сигурност няма да се запомни с нищо интригуващо за Левски в игрови план, тъй като това остана на заден план особено в началото на календарната година. След ранното отпадане за Купата, а и сбогуването с мечтата за титла, в „синия“ клуб се оказа, че имат да решават много по-важни неща. А именно да подобрят финансовото си положение и да подредят къщичката си на „Герена“.

Още в началото на годината се започна с драми обрати, въпреки че шампионатът ни бе в почивка. Големият въпрос бе дали Павел Колев ще дойде в „синия“ клуб, за да поеме функциите на изпълнителен директор. А неговото идването зависеше само от едно – дали ще има смяна на собствеността в столичния гранд. В края на 2018 година стана ясно, че Левски изпитва сериозно финансови затруднения и го грози сериозната опасност да не играе в Европа. И всичко това в следствие на лошото управление в последните години, включително и това на Спас Русев. Беше ясно, че той не може, а и не иска да се справи с това положение, а името, което веднага бе свързано с негов заместник бе това на Васил Божков. И неговото идване на „Герена“ обаче бе изпълнено с не малко препятствия, като до последно не бе ясно каква ще е  ъдбата на „синия“ отбор. Точно поради тази причина Павел Колев първоначално отказа на клуба, но в средата на януари Колев бе официално обявен на сайта на 26-кратните шампиони.

Това беше ясен знак, че съвсем скоро ще бъде обявена и рокадата по високите етажи. На 13 февруари Георги Попов официално зае мястото на Спас Русев, като придоби близо 87% от акциите. Той често е посочван, че е дясната ръка на Божков и двамата имат редица бизнеси заедно. След всички тези промени бе ясно, че приоритетните цели на „сините“ в следващите месеци със сигурност няма да са свързани с първия отбор, а с оздравяването на клуба. Само за няколко седмици бе обявено, че са покрити задължения от над 2 млн. лева , за да може се вземе евролиценз.  По думите на Колев продължават да се изплащат голяма част от натрупаните дълговете, като през годината бяха прекратени и няколко дела срещу клуба за изплатени задължения.

„В първите дни ситуацията в клуба беше доста тежка. В детайли относно структурата на дълга на Левски няма да влизам, защото не е уместно. Не е такава сумата със сигурност. Аз знам кой ме е поканил, знам откъде идва финансирането за спасяването на Левски, а оттам-нататък има процеси, които ще се реализират Васил Божков е най-хубавото нещо, което се е случвало на Левски през последните 10 години", сподели Колев след пристигането си на „Герена“.

След рокадата по високите етажи и идването на Павел Колев като изпълнителен директор голяма част от нещата на организационно ниво на „Герена “ се промениха. Едно от първите неща, което направиха от клуба бе да се разделят с голямата си звезда Габриел Обертан. А причината бе повече от ясна – огромната заплата на френския играч, която само затрудняваше клуба.  Обявен бе план „побългаряване“, към който продължават да се стремят. На първо място да се опитат да се привличат българския играчи и едва, когато това е невъзможно да се обърнат към чуждестранния пазар.

През лятото ръководството успя да да осъществи и много изгоден от финансова гледна точка трансфер, макар много от феновете да не бяха доволни от това решение.  В края на юли швейцарският играч Давиде Мариани бе продаден, като за него бе получена сумата от 1 417 000 евро. Сделката породи много полемики между специалисти и фенове, тъй като по това време той бе най-силно представящият се играч. Едно обаче със сигирност е ясно, че в подобен момент Левски не е в състояние да откаже подобна сума за свой играч. А освен това Павел Колев разкри и всички други детайли, които са повлияли за този трансфер, включително и нереално високата му заплата и включените комисионни.

Едно от най-положителните неща, които се случиха през тази година е , че от ръководството започнаха да влагат средства в ДЮШ и в терените на игрищата на „Георги Аспарухов“. Нещо, което не бе правено от времето на Тодор Батков. Бяха изградени игрища за школата, реновираха се стаи в общежитието, както и теренът, ползван за тренировките на първия отбор.

Поглеждайки към спортно-технически събития едни от най-интересните бе обичайната смяна на треньорите. С идването на новата власт на „Герена“ се смени и треньора. На мястото на Славиша Стоянович бе подписано с бившия треньор на Лудогорец – Георги Дерменджиев. С него обаче нещата никак не се получиха, като голямо влияние имаше и това, че нямаше достатъчно химия играчите, които така и не успяха да разберат какво иска от тях. Резултатите не бяха най-големият проблем. Това, което играчите показваха на терена бе крайно незадоволително, като и мотивацията, която имаха преди това дори се изпари.  Така, още през март се появи информацията, че националният тогава селекционер – Петър Хубчев, ще замени Дерменджиев. Нещо, което бе отричано от всички възможни страни и описано като абсолютна фалшива новина. Е, фалшивата новина стана факт на 15 май, когато Хубчев бе официално представен за наставник на „сините“. Типично в негов стил не изпадна в гръмки обещание при представянето си, а обяви, че единствената му цел е да работи, за да направи Левски един успешен отбор.

След малко повече от половин година е видно, че макар Левски да не играе блестящо, Хубчев успя да внесе дисциплина. Показа, че ще залага единствено на играчи, които са тотално отдадени на 100% в тренировките и успяват да се държат професионална не само на терена, но и извън него. Сезонът за него започна с Лига Европа, където отборът успя да премине и да отстрани Ружомберок, но в следващия кръг понесе тежък удар. След общ резултат 7:0 столичани бяха отстранени от АЕК Ларнака. В първенството „сините“ продължават да имат доста колебания, но въпреки това са на второ място на 5 точки зад първия Лудогорец. Разлика, която не е непреодолима, но затова ще трябва отборът да не допуска никакви грешки и да успее да справи с разградчани.

По-реалистичната цел все пак остава Купата на България, като на 1/4-финал ще се изправят именно срещу шампионите. Голямото предимство за възпитаниците на Хубчев е, че двубоят е на „Герена“, където ще получат огромна подкрепа от своите привърженици. Освен това шефовете този път започнаха доста навременна селекция, като вече са обявени два трансфера. Първо бе привлечен Симеон Славчев, който бе представен на специална пресконференция, а ден по-късно представиха и втори български играч – Деян Лозев. Как ще продължи селекцията и дали отборът ще успее да се подготви за тежките двубои, които го очакват ще разберем още в края на февруари.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички