След емоционални дузпи Италия подчини Англия и спечели Евро 2020!


След емоционални дузпи Италия подчини Англия и спечели Евро 2020!
Снимка: Getty Images

40076 0

Италия е новият шампион на Европа, след като победи Англия на финала на Европейското първенство по футбол! След 1:1 в редовното време и продължения без попадения Италия се оказа по-добра при изпълнението на дузпите, като спечели с 3:2. Така "Скуадра адзура" спечели втората си титла на Европа след трофея от 1968 година, докато "трите лъва" продължават да са без титла в своята история.

Финалният двубой стартира перфектно за възпитаниците на Гарет Саутгейт, които откриха резултата още в 117-ата секунда. Киърън Трипиър центрира за Люк Шоу, който успя да вкара най-бързия гол на еврофинал. Това обаче единствено амбицира италианците, които захапаха своя съперник и не спираха да го подлагат на атаки в търсене на изравнителен гол.

Натискът даде резултат в средата на второто полувреме, когато Леонардо Бонучи се оказа най-съобразителен в наказателното поле на съперника, за да прати топката в мрежата на Джордан Пикфорд. В следващите минути и двата отбора имаха добри положения за гол, но не ги оползотвориха и се стигна до дузпи.

При дузпите и двата отбора показаха колебания. Първи се пропукаха италианците, след като Андреа Белоти не можа да преодолее Пикфорд. След това обаче две резерви на Саутгейт, които се появиха в игра заради дузпите, се провалиха с изпълненията си. Маркъс Рашфорд и Джейдън Санчо не можаха да вкарат, след като Рашфорд уцели греда, а ударът на Санчо бе отразен от Донарума.

Жоржиньо пропусна решаващата пета дузпа за Италия, но неговата работа свърши Букайо Сака, който също пропусна за Англия и връчи титлата на "Скуадра".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Англия направи мечтан старт на финалния двубой, след като откри резултата след по-малко от две минути игра. Единствената промяна в стартовия състав на Англия спрямо полуфинала с Дания - Киърън Трипиър, си поведе топката по десния фланг, откъдето предостави великолепно центриране на далечната греда. Там се намираше другият уинг-бек на "трите лъва" - Люк Шоу, който с прецизен удар намери очертанията на вратата и не остави шансове на Джанлуиджи Донарума - 0:1! (ВИДЕО на гола вижте ТУК)

В следващите няколко минути Италия изглеждаше стъписана от ранно допуснатото попадение, което пък им създаде допълнителни неприятности пред собствената вратата. Асистентът при гола Киърън Трипиър продължи да бъде много активен по десния фланг, опитвайки няколко опасни центрирания в наказателното поле на "Скуадра". Постепенно италианците успяха да изнесат играта в предни позиции и да започнат да търсят пролуки в наситената отбрана на Англия. 

Италия притисна своя съперник и го натика пред наказателното му поле, но проблемът за "Скуадра адзура" беше, че не създаваше положения за гол. В същото време Англия изчакваше своите шансове на контраатака. Такъв се откри в 34-ата минута, когато Мейсън Маунт и Рахим Стърлинг не успяха да комбинират на границата на пеналтерията, иначе се откриваше 100-процентово положение за гол. Малко след това Федерико Киеза все нещата в свои ръце, опитвайки индивидуален пробив, завършил с опасен удар покрай страничната греда.

До края на полувремето Италия значително подобри атаката си и създаде няколко положения пред вратата на Джордан Пикфорд. "Скуадра адзура" стана по-ефективна в офанзивен план и беше близо до това да стигне до изравнителен гол. На няколко пъти футболисти на Италия отправяха удари към вратата, но най-често те бяха блокирани от бранител на "трите лъва". Чиро Имобиле и Марко Верати бяха сред играчите, които можеха да се разпишат, но бяха възпрепятствани от противникови футболисти.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част Рахим Стърлинг се опита да изработи дузпа за своя отбор. Крилото на Англия проби в наказателното поле, опитвайки се да премине между Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи. Стърлинг обаче си поведе твърде дълго топката, а след това потърси контакт с краката на противников играч, падайки на земята с претенции за дузпа. Съдията обаче остави играта да продължи. ВИДЕО вижте ТУК!

Малко след това Лоренцо Инсинье изпълни опасен пряк свободен удар, който обаче излетя в аут. Селекционерът на Италия Роберто Манчини побърза да направи промяна в състава си, правейки двойна смяна: в игра се появиха Брайън Кристанте и Доменико Берарди, които замениха Барела и Имобиле. Лоренцо Инсинье пък продължи да създава главоболия за отбраната на Англия, като направи пробив в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, който бе отразен от Пикфорд.

В 62-ата минута Федерико Киеза някак успя да си освободи пространство за удар от границата на наказателното поле, като изпълнението му беше насочено към далечния ъгъл. Въпреки ограничената видимост Джордан Пикфорд демонстрира отличен рефлекс и спря удара с една ръка, а след това се скара на съотборниците си за това, че са позволили на Киеза да стреля. Малко след това Англия имаше шанс да удвои преднината си, след като Джон Стоунс засече центриране от корнер с глава, но Донарума успя да отклони топката над гредата.

В средата на полувремето натискът на Италия даде резултат. Първо Марко Верати застраши вратата на Англия, но неговият удар беше изваден в корнер. От последвалия ъглов удар се получи разбъркване в наказателното поле, при което топката се оказа в Леонардо Бонучи, който от непосредствена близост до вратата прати топката в мрежата на Пикфорд - 1:1! (ВИДЕО на гола вижте ТУК)

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт веднага предприе ход, с който показа, че иска да спечели мача в редовното време. Треньорът реши да смени схемата си на игра, като вкара Букайо Сака на мястото на Киърън Трипиър. Така "трите лъва" преминаха от петима към четирима защитници. В 73-ата минута обаче Италия за малко да стигне до пълен обрат. Леонардо Бонучи направи дълъг пас от над 40 метра, който стигна до Доменико Берарди. Той изпревари Джордан Пикфорд за топката, но не успя да я прати в опразнената мрежа.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Роберто Манчини внесе свежест в отбора си, включвайки в игра Андреа Белоти, който замени оставилия всичко на терена Лоренцо Инсинье. Още от първата секунда Италия упражни висок натиск и показа, че няма да се прибере отзад, а ще продължи да играе офанзивен футбол. Англия обаче беше подготвена и задържаше умело топката под пресата на своя съперник. В 96-ата минута Рахим Стърлинг проби опасно в наказателното поле, но Джорджо Киелини направи ключова намеса, блокирайки своя съперник.

В 103-ата минута Италия организира чудесна атака по левия фланг, откъдето Емерсон опита центриране. Топката премина през двама играчи на "Скуадра", като в крайна сметка Андреа Белоти стреля към вратата, но не успя да направи добър контакт с топката и нанесе слаб и неточен удар. Това бе и най-добрият шанс за гол в първото 15-минутно продължение на финала.

В началните минути на второто продължение Италия се добра до още няколко добри положения за гол. Федерико Бернардески опита да обстрелва вратата на Англия от пряк свободен удар от сериозна дистанция. Той заложи на повече сила, като негови съотборници се опитаха да ограничат видимостта на Пикфорд към топката. Стражът на Англия все пак се справи, макар и с известни колебания.

До края на продълженията Италия изглеждаще по-опасният отбор на терена, като след корнер футболист на "Скуадра" необезпокоявано засече топката с глава на първа греда, но не намери добре топката и я прати в аут. Англичаните играха по-предпазливо и предпочетоха да не рискуват излишно в последните минути, а вместо това да играят дузпи.

ДУЗПИ

Италия първа изпълни 11-метров наказателен удар, като Доменико Берарди вкара с лекота, пращайки вратаря в обратния ъгъл. Хари Кейн пък би първата дузпа за Англия, и макар Донарума да усети ъгъла, нямаше как да спаси. При втората дузпа обаче Италия се пропука - Андреа Белоти направи слабо изпълнение и Пикфорд спаси. Хари Магуайър пък даде преднина на Англия с безкомпромисно изпълнение за 1:2.

Леонардо Бонучи изпълни безкомпромисно дузпата си и изравни за 2:2. Влезлият като резерва Маркъс Рашфорд пръв се пропука за Англия. Нападателят се забави твърде дълго след съдийски сигнал, опитвайки да си играе с нервите на Донарума. Това обаче не му помогна, тъй като ударът му срещна гредата. 

Последва дузпа, изпълнена в средата на вратата от Федерико Бернардески, която даде аванс на Италия - 3:2. Другият играч на Англия, който се появи като резерва, за да бие дузпа - Джейдън Санчо, също се провали. Ударът му беше насочен към левия ъгъл на вратата, но Донарума спаси.

Жоржиньо можеше да реши двубоя в полза на своя отбор, но Пикфорд спаси. Англия обаче не издържа на нервите и последва нов пропуск от бялата точка - този път на Букайо Сака, което се оказа и решаващо за крайния изход от срещата. Италия е новият шампион на Европа!

ЛЕДЕНОСТУДЕНИЯТ ДЖИДЖИ ДОНАРУМА - ИЛИ КАК ИТАЛИЯ СТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН (ВИДЕО)

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Англия играе за първи път финал на Европейско първенство. Напрежението върху "трите лъва" е огромно, след като дори кралица Елизабет II изпрати писмо до селекционера Гарет Саутгейт. Единственият кадрови проблем е леката травма, която Фил Фодън получи в деня преди срещата.

За Италия Леонардо Спинацола е с контузия, като отново на левия фланг на отбраната ще започне Емерсон Палмиери. Селекционерът на "скуадрата" Роберто Манчини пък е готов при победа на Италия да посвети успеха на своя идол Паоло Роси, който никога не е играл на европейски финали.

ФУТБОЛЕН ПРАЗНИК В ЛОНДОН ПРЕДИ ФИНАЛА НА ЕВРО 2020 (ГАЛЕРИЯ)

"Трите лъва" по всяка вероятност отново ще разчитат на главната си ударна сила Хари Кейн и Рахим Стърлинг. Кейн има и лична мотивация, като с 4 гола той ще се бори за голмайсторския приз на турнира, като ако вкара 2 гола, ще замине Кристиано Роналдо в класирането за приза. Джордан Пикфорд пък си осигури "златната ръкавица", след като има най-много сухи мрежи на турнира.

"Скуадра адзура" по всяка вероятност ще разчитат отново на нападателното трио Киеза - Имобиле - Инсинье. Федерико Киеза успя да си извоюва титулярното място по време на самия турнир, след като в първите мачове започна Доменико Берарди. Именно крилото на Ювентус остави най-силни впечатления с изявите си и отново очакванията към него ще бъдат най-големи.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Емерсон, Киелини, Бонучи, Ди Лоренцо, Верати, Жоржиньо, Барела, Инсинье, Киеза, Имобиле

Англия: Пикфорд, Трипиър, Уокър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Райс, Филипс, Маунт, Стърлинг, Кейн

Най-важното преди финала на Евро 2020:

Пищна церемония и фойерверки откриха финала на Евро 2020 (ВИДЕО)

Англия или Италия ще е новият властелин на Европа?

Ето защо Англия ще спечели Евро 2020

Ето защо Италия ще спечели Евро 2020

Избори срещу финал на Евро 2020: Какво ще излъчват телевизиите?

Огромно признание за Рашфорд преди финала на Евро 2020

Киелини разкри как Италия ще победи Англия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички