Военна мобилизация в Катар заради Световното първенство по футбол


Военна мобилизация в Катар заради Световното първенство по футбол
Снимка: Getty Images

1632 0

Стотици цивилни, включително дипломати, привикани обратно от чужбина са призовани в Катар за задължителна военна служба на контролно-пропускателните пунктове, които ще бъдат изградени на стадионите, които ще приемат мачове от Световното първенство по футбол тази година, научи агенция "Ройтерс".

Разпределянето на призованите цивилни подчертава огромните логистични предизвикателства, пред които е изправена арабската държава в очакване на Мондиал 2022.

Наборниците се обучават да управляват опашките, които се очакват на входовете на стадионите, как да претърсват феновете и да откриват контрабандни материали като алкохол, наркотици или оръжия, скрити от желаещите да влязат в косите им, дрехите или дори фалшиви кореми.

Населението на Катар възлиза на 2,8 милиона души, а експерти прогнозира безпрецедентна бройка на посетители на държавата от около 1,2 милиона души за големия футболен форум. Страната вече постигна договорка с Турция, която ще командирова 3 хиляди полицаи за първенството.

На призованите цивилни е съобщено, че трябва да съдействат за организацията на Световния шампион и това е техен патриотичен дълг. " Повечето хора са се отзовали защото трябва, тъй като не искат да си навлекат неприятности", заяви източник на „Ройтерс“.

Представител на местното правителство коментира в изявление, че катарските служби ще действат както обикновено по време на Мондиал 2022. " Призованите хора ще осигурят допълнителна подкрепа като част от традиционните мерки, предприемани и при други големи публични събития като националните празници", се казва в изявлението.

Вижте още: Катар намекна, че целувки между гей двойки не са добре дошли на Мондиал 2022

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички