Как футболните срещи ще изглеждат и звучат без фенове на стадиона?


Как футболните срещи ще изглеждат и звучат без фенове на стадиона?
Снимка: Getty Images/Gulliver

1932 0

С оглед на ситуацията и кризата, която настъпва от коронавируса, все по-реален е шансът дълго време двубоите да се играят пред празни трибуни. Нещо, което в момента не изглежда като чак толкова лоша перспектива, сравнявайки го с липсата на какъвто и да е футбол. Разбира се, всички футболни фенове се надяват това да е краткосрочно решение, но от Marca посветиха материал на това как ще изглеждат стадионите без нито един фен.

Испанската футболна федерация, Ла Лига и Националният съвет по спорт стигнаха до съгласие, че сезон 2019/20 трябва да бъде завършен със сигурност. Но как мачовете ще изглеждат и "звучат" е следващото предизвикателство, с което трябва да се справят, като телевизионните оператори вече умуват начини, чрез които да се създаде поне малко атмосфера.

Работата с УЕФА

Приоритет винаги е бил създаването на протокол, който позволява на играчите да се върнат на тренировки и след това да започнат работа с радио и телевизионните оператори. "Имаме вътрешна група, която работи заедно с Movistar и Mediapro", заяви Мелчиор Солер, аудиовизуален директор на Ла Лига пред MARCA. 

"Работим по това. Ние сме в предварителните етапи на подготовката, защото приоритетите досега, разбира се, бяха различни. Но ние вече започваме да разглеждаме въпроси, свързани с производството, рекламата и спонсорството."

Стартирането на проекта

Mediapro създава не само сигнала за Ла Лига, но и за 15 други състезания, както и за сътрудничество с УЕФА и ФИФА, които вече поставят основата за това как ще се излъчват мачовете. "Имаме повече от месец пред себе си, за да вземем и да намерим решения", заяви Оскар Лаго, ръководител на производството в Mediapro.

"Това е съвсем нова ситуация за всички в спортното излъчване и това не са решения за един или два мача, ще бъде за много по-дълго време. Ще постигнем споразумение с Ла Лига и УЕФА относно това, което може да бъде променено, за да се подобри събитието за зрителите у дома. Това, което харесват феновете, е футболът. Това ще остане същото. В тази ситуация на изолация, с различна нормалност, те ще се насладят още повече на зрелището на футбола."

Подобряване на излъчването

Обикновено двубоите се излъчват по начин, който подчертава феновете по трибуните. Сега с празните стадиони този ефект трябва да бъде сведен до минимум, но може да доведе и до по-креативни гледки.

"Един от приоритетите е да се сведе до минимум изображението на празните трибуни", продължи Лаго. "В много кадри това ще бъде неизбежно, но в други можем да търсим малко по-различни позиции".

"Имаме малко предимство тук. Когато излъчваме играта, имаме някои позиции на стадиона, които са обозначени за фенове. Сега можем да потърсим други позиции, които беше невъзможно да се намери с публиката по трибуните. Ще можем да поставим камери там, където са били зрителите".

Всичко ще изглежда различно и ще звучи различно

Без препълнените стадиони феновете ще могат да чуят много повече от случващото се на терена от всякога. "Звукът на играчите, празнуващи гол с много повече присъствие", каза Лаго. Това не означава непременно, че телевизионната публика ще чуе всички подробности за разговорите между играчите и реферите или какво се случва с ВАР.

"Реферът знае точно какво трябва да направи", добави Лаго. „Те говорят с микрофон в устата си и няма да бъдат чути. Едва ли ще чуете какво реферите казват на стаята за ВАР".

А какво ще се случи с коментаторите?

На стадион без хора и замесените емоции - коментаторите на мачовете също ще трябва да се грижат как да проектират гласовете си. "Публиката носи емоция и напрежение, които няма да съществуват“, обяснява коментаторът на Movistar Мигел Ангел Роман.

"За коментатора е много по-трудно да се включи емоционално в мача без публика. Трябва да вземете предвид, че стадионът е просто още един актьор в историята."

Възпроизвеждането на аудио записи на празни стадиони е тествано в миналото, но изглежда, че не много от тях са в полза на този конкретен продуктов трик. "Реалността е такава, каквато е. Не можете да чуете публика, когато трибуните са празни", добави Роман. "Как можете да фалшифицирате "ауч" на терена?".

Още от последните новини около подновяването на първенствата: 

Бундеслигата може да се поднови още в началото на май

Кошмар за спорта: СЗО изиска от УЕФА да няма футбол до 2022 година

УЕФА ще разработи специални насоки за лигите, които няма да довършат първенствата

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички