Равносметката за първенствата в Европа, както и за Шампионска лига и Лига Европа


Равносметката за първенствата в Европа, както и за Шампионска лига и Лига Европа
Снимка: архив

4269 0

Определената като съдбоносна среща за бъдещето на футбола в Европа, организирана от УЕФА, приключи! Освен, че бе обявено очакваното историческо решение за отмяна на Европейското първенство по футбол и насрочването му за 12 месеца по-късно, стана ясно и как ще се процедира с вътрешните първенства и с Шампионска лига и Лига Европа.

"Не е решение на УЕФА, по-скоро е предложение на УЕФА. Чеферин не иска решенията да са авторитарни, а да се вземе решение от всички страни-членки" - заяви пред "dsport" медийният директор на БФС Христо Запрянов.

Това значи, че всяка една държава, всяка една федерация ще реши как да бъде проведено вътрешното първенство, като този ход ще е независим. Единственото, което УЕФА е направила, е да сподели своите възгледи и кое би било най-добре.

Разбира се, тук от най-голямо значение е индивидуалната за всяка страна ситуация с коронавируса. Спрямо това, както и препоръките/заповедите от всяко правителство, ще се реши дали и кога ще бъде подновено първенството.

Висшата лига, Ла Лига, Серия А, Бундеслигата и Лига 1 - петте топ първенства на Европа могат да бъдат решени (или дори нерешени) по съвсем различен начин. Това ще стане ясно след допълнителни срещи на ауторизираните органи и участници.

Същата е ситуацията и в българската Първа лига. Спортният директор на ЦСКА - Кристиано Джарета, разкри, че ще има специална среща в петък, 20-и март, на която ще бъде решено как ще се процедира (вижте цялото му изказване).

Колкото до Шампионска лига и Лига Европа, взето е решение, че те, както и вътрешните първенства, трябва да завършат до 30-и юни. В разговора бе предложена идеята за историческа трансформация на турнирите в мини такива, но това на този етап изглежда малко вероятно (отново зависи от развитието с коронавируса). За нея бе изложен подробен план, който разяснява как би се осъществила в Шампионска лига и Лига Европа (вижте го тук).

Освен всичко друго, стана ясна и датата, на която трябва да се проведе финалът в Истанбул за най-престижния клубен турнир. Вижте коя е тя - в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички