Всички решения, които УЕФА взе за европейския футбол


Всички решения, които УЕФА взе за европейския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

9142 0

Вторник (17.03.2020) беше съдбоносен ден за световния футбол във време на пандемията от коронавирус, вилнееща с все по-сериозна сила. Както е известно, ситуацията в Европа е тежка, като страните затварят своите граници, а спортът буквално беше блокиран в рамките на няколко дни в най-големите първенства. Подобни мерки се взеха и в по-малките страни, като са съвсем малко шампионатите изобщо в цял свят, в които се играе футбол. 

На днешната срещата на УЕФА с държавите членки бяха дискутирани мерките за справяне с коронавируса и бъдещето на основните турнири като Европейското първенство по футбол 2020, Шампионска лига, Лига Европа и всички шампионати в Европа. Ето и по-важните акценти: 

ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ НА УЕФА ЗА ФУТБОЛА НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТ 

Голямата новина на деня е, че Европейското първенство по футбол е отменено с една година. След направените конферентни разговори беше стигнат до консенсус шампионатът да се проведе година по-късно, като новият период за провеждане е от 11-и юни до 11-и юли. 

Това беше дългоочаквано решение, след като пандемията от коронавирус се разрази сериозно в Европа, а случаите на зараза се увеличават всеки ден, особено в Италия и Испания. Това принуди УЕФА да отложи старта на Евро 2020, за да могат да се изиграят вътрешните шампионати през лятото и по възможност новият сезон да започне нареме. Ето и част от остналите решения: 

- Копа Америка се отлага за 2021 година

- Европейското първенство при дамите също е насрочено за следващата година, но все още няма ясни дати. 

- Приятелските срещи и баражите за Евро 2020 са преместени за юни, ако пандемията от коронавирус позволява това. 

- Всички останали европейски шампионати (като Лига на Нациите) не се знае кога ще се проведат, но решение за това ще има през лятото. 

- Всички футболни федерации одобряват взетите от УЕФА мерки с оглед на обстановката. 

В същото време обаче Олимпийските игри остават с непроменена дата. От МОК коментираха, че до Игрите има прекалено много време, за да се вземе решение сега. Подробности за провеждането на Олимпиадата в Токио четете тук

Последни новини от конферентните разговори на УЕФА 

18:00: Европейските федерации по отделно ще решат съдбата на своите първенства. Засега единствената взета мярка е свързана с датата, на която трябва да са завършили всички вътрешни първенства - 30-и юни. Очаква се в близките дни всички федерации да обявят мерките, които ще бъдат взети, и потенциалните нови дати и формати за провеждането на шампионатите.

17:30: Олимпийските игри засега остават с непроменена дата. От Международния олимпийски комитет обявиха, че до старта на Игрите в Токио има цели 4 месеца и все още пандемията може да бъде преодоляна до тогава. Съветът на МОК е спортистите да продължат да се готвят. Пълното решение за Олимпийските игри вижте тук

17:24: Ще се проведе извънредна среща за бъдещето на българския футбол, която ще е в петък. Подробности по темата тук

17:15: Новите официални дати на Европейското първенство по футбол са 11-и юни до 11-и юли 2021 година. 

17:00: Селекционерът на България Георги Дерменджиев привества решението на УЕФА за отлагане на Европейското първенство по футбол, и мнението му е, че решението е било "необходимо". Целият коментар на Дерменджиев за Евро 2020 и ситуацията в България четете тук

16:45: Повечето европейски федерации вече излязоха с различни становища, подкрепящи отлагането на Евро 2020 с една година. Скоро започват пък обсъжданията във всяка една страна как може да бъде възобновен клубният футбол! 

16:30: Евро 2021 при жените все още няма нови дати, като те ще бъдат решени през лятото, пише BBC. 

16:15: Президентът на УЕФА Александър Чеферин официално обяви, че Евро 2020 няма да има. Това стана след провеждането на разговорите с всички членки на УЕФА, както и с борда на директорите в организацията. Пълното изявление на Чеферин за отмяната на Европейското четете тук

16:00: Баражите за квалификация на Евро 2020 също се отменят до второ нареждане. Очаква се новите дати да са през юни, подобно на финала в Шампионска лига, но докато не бъде разрешена кризата, в която спортът изпадна заради коронавируса, официални дати надали ще има скоро. 

15:45: От конферентните разговори също така стана ясно, че и Копа Америка няма да се състои през 2020 година, като отлагането, подобно на Евро 2020, е за лятото на 2021 година. 

15:29 Има предложена дата за финал в Шампионска лига и тя е 27-и юни!

15:03: На срещата е предложен вариант за мини Шампионска лига и Лига Европа. Той се изразява в това четвъртфиналите и полуфиналите да са в един двубой и да се състоят в съответните градове-домакини за финалите в двата турнире - Истанбул и Гданск. Четете повече - в този материал.

14:57: Клубовете от Висшата английска лига искат настоящият сезон да бъде завършен до края на юни, твърди британският "The Тelegraph". УЕФА иска двата ѝ евротурнира - Лига Европа и Шампионска лига, също да бъдат завършени и вярват, че всички европейски първенства трябва да се рестартират едновременно.

14:22: Норвежката футболна федерация обяви, че Евро 2020 е отмнено с една година и ще се изиграе през 2021 година, в периода 11-и юни до 11-и юли. Все още няма потвърждение от страна на УЕФА. 

14:00: Докато текат разговорите между различните федерации, в Русия взеха решение да преустановят футболните шампионати до 10-и април, след като коронавирусът се разпространява и там. Държавата вече взе спешни мерки за справянето с кризата, включително и навлизане на чуждестранни граждани на територията на страната. 

13:30: Все още няма официално потвърждение на новината от УЕФА, но в първите разговори основната тема е била за отлагането на Евро 2020 с няколко месеца или директно за 2021 година. По-рано днес беше публикувана и информация, че ако се стигне до това, УЕФА ще понесе огромни загуби и организацията е поискала 300 милиона евро от държавите-членки, за да отмени турнира

13:00: УЕФА приключи с първия си конферентен разговор с Асоциацията на европейските клубове и Европейските лиги. Разговорите са започнали още сутринта, като следващото обаждане ще бъде между всички 55 държави членки (около 14:00 часа). Последната своеобразна среща ще е между Борда на директорите в УЕФА, като се очакват крайните решения да бъдат обявени този следобед. 

Какво ще е бъдещето на Евро 2020? 

Срещите вече започнаха, а най-голямата новина е, че УЕФА е отменила всичките си резервации в Копенхаген за периода на Европейското първенство по футбол - първи признак, че Евро 2020 няма да се състои. Такива са и очакванията на повечето анализатори и медии с оглед на факта, че почти всички страни са под извънреден режим, а някои вече предприеха затваряне на своите граници. 

Основното желание на най-големите страни в УЕФА е шампионатът да бъде отменен за 2021 година, което ще даде възможност на вътрешните първенства да бъдат изиграни. 

"Най-важно е да се изиграят всички държавни шампионати, защото в противен случай ще бъде нарушена футболната екосистема и последиците ще са големи", гласи общо изявление от отговорните органи във Великобритания. 

Какво ще се случи с Шампионска лига и Лига Европа? 

Една от опциите е да се проведе минитурнир, който да реши победителите и в двата турнира. УЕФА е решена да завърши сезона във всички свои шампионати. Също така се обсъжда възможността за преустановяване на формата от мачове на разменено гостуване и може да бъде заменена от един двубой на неутрален терен. 

"Основната цел на УЕФА е да бъдат завършени и двата турнира, за да се запази цялостта на шампионатите. Нищо не трябва да бъде отменяно или изобщо прекратено. УЕФА ще направи всичко възможно, за да бъдат завършени двата турнира", пише Райън Суонсън от "Sky Sports". 

Какво се очаква да се случи с вътрешните шампионати? 

Всички футболни фенове се надяавт на конкретни решения и първествата да продължат скоро, по всяка вероятност ще останат разочаровани. Засега масово първенствата са отменени до 3-и април, но този срок се очаква да бъде удължен с оглед на световната обстановка. Дори не се очаква да има нови дати за подновяването на шампионатите, защото ситуацията е бързоразвиваща се на този етап, след като и във Великобритания започнаха да вземат мерки срещу коронавируса. 

Всичко за коронавируса и влиянието му върху спорта четете тук! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички