Историческо: Европейско първенство през 2020 официално няма да има


Историческо: Европейско първенство през 2020 официално няма да има
Снимка: Getty Images/Guliver

2293 0

Дългоочакваното и предизвестено решение е факт - УЕФА обяви, че отлага Евро 2020 с 12 месеца и трябва да се проведе през лятото на 2021 година. Това е историческо решение, тъй като никога досега в историята не е нарушаван цикълът от 4 години, на които се провежда форматът, откакто е започнал през 1960 г.

"Ние сме начело на спорт, който обхваща животите и дъхът на огромен брой хора, но и който бе съборен от този невидим и бързо движещ се опонент. В такива времена футболната общественост трябва да демонстрира отговорност, единство, солидарност и алтруизъм. Здравето на фенове, щабове и играчи трябва да бъде приоритет номер 1 за нас и в този смисъл на думите - УЕФА внесе диапазон от възможности, за да може първенствата да завършат сезоните си по безопасен начин. Горд съм от реакцията на моите колеги из европейския футбол. Това е истинският дух на сътрудничеството и всеки осъзна, че трябва да жертва нещо, за да се постигнат най-добрите резултати" - започна президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Важно е, че УЕФА, като основен командващ орган на футбола в Европа, поведе процеса и направи най-голямата жертва. Изместването на Евро 2020 идва на голяма цена за УЕФА, но ще направим всичко възможно, за да може това да не повлияе на жизненоважното финансиране на малките райони, женския футбол и развитието на играта в 55-те страни. Целта над печалбата бе нашият водещ принцип във взимането на това решение за доброто на европейския футбол като цяло. Решенията за датите на другите състезания под егидата на УЕФА, без значение дали клубни, или национални за мъже или жени, очаквайте по-късно" - продължи той.

"Футболът е забавление и мощна сила сред обществото. Идеята да празнуваме Европейски футболен фестивал като Европейското първенство по футбол 2020 на празен стадион, без хора във фен зоните, докато всички на континента са по домовете си, лишава шампионатът от неговия чар и не можем да приемем идеята да празнуваме 60-ата годишнина на първенството по този начин. Бих искал да благодаря на Европейската асоциация на клубовете, Европейската лига и ФИФпро Европа за невероятната им работа днес и кооперацията, която показаха. Също така бих искал да благодаря от дъното на сърцето си на всички 55 национални асоциации, техните президенти и генералните секретари, както и на моите колеги в комитета на УЕФА за тяхната подкрепа и мърдите решения" - обърна се към асоциациите.

Словенецът продължи, като заяви, че фините детайли ще бъдат преработени през следващите седмици, но основните стъпки вече са предприети, като са демонстрирали че са отговорни лидери чрез солидарност и обединение. Освен това призна, че целта оправдава средствата.

"Също така бих искал да благодаря на Алехандро Домингес и федерацията на Южна Америка, след като решиха да отложат Копа Америка, за да бъдат спазени съветите, които бяха дадени от Световната здравна организация. Това означава, че клубовете и лигите в Европа няма да се наложи да пускат играчите си в следващите месеци и те ще са на разположение, когато се възобновят първенствата. Тези общи усилия и координирана работа са дълбоко оценени от цялото европейско футболно общество. Искам да благодаря и на ФИФА и президента Джани Инфантино, който изрази готовност да помогне този нов календар да бъде осъществен безпроблемно. В лицето на тази криза, футболът показа най-добрата си страна със своите отвореност, толерантност и съпричастност" - завърши Чеферин с обръщение към колегата си от Южна Америка.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички