Магия от Белгия порази Дания в емоционален мач на Европейското първенство по футбол


Магия от Белгия порази Дания в емоционален мач на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty/Gulliver images

5657 0

Националната селекция на Белгия постигна пълен обрат при визитата си на Дания и взе победата с 2:1 след пълен обрат на Евро 2020. В изключително емоционален мач на стадион „Паркен” в Копенхаген „червените дяволи” взеха успеха след два гола през втората част.

След само две минути игра Юсуф Юрари Поулсен даде аванс на домакините, които изиграха феноменално първо полувреме, в което създадоха редица положения, но не успяха да реализират повече от един гол.

През втората част обаче в скандинавската столица в игра влезе Кевин Де Бройне, който с присъствието си направи разликата. Първо Де Бройне асистира за Торган Азар, който вкара на празна врата в 55-ата, а в 71-ата лично Де Бройне реализира победния гол за белгийците, които осигуриха участието си във финалната фаза на Евро 2020.

По този начин Белгия е на върха в група "В" на Европейското първенство по футбол след двете победи, докато Дания остава на последната позиция с нула точки. В третите мачове Дания ще приеме Русия, докато Белгия ще играе с Финландия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Началото на мача бе перфектно за датчаните. Джейсън Денайер от Белгия изнесе безобразно топката и я прати в краката на Пиер-Емил Хойберг. Халфът на Саутхемптън видя Юсуф Поулсен, който шутира диагонално и матира Тибо Куртоа - 1:0 за Дания!

Белгийците продължиха да бъдат по-настъпателни, а Йоаким Меле можеше да удвои актива на "червения динамит" в петата минута на срещата, но стражът на белгийците скъси ъгъла и отрази удара му. Датчаните играеха от самия старт страхотно, а Даниел Вас стреля с глава в шестата минута след центриране, но стражът на Белгия спаси.

В десетата минута на срещата Торган Азар прати топката в тъч, а целият стадион с фенове, футболисти на двата отбора, треньори и съдии започнаха силно да ръкопляскат в чест на Кристиан Ериксен. Символиката в минутата не е случайна, след като претърпелия тежък инцидент плеймейкър на Дания носи именно №10 на гърба си.

Постепенно темпото в Копенхаген, зададено от датчаните, се укроти. Въпреки това, гостите от Белгия въобще нямаха възможност да достигнат до положение пред вратата, пазена от Шмайхел. В 22-ата минута Мюние опита центриране в наказателното поле на Дания за Лукаку, но топката бе прекалено лесна за стража на домакините. 

Четири по-късно Даниел Вас опита да обстрелва вратата на белгийците от далечно разстояние, но опитът му беше доста неточен. Десетина минути преди края Микел Дамсгаард налу в наказателното поле на Белгия и финтира с лекота Ян Вертонген. Той отправи удар с левия си крак, но топката отиде встрани от вратата на Куртоа - аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Със старта на втората част на терена за Белгия влезе Кевин Де Бройне, който замени Дрийс Мертенс. Три след подновяването Дания изгради много добро нападение, а топката стигна до Томас Дилейни. Той отправи мощен изстрел с левия крак, но и много неточен.

Секудни по-късно пък Юри Тилеманс потърси в наказателното поле на датчаните Тома Мюние, но ударът му с глава бе много лош и отиде аут. Присъствието на Де Бройне на "Паркен" даде ефект в 55-ата минута. Ромелу Лукаку бе изведен отдясно и комбинира с плеймейкъра. Той не понечи да стреля и прати Кристенсен на тревата, след което направи блестящ успореден пас с Торган Азар, който нямаше как да не изравни резултата в опразнената в тази част врата, пазена от Шмайхел - 1:1.

След 59 минути игра Роберто Мартинес вкара в игра Еден Азар и Аксел Витсел, а теренът напуснаха Леандер Дендонкер и Яник-Ферейра Караско. В 68-ата минута бранителят на Челси и Дания - Андреас Крисетенсен, се намеси решаващо, след като спря топка, подаден от Де Бройне към Лукаку. Ако датчанинът не бе достатъчно концентриран в тази ситуация, то нападателят на "червените дяволи" щеше да се окаже "очи в очи" с Шмайхел. В 69-ата минута Маеле стреля от границата на наказателното поле на Белгия, но Куртоа спокойно улови топката.

В 70-ата минута Белгия обърна резултата в своя полза. Ромелу Лукаку овладя топката в наказателното поле на Дания вдясно и тръгна към тъча, увличайки няколко футболисти на "червения динамит". Той комбинира с Тилеманс, който даде към Азар. Звездата на Реал Мадрид веднага видя вляво непокрития Де Бройне заради работата по-рано то Лукаку и блестящият Де Бройне с кинжален удар матира Шмайхел - 2:1 за Белгия.

Четири по-късно Тибо Куртоа трябваше да прави спасяване след удар на Мартин Брайтуайт, а в ответната атака това стори и Шмайхел след слаб удар на Де Бройне. Три минути преди края Дания можеше да изравни резултата. Скоф-Олсен се измъкна отдясно от Торган Азар и центрира към Мартин Брайтуайт. Нападателят стреля много добре с глава, но топката срещна напречната греда на вратата на Куртоа.

Датчаните пратиха целия си ресурс в офанзивната си част и натиснаха белгийците. В края на двубоя Йенсен отправи много тежък удар към вратата на гостите, но топката спря в трибуните на "Паркен".

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ДАНИЯ: Шмайхел – Кристенсен, Кяер /к/, Вестергаард, Мале – Вас, Хойберг, Дилейни – Поулсен, Дамсгаард, Брайтуайт

БЕЛГИЯ: Куртоа – Вертонген /к/, Алдервайрелд – Т. Азар, Дендонкер, Тилеманс, Мюние – Караско, Лукаку, Мертенс

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ДАНИЯ - БЕЛГИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ФУТБОЛ?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Дания ще опита да отмъсти на Белгия за двете си поражение в директните сблъсъци между тях през миналата година в Лигата на нациите. "Червеният динамин" се намира в доста добра серия, като има само 2 поражение в последните си 12 мача (9 победи, 1 равенство и 2 загуби), което му дава надежди за класиране напред към елиминациите за първи път от 2004 година насам.

Дания може да се похвали, че има цели 8 "сухи" мрежи за последните си 12 мача, получавайки по едва 0,58 гола на мач. След успеха си с 3:0 над Русия пък Белгия вече е спечелила 4 от последните си 5 мача на европейски първенства - толкова победи, колкото страната имаше в първите им 13 мача в това състезание.

В последните си 10 срещи "червените дяволи" са вкарали средно по 2,70 гола на мач. Те са и най-добрият отбор в света според ФИФА. Ако погледнем от 1996 година насам, номер 1 в ранглиастата на фифа няма проблеми с вторите мачове от финалите на европейски първенства, печелейки 4 пъти и завършвайки наравно на 2 пъти. При 2 от 4-те успеха надмощието се изразяваше с над 2,5 гола разлика.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички