Аржентина завладя Южна Америка, Лионел Меси най-накрая взе своето! (ВИДЕО + СНИМКИ)


Аржентина завладя Южна Америка, Лионел Меси най-накрая взе своето! (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

43811 0

Аржентина спечели турнира Копа Америка след минимална победа с 1:0 над Бразилия в големия финал! Това бе първи сериозен успех за страната от 1993 година насам и звездата на отбора Лионел Меси най-накрая може да се похвали със значим трофей с екипа на "гаучосите" след 4 загубени финала досега (2007, 2014, 2015 и 2016 година).

Двубоят бе изключително нервен и не изобилстваше от опасни положения, но Анхел ди Мария успя да се разпише с майсторски гол в 22-ата минута на срещата! През втората част попадение на Бразилия бе правилно отменено заради засада, а Лео Меси се отчете със сериозен пропуск, който можеше да струва скъпо на Аржентина! 

ГАЛЕРИЯ - Красота и колорит на стадион "Маракана" преди мача.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 3-ата минута на мача Фред от Бразилия получи жълт картон за грубо нарушение в центъра на терена. Срещата започна в нервно темпо и нито един от двата отбора не успяваше да организира добра атака. В 12-ата минута Неймар опита да стреля от точката на дузпата, но ударът му бе блокиран. 

На терена продължи да бъде горещо и на всеки 30 секунди играта беше спирана заради нарушения. При едно от тях Отаменди вдигна високо крака си и скъса гащите на Неймар. В 19-ата минута Ричарлисон опита удар от дъгата на наказателното поле, но и той бе блокиран. 

В 22-ата минута Аржентина поведе в резултата - Анхел ди Мария бе изведен чудесно зад бразилската отбрана от Родриго де Пол и технично копна топката над Едерсон - 1:0! В ситуацията защитник на Бразилия можеше да се намеси по-добре и да предотврати попадението! (видео на гола)

В 32-ата минута Меси тръгна от центъра, стигна до дъгата и опита удар, но твърде слаб. В ответната атака Неймар бе фаулиран от Леандро Паредес на около 26-7 метра фронтално срещу вратата. Именно футболистът на ПСЖ се нагърби с изпълнението, но стреля в стената. Пет минути по-късно голмайсторът на "гаучосите" получи травма в глезена, но продължи да играе. 

В 43-ата минута Ричарлисон центрира много опасно успоредно на голлинията, но защитник на Аржентина съобразително изчисти с глава в ъглов удар. От него не последва нищо опасно! Полувремето завърши при следните показатели: 

Владеене на топката: Аржентина 46:54 Бразилия

Голови положения: 3:6

Точни удари: 1:1

Нарушения: 10:11

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на почивката бразилският треньор Тите реши да направи много офанзивна смяна и да пусне в игра нападателя на Ливърпул Роберто Фирминьо на мястото на халфа Фред. В 50-ата минута Джовани ло Селсо влезе остро в краката на Неймар, за да спре обещаваща атака и заслужено бе декориран в жълто!

Две минути по-късно Бразилия вкара гол, но страничният съдия вдигна флага си за засада при предпоследния пас - такава действително имаше! Натискът на "кариоките" започна да се засилва и само минута по-късно Ричарлисон бе оставен да стреля от малък ъгъл, но Емилиано Мартинес се справи прекрасно и изби топката. 

В 62-ата минута в игра за "кариоките" се появи и крилото на Реал Мадрид Винисиус. Талияфико пък замени Ло Селсо в състава на Аржентина. Минута по-късно Лионел Меси пресече пас в центъра и тръгна стремглаво напред. №10 успя да напредне и да финтира един играч, но вместо да стреля от дъгата на наказателното поле, той се опита да излъже и Каземиро и в крайна сметка загуби топката. Меси дори претендираше за дузпа, но съдията размаха ръце играта да продължи! 

Постепенно играта загрубя доста и трима души получиха жълти картони - Родриго де Пол (Аржентина), Ренан Лоди и Лукас Пакета (Бразилия). В 81-ата минута Николас Отаменди също получи официално предупреждение, след като направи бодичек на Неймар в центъра. Минута по-късно влезлият на смяна Габриел Барбоса (Габигол) стреля от малък ъгъл, но бранител на Аржентина се хвърли на самопожертвователен шпагат и блокира топката. 

В 87-ата минута Емилиано Мартинес се намеси чудесно, избивайки опасен удар Барбоса. Секунди по-късно Лионел Меси направи огромен пропуск, след като бе изведен по прекрасен начин зад бразилската защита, но вместо да стреля от близка дистанция, той се засуети и вратарят му отне топката! (видео на пропуска)

Стартови състави:

Аржентина (4-3-3): Eмилиано Мартинес, Маркос Акуня, Николас Отаменди, Кристиян Ромеро, Гонсало Монтиел, Леандро Паредес, Родриго де Пол, Джовани ло Село, Лионел Меси, Лаутаро Мартинес, Анхел ди Мария

Бразилия (4-2-3-1): Едерсон, Ренан Лоди, Тиаго Силва, Маркиньос, Данило, Каземиро, Фред, Лукас Пакета, Евертон, Ричарлисон, Неймар

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ФИНАЛА НА КОПА АМЕРИКА - АРЖЕНТИНА СРЕЩУ БРАЗИЛИЯ?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двубоят противопоставя и двама много добри приятели, които са и големите лидери на тези страни. Разбира се, става въпрос за бившите съотборници в Барселона - Лионел Меси и Неймар. Както обаче се зарече бразилецът, по време на срещата приятелството остава далеч на заден план. Меси обаче е в отлична форма и се е запътил към това да е голмайстор на турнира, като до момента има 4 гола и е лидер по този показател, тъй като има и цели 5 асистенции.

Иконичният стадион "Маракана" приема 47-ия финал на Копа Америка, а домакинът (който е символичен гост в двубоя) ще търси своя 6-и трофей от последните 10 издания, след като спечели и последното такова - през 2019 година на същия стадион с 3:1.

"Селесао" ще търси и 6-и успех с трофея у дома от общо 6 издания, проведени само в Бразилия (от 1919 година насам), както и да удължи 46-годишната си серия, в която е непобеден у дома на Копа Америка (17 победи и 9 равенства). Наставникът Тите пък ще се опита да изпревари серията на Марио Загало от 12 поредни мача без загуба с Бразилия на КОпа Америка.

Бразилия се справя отлично във финалите на континенталния турнир, като впечатляващо е спечелила с поне 2 гола разлика в 4 от предишните си 5 финала. Най-внушителният от тези успехи е този през 2007 година, когато печели с 3:0.

Аржентина излиза в мача, след като имаше с 1 ден по-малко почивка. Страната ще опита да прекрати 28-годишната суша откъм трофеи, като за целта ще трябва да спечели за първи път срещу този съперник като гост в състезанието (до момента има 1 равенство и цели 5 загуби). Любопитното е, че погледнато глобално за срещите между тези опоненти в състезанието, то "гаучосите" имат предимството (15 победи, 8 равенства и 10 загуби).

Евентуален успех ще прекрати "проклятието на Лионел Меси", който така и не може да спечели трофей със своята родина, въпреки че вече е играл на цели 4 финала със своята страна - всички те загубени.

Аржентина спечели с дузпи полуфинала си, за да се класира, като едва за втори път през този век в Копа Америка печели дузпите. "Гаучосите" обаче ще искат да решат всичко в редовното време, тъй като в последните 6 издания на състезанието, те са загубили в цели 3 от финалите именно след дузпи.

Както винаги, на южноамериканския турнир ще е напечено, още повече, че се изправят точно тези съперници. Ако зачитаме и добавеното време, финалите на Копа Америка през този век имат средно по 6,57 картони за 90-те минути.

За да си осигури участието на тази фаза, Аржентина се справи с Еквадор (3:0) на четвъртфиналите и с Колумбия на полуфиналите след дузпи). Бразилия пък преодоля двата си съперника с минимални победи от по 1:0 - първо Чили, а след това и Перу.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички