УЕФА ще помогне финансово на клубовете, които са допринесли за националните отбори


УЕФА ще помогне финансово на клубовете, които са допринесли за националните отбори
Снимка: Getty Images/Guliver

1222 0

Изпълнителният комитет на европейската футболна централа (УЕФА) взе важно решение на днешната среща - моментално ще бъдат отпуснати финансови средства за клубовете, които допринасят за националните отбори със свои играчи.

Това трябваше да се случи, когато се изиграят плейофите за класиране на Европейското първенстов по футбол, но е решено вместо това да се осъществи моментално предвид кризата, пред която са изправени редица клубове поради ситуацията с коронавируса. Ще бъдат осъществени следните плащания:

- 50 милиона евро: За клубовете, които са предоставили свои играчи на 39-те национални отбори, които не са замесени в плейофите за класиране за Европейското първенство по футбол.

- 17,7 милиона евро: За клубовете, които са предоставили свои играчи на 16-те национални отбори, които са замесени в плейофите за класиране за Европейското първенство по футбол (не са включени плащанията за плейофните мачове, които ще се изплатят след изиграването им).

- 2,7 милиона евро ще бъдат разпределени за играчите, предоставени за гореспоменатите плейофни мачове, но това ще се случи след тяхното изиграване.

За Евро 2020 е посочено, че са предназначени общо 200 милиона евро за клубовете. Гореспоменатите общо 70 милиона евро са за посочените цели, докато останалите 130 милиона евро ще бъдат разпределени между клубовете, чиито играчи ще вземат участие на самото Европейско първенство.

От моментално разпределените 70 милиона евро от УЕФА ще бъдат облагодетелствани общо 676 клуба от 55-те страни-членки (включително и български такива!). Получените суми ще варират между 3200 евро и 630 000 евро - в зависимост от броя национали във всеки отбор.

"Европейските клубове са неразделна част от успеха на нашите турнири за национални отбори. Заради това - дял от нашите доходи от националните отбори ще бъде разпределен между клубовете, които дават свои играчи за тези двубои. В тези трудни времена, в които много клубове срещат сериозни финансови затруднения, бе наш дълг да се уверим, че клубовете ще получат тези финансови средства възможно най-бързо" - заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин относно решението.

Финален списък на всички клубове, както и колко точно е взел всеки от тях, ще бъде оповестен след приключването на финалния турнир (след края на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе през 2021 година).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички