2019 година в ЦСКА: Година на промените, в която константа остана само липсата на трофеи


2019 година в ЦСКА: Година на промените, в която константа остана само липсата на трофеи
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

6243 0

2019 година, която събра пролетния полусезон на кампания 2018/19 и есенния на сезон 2019/20 за ЦСКА не може да бъде определена еднозначно за добра или лоша. Със сигурност обаче представянето на тима и събитията извън терена донесоха повече негативни емоции на феновете, които се надяваха, ако не да сложат край на дългата серия сезони без трофей в първенството, то поне да се радват на стабилен и силен отбор, който да показва уверена и постоянна игра. През отиващата си година "червените" имаха няколко повода да се радват, но главното им желание не се изпълни.

Като добри моменти през годината може да се отбележат завършването на сезон 2018/19 на точка зад шампиона Лудогорец, постигането на разбирателство с държавата за реновиране на стадиона, реализирането на няколкомилионен трансфер в Серия А и изчистването на най-големия дълг на клуба - този към НАП. Всичко това обаче са събития извън терена, където футболистите в червено не успяха да зарадват феновете си, с изключение на няколко мача, които дори не бяха поредни.

2019-а започна за ЦСКА с малко изненадваща трансферна кампания - към Каляри за сериозна сума потегли звездата на тима Кирил Десподов. В обратна посока обаче - към "Българска армия", не тръгна нито един играч, само в последния момент бе уреден защитникът Нуно Томаш. Предвид загубата на основно оръжие в състава, бе изненадващо, че не бе взет поне някой на мястото му. В "червените" среди се зашушука, че това е реакцията на боса Гриша Ганчев за натиска, който феновете му оказаха да плати 8-те милиона лева за активите на фалиралото дружество. Един от най-опитните в тима - Станислав Манолев, пък бе освободен и избра да подсили Лудогорец. 

До края на сезона се случиха още няколко неприятни за феновете неща, а сред тях - такива и за самия отбор. От януари до май, ЦСКА смени трима треньори в лицето на Нестор Ел Маестро, Любослав Пенев и Добромир Митов. Общо за годината отборът бе воден от петима различни наставници, но за това - по-късно.

Причините за тези три смени се кореняха в неубедителните, на моменти дори обидни резултати на столичния гранд. Пролетният полусезон започна кошмарно - загуба с 0:2 от Черно море, последвана от победа над Ботев (Враца), но загуба и в дербито от Левски. Последва нов успех, но и нулево равенство с Лудогорец - мач, който можеше да направи ЦСКА шампион, ако Али Соу беше вкарал дузпата, отсъдена за "червените". Последва още една победа, но и ново нулево реми с Левски. След други 2 победи дойде ново нулево равенство с конкурента за титлата. Все пак, ЦСКА намери сили за победа над Левски с 2:0 през май и успя да завърши втори в класирането, проигравайки битката с Лудогорец само с точка. Верните фенове на тима признават по този въпрос, че любимият им отбор до последно е бил в битката за трофея, без реално да е в нея.

Краят на сезона за ЦСКА бе белязан от един голям скандал, който не се отрази на клуба, макар да съществуваше заплаха от изхвърлянето им от първенството. Става дума за скандала с детектора на лъжата, проведен в Черно море. На него играчите на варненци са били подложени, тъй като ръководството на клуба се е съмнявало, че са играли симулативно при загубата от "червените" с 1:3 на "Тича". Шестима играчи на "моряците" заради този скандал завинаги приключиха с клуба - това са Георги Илиев, Георги Китанов, Пламен Димов, Виктор Генев, Петър Витанов и Иван Дюлгеров. За ЦСКА нямаше последствия и тяхно некоректно поведение не бе доказано.

В евротурнирите ЦСКА направи едно сравнително прилично участие - стигна до трети предварителен кръг на Лига Европа, където бе спрян от украинския Зоря (Луганск) след равенство и загуба с 0:1 в реванша. Преди това "червените" отстраниха Титоград от Черна гора и Осиек от Хърватия. Срещу първия тим, в първия мач, българският тим дори записа разгром с 4:0.

През лятото, сякаш за да се реабилитира за зимата, клубът направи многобройна селекция. Доколко тя бе успешна, не може да се отговори еднозначно към този момент, тъй като трима от привлечените така и не можаха да покажат на какво са способни. Иначе новите през лятото бяха повече от половин отбор - осмина. Това са Диего Фабрини, Греъм Кери, Тони Уот, Денис Давидов, Томи Юрич, Густаво Бусато, Брадли Мазику и Раул Албентоса. От Давидов и Юрич още не сме видели нещо, а нищо чудно и да не видим изобщо и клубът да ги разкара, както се говори.

Заслужава си да се отбележи случилото се с италианеца Фабрини - само 2 месеца след като дойде, халфът поиска да си ходи. Наложи се клубът да го върне в Румъния, а причините за бягството му така и не станаха достатъчно ясни. През лятото под наем беше пратен защитникът Божидар Чорбаджийски, срещу символична сума, Едвин Джеси заигра под наем в американския ФК Далас, а Жоржиньо подсили конкурента Лудогорец. Грешникът в дербито с Левски - Стивън Перейра, пък бе освободен. 

През лятото ЦСКА пристъпи към сериозните опити да договори с Държавата извършването на реновация на стадион "Българска армия". Първоначално, "червените" искаха да строят ново съоръжение, но получиха отказ. След серия дебати и след няколко срещи, на 23 октомври бе създадено съвместно дружество между ЦСКА и Държавата, което бе с инвестиционна цел. То бе под името "Спортни имоти Българска армия" АД и е с предмет на дейност инвестиране, реновиране и модернизация на спортен комплекс "Българска армия". До споразумението се стигна, разбира се, след като ръководството на клуба изпълни едно непоставено гласно условие, а именно - да плати активите на фалиралото дружество.

Юли бе един от най-горещите месеци от годината за столичния гранд. Горещ с негативен отенък. През този месец възникна скандалът между капитана на отбора Николай Бодуров и ръководството в лицето на Гриша Ганчев. Бизнесменът, както се оказа впоследствие, не успя да прости на защитника честите пътувания до Благоевград след занимания и по-специално това преди първия мач със Зоря в Лига Европа. Оказа се, че причината за това пътуване е била смъртен случай в семейството, но връзката Бодуров-Ганчев бе неминуемо прекъсната и той никога не бе пожален.

Пак през юли, ЦСКА претърпя неочакван колапс в първенството, след като падна с 1:3 от Черно море на "Армията". След този мач Добри Митов беше преназначен от старши треньор в помощник, а главен треньор стана Люпко Петрович, досегашен "съветник" в клуба. Мачът с "моряците" беше от втори кръг на шампионата, а в първи "червените" завършиха 2:2 с Етър.

С назначението на Петрович обаче проблемите в играта и резултатите на ЦСКА не свършиха. Сътресенията също. През септември Берое надви "червените" с 2:1, а в началото на октомври равносметката за тима беше едва 5 победи в 11 мача. ЦСКА се свлече до третото място в класирането и от преследвач на обичайния лидер се превърна в преследвач на второто място. Феновете избухнаха и поискаха някой да поеме отговорност за слабите резултати, като на мушката им попадна спортният директор/главен скаут Стойчо Стоилов. Проведоха се срещи с привържениците, а в началото на октомври се стигна до четвъртата треньорска смяна за годината. Люпко Петрович напусна (или бе уведомен да напусне, не е ясно). На мястото му застана неговият досегашен помощник Милош Крушчич, който обаче също не успя да направи играта на тима такава, каквато искат да я виждат привържениците. На 20 октомври столичани бяха ударени с 1:0 от преобразения през сезона Локомотив (Пд), но след това тимът влезе в забележителна серия от 7 поредни мача без допуснат гол.

Назначението на неизвестния сърбин също не мина без сътресения, оказа се, че той няма нужния лиценз да води тима. След като плати няколко глоби за това, клубът уреди нещата и сега Крушчич се готви за зимна селекция, лагер и завръщане минимум на второто място в класирането. ЦСКА е и на четвъртфинал за Купата на България, където съперникът - Ботев (Враца), не изглежда достатъчно сериозен, за да не предвкусват "червените" класирането си на полуфинал. Междувременно, през ноември стана ясно, че клубът е изчистил най-големия си дълг и е платил 5 милиона лева на НАП.

Треньорската сага в ЦСКА през 2019 г.:

Нестор ел Маестро е сменен от Любослав Пенев през февруари

През май Пенев е сменен от Добри Митов

През юли Митов е сменен от Люпко Петрович

През октомври Петрович бе сменен от Милош Крушчич

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички