ФИФА обяви малко чужденци в българския футбол, но истината е съвсем различна


ФИФА обяви малко чужденци в българския футбол, но истината е съвсем различна
Снимка: Официален сайт на Левски

3870 0

Една от най-честите критики, която "отнася" българското елитно първенство, е заради броят на чужденците, които играят. По този начин много млади родни играчи не получават своя шанс за развитие, за сметка на скъпоплатени играчи, които доста често не оправдават нито заплатите си, нито трансферните суми, платени за тях.

Вече е краят на 2019 година и време за равносметка на изминалите 12 месеца. По този повод от ФИФА предоставиха отчет за всяко едно първенствто. Според този отчет в елита на България 87% от футболистите са българи и едва 13% са чужденци. Нещо, което още на пръв поглед не изглежда логично, предвид стартовия състав на по-голямата част от отборите у нас.

Според Transfermarkt числата са доста по-различни и по-логични. От общо 346 играчи в шампионата 127 са чужденци, което прави процентът доста по-висок - 36,7%. Първите три места са за Лудогорец, ЦСКА и Левски. Разградчани със 17 чужди играчи от 27 в състава, правейки 63% с чуждестранни играчи, докато "червените" са отново със 17 при състави от 26 души - 65,4%.

На трето място е Левски, който има по-малък състав от 24-ма с 11 чужденци. Това прави под 50% чужденци в състава и по-точно 45,8. Набралият скорост от началото на сезона Локомотив Пловдив разполага с 13 чужденци от 22 играчи, което прави един доста по-висок процент - 59,1%. В дъното на тази класация е и последният в нареждането във временното класиране в Първа лига - Витоша с едва трима чужденци. Другите три отбора, които са с един повече, са Етър, Славия и Ботев Пловдив.

В петък пък от БФС ще проведат поредния си Изпълком за последните месеци, като ще се обсъжда и въвеждането на ВАР - ето и повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички