Франция укроти Ирландия със страхотен гол и феноменален вратар, „петлите“ са еднолично на върха (ВИДЕО+СНИМКИ)


Франция укроти Ирландия със страхотен гол и феноменален вратар, „петлите“ са еднолично  на върха  (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

4196 0

Франция изтръгна измъчена победа с 1:0 при визитата си на Ирландия в среща от втория кръг на квалификациите за Евро 2024 от Група B. Вторият пореден успех изкачи „петлите“ еднолично на върха в класирането.

В герои за световния вицешампион се превърнаха Бенжамен Павар и вратарят Майк Менян. Защитникът на Байерн Мюнхен реализира скъпоценното попадение в 50-ата минута, а стражът на Милан извади страхотни положения за ирландците в заключителните акорди и спаси 3-те точки за гостите.

Двубоят в Дъблин предложи здрава битка. През първото полувреме двата отбора така и не отправиха нито един точен удар по посока на някоя от вратите.

След почивката „петлите“ откриха резултата с първия такъв в срещата. Павар отне топката на дъгата на наказателното поле и със страхотен шут под напречната греда матира Базуну.

До края не се стигна до нови попадения и гостите удържаха успеха си, макар че в края пред вратата на Менян вреше и кипеше.

Така Франция събра актив от 6 точки и е на първото място. Ирландия е с 0 точки, като това бе първият мач за тима в квалификационния цикъл.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна динамично. Постепенно селекцията на Дидие Дешан установи териториално превъзходство. През първия четвърт час обаче „петлите“ не успяваха да създадат чисто голово положение пред вратата на Базуну.

В 16-ата минута Мбапе получи топката пред дъгата на наказателното поле. Килиан шутира, но защитата успя да го блокира.

Жиру в 24-ата минута се измъкна от пазача и след центриране от корнер стреля с глава, но Гавин Базуну се справи.

В 40-ата минута Гризман с глава също не уцели целта. Домакините пък на свой ред няколко пъти през първата част създадоха напрежение пред вратата на Менян след центрирания.

До почивката и двата отбора не успяха да отправят нито един точен удар, който наистина да затрудни вратарите. Изстрелите бяха 5:2 в полза на „петлите“, но неточни, ако не броим слабия изстрел с глава, озовал се в ръцете на Базуну, но след намесата на защитник.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът продължи в същото русло и след антракта. В началните минути отново французите бяха по-дейни.

ГОООЛ! Бенжамен Павар откри резултата в 50-ата минута със страхотно попадение. На практика това се случи след първия точен удар в срещата. Защитникът на Байерн Мюнхен отне топката пред дъгата на пеналта и отправи снаряд, който влетя в мрежата на Базуну след рикошет в напречната греда – 0:1.

Video edited on Kapwing

В 58-ата минута топката стигна до Найт от ирландците пред наказателното поле. Халфът опита силен удар, който обаче беше блокиран. Осем минути по-късно Гризман би от пряк свободен удар, но не затрудни Базуну.

В 69-ата минута резервата Муса Диаби получи в наказателното поле и стреля в левия ъгъл, но вратарят на домакините се справи.

В заключителните акорди на мача Майк Менян направи две брилянтни спасявания и Франция удържа победата. При едното от тях той се разтегна максимално и изби удар на Колинс с глава, отиващ под гредата.

Стартови състави:

Ирландия: Базуну, Н. Колинс, Игън, О'Шей, Коулман, Молъмби, Кълън, Дохърти, Найт, Огбене, Фъргюсън

Франция: Менян, Павар, Конате, Упаменако, Ернандес, Камавинга, Гризман, Рабио, Муани, Жиру, Мбапе

Преди мача:

Днес възпитаниците на Дидие Дешан влизат с отлично настроение в срещата, след като преди броени дни победиха прекия си съперник в групата - Нидерландия с 4:0. Междувременно те не страдат от контузии за разлика от периода на Мондиал 2022 и това е нова доза на оптимизъм за положителен резултат.

Домакините тепърва ще изиграят своя първи официален мач за 2023 г., но на 22-ри март приеха Латвия в контрола, която спечелиха с 3:2. Селекционерът обаче няма да може да разчита на Шеймъс Колман и Калъм О'Доуда, които до последно ще бъдат под въпрос поради контузии.

От началото на века Франция има две поредни победи като гост на Ирландия в квалификации за световни първенства, но миналите три визити на "петлите" завършват с поражения, но те датират между 1972 и 1981 г. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички