Меси, Кейн, Левандовски, но не и Роналдо: Топ 10 футболисти с най-много голове за клуб и страна през 2022-а


Меси, Кейн, Левандовски, но не и Роналдо: Топ 10 футболисти с най-много голове за клуб и страна през 2022-а
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3432 0

2022 година е към своя край, но имаше футболисти, които останаха постоянни през целия сезон, отбелязвайки голове и печелейки трофеи. Те завършват годината с целта да вкарат повече голове и да донесат успехи на своите клубове и страни. Въпреки бавния старт в новия си клуб ПСЖ, Лионел Меси изведе Аржентина до триумф на Световното първенство по футбол в Катар благодарение на своите голове.

Двамата младежи пък - Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе, продължават с добрите си представяния на терена и се смята, че следващата голяма футболна вражда ще бъде точно между тях двамата.

В настоящия материал ще ви представим десетимата играчи с най-много отбелязани попадения за клуб и страна през календарната 2022 година.

10. Садио Мане, Ливърпул, Байерн Мюнхен и Сенегал - 34 гола

Бившият играч на Ливърпул премина в Байерн Мюнхен и започна да бележи голове. Садио Мане имаше грандиозна година, като изведе Сенегал до Купата на африканските нации и отбеляза 34 гола в 62 мача както за клуба, така и за страната. Той е най-влиятелният играч в новия си клуб, въпреки че не успя да се състезава на Световното първенство поради контузия.

9. Мехди Тареми, Порто и Иран - 34 гола

Тареми показа на какво е способен на Световното първенство, но той беше брилянтен за Порто, въпреки че на Световното първенство светът видя неговите голмайсторски умения, тъй като той помогна на Иран да победи Уелс и да запази мечтата си да достигне елиминациите. Тареми все още е един от най-добрите нападатели на Порто, след като отбеляза 34 гола в 50 срещи за клуба и страната през 2022 г.

8.  Амал Пелегрино, Бодьо/Глимт и Норвегия - 34 гола

32-годишният футболист не успя да демонстрира хищния си нюх за националния отбор, но на клубно ниво забиваше голове "наляво и надясно". Норвежецът проби на сцената както за Бодьо/Глимт, така и за Норвегия през 2022 година, като отбеляза общо 34 гола.

7. Рикардо Гомес, Партизан Белград и Кабо Верде - 35 гола

Много хора не са запознати с Рикардо Гомес, но той е продуктивен играч с око за гола и водещ голмайстор на Партизан. 31-годишният играч постигна успех за клуба и страната през 2022 година, като записа 35 гола в 51 мача. Въпреки че той остана "дискретен" играч за Европа, головете му говорят сами за себе си.

6. Хари КейнТотнъм и Англия - 35 гола

Според мнозина Кейн загуби головия си нюх, но пристигането на Антонио Конте разпали неговите способности за отбелязване, тъй като сега той е вторият голмайстор на Висшата лига и счупи рекорда на Уейн Рууни за най-много попадения с екипа на "трите лъва". През 2022 играчът на Тотнъм има 35 гола в 62 мача за своя клуб и страна. Въпреки че кампанията му на Световното първенство завърши с мрачна нотка, когато изпусна дузпа срещу Франция, а "трите лъва" бяха отстранени на четвъртфиналите.

5. Лионел Меси, ПСЖ и Аржентина - 35 гола

Лионел Меси ознаменува "мрачното" си начало в ПСЖ с много голове и асистенции на 35-годишна възраст във втория си сезон в клуба. Аржентинецът най-накрая спечели и световната купа. През 2022 година видяхме различен Меси, сякаш беше в разцвета на силите си, с 35 гола в 51 мача за клуб и държава, както и седем гола и три асистенции на Световното първенство.

4. Кристофър Нкунку, РБ Лайпциг и Франция - 37 гола

Нкунку имаше определящ за кариерата си сезон и беше в полезрението на няколко големи клуба, но според източници той вече подписал с Челси и ще играе за лондончани през следващия сезон. Статистиката му обаче не трябва да се пренебрегва. С 37 гола за Франция и Лайпциг през 2022 г. той е голмайстора на Бундеслигата, но не успя да се състезава на Световното първенство в Катар поради контузия.

3. Роберт Левандовски, Байерн Мюнхен, Барселона и Полша - 42 гола

След като напусна Байерн Мюнхен, Левандовски запази усета си и успешно "прехвърли" своя голмайсторски блясък в Барселона, където е голмайстор на лигата. С два гола на Световното първенство, Левандовски най-накрая отбеляза своя гол на Мондиал и помогна на Полша да стигне до фазата на елиминациите. През 2022-а 34-годишният футболист има 42 гола в 51 мача.

2. Ерлинг Холанд, Борусия Дортмунд, Манчестър Сити и Норвегия - 46 гола

Според мнозина деветката на "гражданите" има всичко, за да се превърне в легендарен голмайстор. Завършен нападател с отличен усет за гола, участието му е жизненоважно както за клуба, така и за страната. Холанд е машина за вкарване на голове, следователно отбелязването на голове е неговата стихия. Той се завърна в игра, отбелязвайки при победата на Манчестър Сити с 3-2 за Карабао Къп над Ливърпул. През 2022 г. бившият нападател на Дортмунд има 46 гола в 42 мача за клуб и държава, което е изключително постижение.

1. Килиан Мбапе, ПСЖ и Франция - 56 гола

Франция трябва да е благодарна, че притежава футболист като Килиан Мбапе, който изведе "петлите" до финала на Световното първенство по футбол, нанизвайки три гола срещу Аржентина. Мбапе бе човекът, който запази нацията си в мача. Французинът заслужава аплодисменти за това, че реализира осем попадения на Мондиала, докато на клубно ниво той също бе фантастичен. 56 гола в 56 мача за клуб и страна във всички състезания през 2022 той оглавява класацията за най-резултатен футболист през годината.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Топ 10 попадения на Мондиал 2022.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички