Само в SportLive! Сашо Станков с дисекция на дербито: Това не е стилът на ЦСКА и не е нормално да има радост за равен срещу Левски


Само в SportLive! Сашо Станков с дисекция на дербито: Това не е стилът на ЦСКА и не е нормално да има радост за равен срещу Левски
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

12408 0

Последното Вечно дерби между ЦСКА и Левски е в историята. То ще бъде запомнено с постната продукция и пропуснатата дузпа от Ивелин Попов, коствала победата на „сините“ в края.

Sportlive.bg потърси за интервю Александър Станков, чийто род е неразривно свързан с ЦСКА. Баща му Борис Станков е дългогодишен футболист, треньор, директор и на два пъти президент на „червения клуб“. Самият Сашо Станков има 3 престоя като наставник на автентичното ЦСКА – между 2000 и 2004 г. При първия от тях е на крачка от спечелване на титлата, а причината за неуспеха се оказва кървавия гол на Георги Иванов – Гонзо във вечното дерби, проведено на 13 май 2000 година.

Той коментира случилото се по време на дербито в понеделник, правейки своя анализ. Ето какво сподели Станков пред медията ни: 

-Г-н Станков, ЦСКА и Левски предложиха на футболна България изключително постно и скучно дерби. Какво е Вашето мнение за продукцията на двата отбора?

- Определено съм съгласен с вашето мнение. Получи се един мач без много футболни достойнства. Общо-взето не е първият случай на подобна продукция в дербито.

Не съм чак толкова много изненадан от видяното на терена. Имаше известно напрежение и в двата отбора, продиктувано от различни фактори и при Левски, и по-малко при ЦСКА, защото на „Армията“ мисля, че всичко е наред като организация и съществуване на клуба. Самата продукция обаче не задоволява хората, които искат да видят нещо по-стойностно във футбола в България.

За съжаление много рядко ставаме свидетели на някоя качествена продукция, не само на този двубой от родния шампионат.

- Защо според Вас ЦСКА все пак не успя да се възползва от факта, че Левски е раздиран от скандали?

- То и историята го показва. И аз съм бил свидетел, и участник. Никога няма някаква логика в резултата, независимо от проблемите на единия или другия отбор. Много често и този, който е раздиран от скандали, побеждава.

- Имаше ли някакво напрежение или „вдървяване“, ако мога така да се изразя в играчите на „червените“ заради по-големия залог?

- Мисля, че на всички в ЦСКА им е пределно ясно, че всеки от оставащите мачове ще е под подобно напрежение. Няма как да им е постлан „червен килим“, за да станат шампиони.

Даже, съм изненадан от слабата продукция на ЦСКА. Особено през второто полувреме Левски игра по-добър футбол, отколкото ЦСКА и заслужаваше повече победата.

- Не зачестиха ли напоследък нулевите равенства във Вечното дерби – в последните 5 са 3?

- Това е факт. Явно в прекомерното желание да се победят отборите не успяват да си вкарат и да направят някакво преимущество. Не е добре за самите зрители. Генерално нивото на продукцията в нашето първенство е много ниско с малки изключения.

ЦСКА побеждава отборите, но представянето и качеството на игра не е на подхождащото на клуба ниво.

- Къде се коренят причините според Вас?

- Не съм в кухнята на клуба в момента и говоря като фен. За разлика от други години през тази качеството на футболистите е по-добро, но чисто игровия стил на ЦСКА не е избистрен. За мен лично ЦСКА трябва да играе по-зрелищно и по-нападателно, атрактивно. Това е философията на този клуб. За момента обаче не успява.

Важното е все пак, че хората изпитват едно задоволство, че отборът побеждава и че е на първо място. Ако продължава по този начин, ще има проблеми. Ще припомня мача за Купата с Черно море. Не всичко е така както трябва в спортно-технически план.

- На какво се дължи липсата на желания офанзивен стил – няма качествени играчи в предни позиции или това е стратегията да се спечели титлата?

-  Аз не бих казал, че ЦСКА няма изпълнители, специално тази година. Предишни сезони съм бил доста по-критичен. Смятам, че сега са налице играчи, които да изповядват по-атрактивен футбол, но може би целта оправдава средствата. Поради тази причина е възможно да се стремят да вземат по-рационално мачовете си.

- ЦСКА няма отбелязан гол срещу Левски вече над 450 игрови минути. Каква е причината според Вас – слабата атака на „червените“, силната защита на „сините“ или други фактори?

- Факт е, че ЦСКА не съумя да доминира в последния двубой. Някак като че ли игра по-плахо. Сякаш по-скоро играеше да не загуби мача, отколкото да го спечели. Всъщност накрая дори забелязах някакъв тип радост, че не допуснаха поражение. Това не говори добре.

В крайна сметка е важно да се бориш за титлата и да играеш прагматично, да печелиш точки. За мен повече сигнално трябва да са тези дербита.

- Нормално ли е според Вас отборът да се бори за титлата, а в дербито с оглед и на всички проблеми в лагера на противника, в герой да се превърне вратарят?

- Не е нормално. И накрая да има радост и да се поздравяват, защото едва ли не са взели точка от Левски. Може би целта е да се съхрани някаква разлика от Лудогорец.

Не отива на отбора на ЦСКА да се радва на равен резултат.

- Саша Илич влезе в историята с прецедент – за първи път ЦСКА стартира дербито без нито един български футболист сред титулярите. На какво точно се дължи този факт и това не говори ли лошо не само за „червения отбор“, но и за родния футбол като цяло?

- Това е начин на виждане. Много сме спорили по този въпрос с познати и приятели. Да ти кажа честно, това оставя доста горчив привкус в мен специално. Всеки си има право на философия и да си преследва целите. Не е никак добре обаче за българските отбори.

Аз го разбирам за клубове като Реал Мадрид и другите колоси в Европа, които са финансово независими и имат голям потенциал, да използват много чужденци. Естествено, футболът е международен и Европа е отворена за чужденци. В България обаче сме на такъв етап от развитието на нашия футбол, че не е редно да си позволяваме максимален брой легионери. А много от тях не са и на необходимото ниво, което да допринася за неговия прогрес.

- Липсата на българин в състава на ЦСКА говори ли и за това, че може би е нямало наличен наш футболист, който да е бил на нивото на дербито и като цяло, изключвайки, че Турицов доскоро беше контузен?

- Това е най-лесното оправдание. Така е удобно и на президенти, и на ръководители: „Няма необходимите българи и затова взимаме чужденци“. Е, как да имаме като не им гласуваме доверие. Те не могат да станат изведнъж играчи от топ ниво.

Поради тази причина няма и качествен национален отбор.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Владимир Манчев: ЦСКА ще стане шампион, може да се превърне в хегемон! На Лудогорец им омръзна, а им стана и скучно

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО СЪС САШО СТАНКОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички