Тайни чатове, фалшиви билети и корупция: Един от организаторите на щурма на "Уембли" проговори


Тайни чатове, фалшиви билети и корупция: Един от организаторите на щурма на "Уембли" проговори
Снимка: Getty Images

5166 0

Един от организаторите на щурма на "Уембли" от хиляди фенове без билети защити действията си по време на финала на Евро 2020. 24-годишният Пабло (не е истинското му име - б.р.) от Мидландс е бил един от администраторите на група за чат в Telegram, в който са присъствали стотици фенове, обменяли съвети как да влязат на "Уембли" без билети.

Пабло разкрива, че часове преди финала тези, които са успели да проникнат на стадиона, са съветвали онези, които все още са навън, като са им казвали къде има пропуски в сигурността на "Уембли". Говорейки пред "Гардиън", той даде подробности за това как той и още около 300 фенове са влезли през вход за посетители с увреждания в блок К. Пабло твърди, че са били подкупени стюарди, за да влязат. Той изчисли, че най-малко 5000 са влезли на "Уембли" без билет.

Пабло заяви, че е решил да се присъедини към щурма, след като всеки ден през миналата седмица се е опитвал да получи легитимен билет за финала на "Уембли", но не е успял. Той каза: „Просто си мислех как баща ми е на 52 години и никога не е виждал Англия на финал на  "Уембли". И може би никога повече няма да се случи приживе. Имаше 30 000 резервни места на стадиона и ние не седяхме на ничия запазена седалка."

Пабло създава чат в Telegram на около 200 фенове без билети. Той също така е бил член на отделен чат с 500 членове, наречена „The Wembley Jib“, като е знаел и за още две други групи, включително една с 800 членове. Пабло тръгва от Мидландс с девет приятели без билети в две коли. Всички без един са успели да влязат, за да изгледат финала. Той е взел 250 паунда със себе си, за да плати на служителите на входовете, но дори не се е наложило да ги използва.

Миналата седмица в чата са били споделени изображения на истински билети, които членовете са използвали, за да изпишат собствените си имена. Пабло и приятелите му използвали такива фалшиви билети, за да преминат първата проверка за сигурност около 17.15 часа. След това той редовно проверявал чата в Telegram за актуализации за това къде е нарушена сигурността.

Членовете на чата твърдят, че са влезли на стадиона, като са подкупили стюарди само за 20 паунда. Един от нахлулите фенове твърди, че е влязъл, след като е платил на стюард 120 паунда. В аудио съобщение в чата, чуто от „Гардиън“, мъжът обяснява как стюардът му е казал „пъхни парите в джоба ми, докато те потупвам“. Мъжът каза: „Това вероятно беше повече, отколкото той (стюардът) спечели в тази смяна. Парите говорят."

"Много стюарди изглеждаха повече от готови да помогнат. Предложихме 200 паунда, за да влезем петима. Чакахме известно време, докато колегата на стюарда се появи - и тогава видяхме отворена вратата за посетители с увреждания, и просто минахме", споделя още Пабло.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Сблъсъци на входовете на "Уембли", хиляди влязоха без билети (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички