Прецедентът в кариерата на Пеле, който се случва срещу... България


Прецедентът в кариерата на Пеле, който се случва срещу... България
Снимка: Getty Images

9102 0

В кариерата на великия и неповторим Пеле има един момент, който остава като прецедент за него по отношение на националния отбор на Бразилия. Този момент е свързан с националния отбор на България.

През 1970 г. "Селесао" играе контрола с нашия национален тим. Това се случва непосредствено преди началото на Мондиал 1970 в Мексико. Мачът е в Сао Пауло и на него присъстват над 150 000 зрители. България постига нулево равенство с тогава двукратния световен шампион, пред екзалтираната тълпа.

Тогава за първи и последен път в своята кариера за Бразилия Пеле остава резерва. Публиката приема твърде лошо това. "Пеле остана резерва и публиката пощуря. Започнаха неистови освирквания", спомня си бившият роден национал Цветан Атанасов.

Вероятната причина за това е фактът, че българският тим отива в Бразилия с резервите, тъй като титулярите вече са в Мексико и се готвят за Световното. Съперникът подценява отбора ни, но не успява нито да го победи, нито дори да ни вкара гол. България играе силно, а телевизионните коментатори на южноамериканците питат как отборът, който не може да вкара пред 150 000 свои фенове, ще стане шампион.

Е, Пеле влиза в игра през втората част, като заменя Тостао. И след тази контрола Бразилия стана шампион за трети път в своята история. А ето кога и къде ще бъде погребан легендата Пеле. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички