Сашо Станков посочи пред Sportlive.bg кой ще поведе ЦСКА към победата срещу Левски и най-важният фактор за успех в дербито


Сашо Станков посочи пред Sportlive.bg кой ще поведе ЦСКА към победата срещу Левски и най-важният фактор  за успех в дербито
Снимка: Emona Tsoncheva / Vladimir Stoyanov / LAP.bg

3145 0

Първото дерби за сезона между Левски и ЦСКА чука на вратата. Двата гранда ще се изправят един срещу друг на Националния стадион „Васил Левски“ в неделя.

Sportlive.bg потърси по този повод за интервю Александър Станков, чийто род е неразривно свързан с ЦСКА. Баща му Борис Станков е дългогодишен футболист, треньор, директор и на два пъти президент на „червения" клуб. Самият Сашо Станков има 3 престоя като наставник на автентичното ЦСКА – между 2000 и 2004 г. При първия от тях е на крачка от спечелване на титлата, а причината за неуспеха се оказва кървавият гол на Георги Иванов – Гонзо във Вечното дерби, проведено на 13 май 2000 година.

Ето какво заяви пред медията ни Станков:

Г-н Станков, предстои първото Вечно дерби между Левски и ЦСКА. Какви са очакванията Ви за сблъсъка?

- Всички, които са свързани с клуба, и хората, които се вълнуват от дербито, очакват с нетърпение да се случи нещо по-интересно. Да има повечко емоция, напрежение. Това е нужно на хората, за да се разтоварят малко с положителни или отрицателни емоции.

Моите очаквания са да се получи наистина хубав мач. Въпреки че дербитата невинаги се отличават с много футболни достойнства. Победата е важна и за двата отбора както за самочувствие, така и за други неща. Мисля, че ще се получи оспорван двубой.

Каква е прогнозата Ви?

- Знаеш, че е нормално да искам ЦСКА да победи. Участвал съм в такива дербита. Знам, че колкото и банално да звучи, трябва да отбележа, че невинаги отборът в по-добра форма или серия печели двубоя.

Мисля, че тази година ЦСКА има повече аргументи да спечели дербито. Всеки един друг резултат ще бъде разочароващ.

Кои са тези аргументи в полза на ЦСКА?

- Изключвайки напрежението във феновете, което е много неприятно за мен, аз вече казах и преди, че Саша Илич си върши добре работата на този етап. Още повече, че му подсигуриха, бих казал, и по-добра селекция като футболисти и качества на играчите през тази година. Не е като предишните, когато се допускаха доста грешки във футболистите, които се привличаха. Сега смятам, че процентът на успеваемост при новите попълнения е висок и има достатъчно широчина в състава. Може да го ротира.

Привлякоха и още трима нови, от които само един познавам, а в качествата на другите предстои да се убедим. Поне според предварителната информация и статистиката се вижда, че са нелоши попълнения. Така че ги има всички аргументи, за да бъде спечелено дербито.

ЦСКА влиза в много добра серия в сблъсъка с Левски – „червените“ нямат загуба от „сините“ в 10 поредни мача в първенството, а са и с 6 поредни победи в шампионата. Ще имат ли положителна роля тези факти за отбора?

- Естествено, че е плюс. И самочувствието е по-различно, въпреки че има нови хора. Но тази серия все пак носи някакво допълнително самочувствие, дори и в новите футболисти. И по отношение на подхода и т.н.

Но има и една друга приказка: „Всяка една серия си има своя край“. Дано да не се случи така.

ЦСКА обаче загуби точно последния мач между двата отбора, при това финал…

- Да, и това играе някаква роля. Но нещата са малко по-различни в един финал и в първенството. Сега ЦСКА има добра инерция. Отборът върви добре в шампионата и се надявам да затвърди това представяне.

Пак ще повторя, че в такива дербита всички сметки са без кръчмар. Много е важно да имаш и късмет по време на мача, както и настройката. Факторите са много.

В ЦСКА все пак са налице нападатели, докато в Левски и Билал Бари се контузи. Това ще даде ли отражение в дербито?

- Зависи каква стратегия са изготвили двамата треньори. Политиката на ЦСКА винаги е била да има централен нападател. Този пост е много чувствителен специално на „Армията“. Както и в Европа си имат някаква философия и стратегия, така и в ЦСКА позицията на нападателя винаги е заемала много чувствително място. Просто и историята го показва.

Да имаш качествен централен нападател е само плюс.

Какво е мнението Ви за настоящите нападатели на „червените“ – сработиха ли се и вече започнаха ли да демонстрират потенциала си?

- Мисля, че да, но има още много какво да се желае. Все още обаче не е утвърден постът на централния нападател, както беше при Али Соу, Каранга и т.н. Смятам, че Бамба загатва за своя потенциал, но все още няма нищо конкретно.

Изненада ли Ви активността на ЦСКА на трансферния пазар през лятото, защото се плати сериозна сума за нови попълнения?

- Просто се разбра, че да се разчита само на свободни агенти е лотария. Аз съм правил селекция от свободни агенти, въпреки че и там може да се уцелва, но съществува и голям риск и да сбъркаш. Разбра се, че за да се направи добра селекция, ще са нужни и пари, за да си конкурентоспособен на Лудогорец, защото там се дават доста средства за футболисти.

Така че когато правиш платена селекция, вероятността да сбъркаш е много по-малка. Но е много важно и кои очи гледат футболисти и при двата вида трансфери. Кой прави селекцията и т.н.

Определено обаче сега в ЦСКА тя е по-качествена от предишни години. Не искам да кажа отлично, но по-добра.

Селекцията е по-добра, но разполагаха ли с време тези играчи, за да се сработят и отборът да е напълно готов за дербито с Левски?

- Много е лошо, защото в България винаги се закъснява със селекцията. Изчакват футболистите до последно, тъй като ние не сме сред най-интересните дестинации за по-добрите играчи. Някои изчакват и само в краен случай склоняват да дойдат в България.

Знам, че това е много труден процес и в крайна сметка се закъснява и се нарушава подготовката. Има дисбаланс по отношение на кондицията и сработването на състава. Това е проблем, но лошото е, че всичко се прави в движение. По време на шампионата се сработват играчите и горе-долу се изравнява физическото състояние на всеки един футболист. А това е висша форма на изкуство.

Със сигурност има още детайли за изчистване. Треньорският екип ги вижда. Сега вече има по 5 смени и Саша Илич добре се опитва да балансира и да ротира футболистите си. Хубавото е, че не се притеснява. От всичко, което прави, за мен лично това е най-обнадеждаващо. Най-много ме радва, че дава шанс на млади футболисти, при това български.

ЦСКА разполагала ли с футболист, който да направи разликата и да поведе отбора към триумф в дербито?

- Искрено се надявам норвежецът Джонатан Линдсет да го стори. Той все още не е в оптимална форма. Надявам се, че той е един от хората, които могат да дадат такъв тласък на отбора. Мисля, че притежава необходимите лидерски и спортно-технически качества да го направи, но пак казвам, че не е в оптималната си форма.

Бихте ли се наел с точна прогноза за мача?

- Не искам да се нагърбвам с точна прогноза, защото много хора се вглеждат в това, въпреки че много резултати ги познавам. Но все ми се струва, че няма да има много голове и примерно ЦСКА ще победи минимално. Дано да не е 0:0.

Имате ли някакви притеснения от чисто футболно или друго естество?

- Надявам се да няма такова притеснение. В България всички имат претенции. Важното е футболът да е на първо място.

По отношение на ЦСКА малко ме притеснява дали двамата централни защитници ще са в необходимата концентрация. Когато са, се справят добре, но когато не са, има моменти, в които правят невероятно грешки.

За Левски - имат проблем в защитата с контузията на основен футболист. Мисля си, че и те нямат добър баланс в защита.

Мисля, че в този двубой, който съумее да се справи добре в защита, ще победи. Аз съм привърженик на атакуващия футбол, но специално в тези дербита, който играе по-сигурно и концентрирано в защита, според мен побеждава.

А ето каква прогноза за дербито направи легендарен голмайстор на ЦСКА.

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички