Бразилия със сериозно предимство срещу Аржентина във финали на Копа Америка


Бразилия със сериозно предимство срещу Аржентина във финали на Копа Америка
Снимка: Getty Images/Guliver

3001 0

Бразилия и Аржентина ще спорят за Копа Америка във финалния мач на шампионата на Южна Америка. Въпреки богатата история на дербито, наречено "Суперкласико на Америка" двата тима са се изправяли в спор за най-престижния континентален трофей само три пъти. Освен това двата тима се изправят един срещу друг във финал за Купата на конфедерациите.

Първият финал между двата тима е през далечната 1937 г., когато "албиселесте" посреща съперника си на стадион "Газометро" в Буенос Айрес. Пред 80 000 зрители мачът завършва 0:0 в редовното време, а в продълженията Висенте де ла Мата вкарва две попадения и донася първата Копа Америка в историята на Аржентина.

Двата тима трябва да чакат до 2004 г., за да се срещнат отново в спор за трофея. Аржентина повежда още в 20-ата минута след гол на Кили Гонзалез от дузпа. В 45-ата Луизао изравнява. В 87-ата минута Сесар Делгадо отново извежда Аржентина напред, но Адриано в добавеното време праща мача в продължения. Срещата стига до изпълнение на дузпи, като Андрес Д'Алесандро и Габриел Хайнце изпускат своите удари и Бразилия вдига трофея.

Година по-късно във финала за Купата на конфедерациите Селесао разгромява тотално Аржентина. Още в 11-ата минута Адриано открива резултата, а 5 минути след това Кака удвоява. В 47-ата минута Роналдиньо прави резултата класически, а в 63-ата Адриано вкарва втория си гол в срещата. Пабло Аймар вкарва почетно попадение, но то е съвсем недостатъчно, за да спаси Аржентина от загубата.

През 2007 г. Бразилия отново надделява с 3:0, Жулио Баптища и Даниел Алвеш се разписват, а Роберто Аяла си вкарва автогол, което донася осмата титла от Копа Америка на Бразилия. 14 години по-късно аржентинците ще имат шанс да "развалят проклятието" и да победят Селесао на финал за втори път в историята.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички